ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Νέα συγκλονιστικά και άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Folli Follie έφερε στο φως ο διαχειριστικός έλεγχος της PwC.
Ψευδή στοιχεία, εικονικές συναλλαγές, «δημιουργική λογιστική» και πλαστογραφία αλλά και προσπάθεια προσεταιρισμού πολιτικών προσώπων συνθέτουν τον μακρύ κατάλογο των πρακτικών που επιστρατεύονταν για να καλυφθεί η τεράστια απάτη που εξυφαινόταν κάτω από την μύτη των εποπτικών αρχών.
Μέχρι την 4η Μαΐου του 2018, οπότε το QCM με μια έκθεση ρουκέτα ξεσκέπαζε το σκάνδαλο που φέρεται να ενορχήστρωσε με πρωτοφανή μαεστρία η οικογένεια Κουτσολιούτσου, προκαλώντας «σεισμό» στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, πέρα από την «Αγία Οικογένεια» συμμετοχή και μάλιστα ενεργό και καθημερινή στην υπόθεση είχαν –όπως προκύπτει και από τον διαχειριστικό έλεγχο της PwC- μια σειρά προσώπων που κατείχαν θέσεις – κλειδιά στον όμιλο.
Ένα από αυτά, ήταν ο Ιωάννης Μπεγιέτης, πρώην CFO της FF Group Sourcing LTD (FFGS), θυγατρικής της Folli Follie στην Ασία, η οποία αποτέλεσε βασικό όχημα για την παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου.
Σύμφωνα με την PwC, ο κ. Μπεγιέτης εμφανίζεται να επιδόθηκε συστηματικά στο «σπορ» της πλαστογραφίας, πολλές φορές «πυροσβεστικά» όταν οι συνθήκες των απαιτούσαν, προκειμένου να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα για λογαριασμό των αφεντικών του. Συγκεκριμένα, το πρώην δεξί χέρι της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην Ασία φέρεται να επιδίδεται στην πλαστογράφηση τραπεζικών εγγράφων, με τους ελεγκτές να υποψιάζονται πως η πλαστογράφηση ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2011.
Ψευδείς επιστολές
Ενδεικτικό παράδειγμα της διαδικασίας για τη δημιουργία πλαστογραφημένων αποδεικτικών εγγράφων εντοπίστηκε το 2014 σε e-mail που έλαβε ο κ. Μπεγιέτης. Τόσο το e-mail όσο και τα εξτρέ που επισυνάπτονταν ήταν πλαστογραφημένα, πιθανότατα από τον κ. Μπεγιέτη, σύμφωνα με τον έλεγχο.
Επίσης, για τα έτη 2011-2017, ο έλεγχος εντόπισε πλαστές τραπεζικές αναλύσεις της Alpha Bank για την FFGS, για την FF Origins και για την FFIH αλλά και απαντήσεις (δήθεν) από την Alpha Bank σχετικά με το υπόλοιπο στο λογαριασμό για το 2014, 2015 και 2016.
Πέρα από τα πλαστά υπόλοιπα λογαριασμών, σε απαιτήσεις των ορκωτών ελεγκτών της FFGS φέρεται σύμφωνα με τον διαχειριστικό έλεγχο να δημιουργούσε ψευδείς επιστολές επιβεβαίωσης τραπεζικού υπολοίπου από την Alpha Bank.
Με βάση την επικοινωνία που εντόπισε ο έλεγχος, η διαδικασία αποστολής των πλαστών επιστολών είχε ως εξής:
Ο κ. Ι. Μπεγιέτης ταχυδρομούσε έναν φάκελο με courier σε γνωστό του (Κ.Σ.) στην Αθήνα με την πλαστή απαντητική επιστολή και εκείνος, υπογράφοντας στον φάκελο σαν Γεώργιος Ανδρέου, υποδιευθυντής της Alpha Bank τα ταχυδρομούσε πίσω στην FFGS για να δοθούν στους ελεγκτές της εταιρείας. Για κάθε αποστολή ο κ. Μπεγιέτης έστελνε στον Κ.Σ. το χρηματικό ποσό των 500 -1.000 ευρώ.
Παράλληλα ο κ. Ι. Μπεγιέτης φαίνεται να έστελνε e-mail σε υπάλληλο της Alpha Bank ονόματι Γεώργιο Ανδρέου από τον οποίο ζητούσε να του στείλει την απαντητική επιστολή για την επιβεβαίωση των υπολοίπων και στην συνέχεια προωθούσε την επικοινωνία στο κ. S. Chung.
Σύμφωνα με την PwC υπάρχουν ενδείξεις ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία με τον Ανδρέου, την προωθούσε ο κ. Ι Μπεγιέτης στον ελεγκτή ήταν εν μέρει ή ολικώς πλαστή. Οι επικοινωνίες που εντόπισε ο έλεγχος σχετικά με την αποστολή των πλαστών επιστολών τραπέζης ξεκινούν το 2015 και αφορούν το υπόλοιπο των οικονομικών καταστάσεων.
Η «παραμυθένια εταιρεία» και η μετοχή των 40 ευρώ
Πέρα από τις παρατυπίες, ο κ. Μπεγιέτης φέρεται να συμβούλευσε τον Έλληνα πρόξενο στο Χονγκ Κονγκ να αγοράσει μετοχές της Folli Follie, προκειμένου να βγάλει πολλά χρήματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπεγιέτης φέρεται να προέτρεψε τον Πρόξενο στις 8 Αυγούστου 2014 να αγοράσει μετοχές αν έχει περιθώριο και τον ενημερώνει πως στα μέσα Σεπτεμβρίου (του 2014) η μετοχή θα φθάσει τα 37 ευρώ. Επίσης, του λέει πως ότι αγοράσει τώρα θα του αποφέρει κέρδος 10 ευρώ. Ο κ. Μπεγιέτης μάλιστα εμφανίζεται να καθησυχάζει τον Πρόξενο, όταν ο τελευταίος φέρεται να δυσανασχετεί με την πτωτική πορεία της μετοχής τις επόμενες μέρες, συστήνοντάς του υπομονή.
Μάλιστα, όταν ο Πρόξενος επιμένει να παραπονιέται για την υποχώρηση της μετοχής («από τότε που σας αγόρασα στα 31 ευρώ χάνω»), ο κ. Μπεγιέτης υπεραμύνεται της μετοχής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πάει στα 40 ευρώ. Μάλιστα, στα τέλη Νοεμβρίου, και αφού προηγουμένως η τιμή της μετοχής έχει βελτιωθεί, ο κ. Μπεγιέτης σε ερώτηση του Πρόξενου που βλέπει να φθάνει η μετοχή, απαντά πως υπό κανονικές συνθήκες θα κυμαίνονταν μεταξύ 34 ευρώ και 37 ευρώ, ωστόσο λόγω της οικονομικής – πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να εκτιμήσει.
Φέρεται μάλιστα να λέει τα εξής απευθυνόμενος στον Πρόξενο: «εδώ μιλάμε για παραμυθένια εταιρεία με υπερκέρδη και υγεία λόγω του ότι είναι εισηγμένη στην Αθήνα τρώει ήττα». Παράλληλα, τον παροτρύνει να πουλήσει την Τετάρτη (πιθανόν εννοεί την Τετάρτη 03-12-2014). Στις 5 Δεκεμβρίου 2014 ο κ. Μπεγιέτης λέει στον Προξένο να πουλήσει (μάλλον τις μετοχές) αν δεν το έχει κάνει ήδη.
Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι η τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας στις 5 Δεκεμβρίου 2014 ήταν στα 31,26 και αν ο πρόξενος προχώρησε σε πώληση με την παρότρυνση του κ. Μπεγιέτη την ίδια ημέρα, πιθανόν να αποκόμισε κάποιο κέρδος το οποίο δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς οι ελεγκτές δεν γνωρίζουν την ακριβή τιμή αγοράς πέραν από τη δήλωση του πρώτου πως αγόρασε στα 31 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Έκανα λάθος. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όποια κύρωση αντιστοιχεί στον ΚΟΚ
- Η ΠΝΟ αντιδρά στην τροποποίηση του κανονισμού για τα ταχύπλοα πλοία
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανακοινώθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar – Στα 20 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο αντάλλαγμα
- Ολλανδία: Το Netflix καλείται να πληρώσει 5 εκατ. ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων