ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ryanair και η Wizz Air θα περιορίσουν τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους κανόνες ιδιοκτησίας των αεροπορικών εταιρειών του μπλοκ, μετά τη μετάβαση στο Brexit.
Όλοι οι υπήκοοι εκτός ΕΕ θα χάσουν τα δικαιώματά τους από την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε την Τρίτη σε δήλωση ο Ιρλανδός αντιπρόσωπος Ryanair. Η ανταγωνίστρια εταιρεία από την Ουγγαρία, Wizz, σε ξεχωριστή δήλωση είπε ότι θα προχωρήσει στην ίδια κίνηση.
Άλλοι αερομεταφορείς έχουν επίσης εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης εν αναμονή των ρυθμιστικών αλλαγών μετά το Brexit. Η ΕΕ απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ δύο προορισμών εντός των συνόρων της, να ελέγχονται κατά πλειοψηφία από υπηκόους του μπλοκ. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα θεωρούνται πλέον πολίτες της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Brexit.
Το ζήτημα δεν επιλύθηκε στη συμφωνία Brexit που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, αν και οι πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν την απελευθέρωση των κανόνων ιδιοκτησίας τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό πιθανώς θα καλύψει τις εταιρείες από τις προκλήσεις που προέκυψαν όσον αφορά τη δομή της ιδιοκτησίας τους, αλλά όχι πριν υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες.
Η Wizz έχει υψηλό ποσοστό επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, διότι επέλεξε το Λονδίνο ως κύρια αγορά για την εισαγωγή των μετοχών της. Χωρίς καμία ενέργεια, περισσότερο από το 80% της ιδιοκτησίας του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους, θα είναι πλέον κάτοικοι εκτός της ΕΕ, απειλώντας τόσο την άδειά της όσο και το δικαίωμά της να εκτελεί δρομολόγια μόνο για την ΕΕ. Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα αφαιρέσει το ίδιο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από όλους τους μετόχους εκτός ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των ιδίων κεφαλαίων της δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.
Η Ryanair είπε ότι όλοι οι μέτοχοι εκτός ΕΕ θα χάσουν τα δικαιώματα ψήφου. Από τον Ιούλιο, η εταιρεία δήλωσε ότι το 53% των μετοχών της ανήκουν σε μετόχους εντός ΕΕ, με βάση τον ορισμό που θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.
Το ζήτημα επηρεάζει επίσης τα δικαιώματα αεροπορικών εταιρειών, όπως η ιδιοκτήτρια της British Airways, IAG SA και η EasyJet, να λειτουργούν εντός του μπλοκ.
Ryanair: Προχωρά στην αγορά 75 επιπλέον αεροσκαφών Boeing 737 MAX
Τι περιλαμβάνει η ιστορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση