ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +1,74% και ο MCSI EM +5,23%).
Θετικό αντίκτυπο είχαν στις αγορές η έναρξη των εμβολιασμών σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, καθώς και η αισιοδοξία για πιθανή έγκριση του δημοσιονομικού πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μέχρι τα τέλη του 2020, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και του τομέα υπηρεσιών της Γερμανίας, εν μέσω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων και της επαναφοράς περιοριστικών μέτρων από ορισμένες χώρες.
Η ισοτιμία EURUSD ξεπέρασε το 1,21, για πρώτη φορά, από τον Απρίλιο του 2018, βρίσκοντας επιπλέον στήριξη στην πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά €500 δισ., διατηρώντας, παράλληλα, αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις από τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες (Ιαπωνίας BoJ, Αγγλίας BoE και Αμερικής Fed).
Οριακή υποχώρηση είχε η απόδοση της αμερικανικής 2ετίας, ενώ η απόδοση της 10ετίας παρέμεινε αμετάβλητη. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στις διαπραγματεύσεις του Brexit, με τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας να παραμένουν πολύ μικρές.
Μέσα στο κλίμα αυτό, ο χρυσός υποχώρησε, ενώ το πετρέλαιο ενισχύθηκε στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ για περιορισμένη αύξηση της παραγωγής από τις αρχές του 2021. Σημαντική υποχώρηση σε μηνιαίο επίπεδο εμφάνισε το δολάριο, το οποίο ευνόησε αξίες που αποτυπώνονται σε όρους δολαρίου, όπως τα εμπορεύματα, τα βιομηχανικά μέταλλα, τα αγροτικά προϊόντα, το πετρέλαιο.
Θετικές αποδόσεις κατέγραψε ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων (+1,17%). Τα μεγαλύτερα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψε το βαμβάκι, ενώ οριακή άνοδο είχε η τιμή του ρυζιού. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν η ζάχαρη, ο χυμός πορτοκαλιού, τα βοοειδή και το σιτάρι.
Στην τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (Νοέμβριος 2020) διαφαίνεται ότι οι προβλέψεις παραμένουν πτωτικές για την παραγωγή σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι), ευνοώντας την τιμή τους, με τις καιρικές συνθήκες να εμφανίζουν ήπια σημάδια βελτίωσης.
Παράλληλα, καθώς η πανδημία συνεχίζεται και τα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε εφαρμογή, πιθανά πτωτικές πιέσεις να υπάρξουν στην τιμή των βοοειδών και στον χυμό πορτοκαλιού, ενώ οι προοπτικές στην αγορά ρυζιού παρουσιάζουν μια σταθεροποιητική τάση.
Επιπλέον, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το επίπεδο των ζημιών στις καλλιέργειες ζάχαρης της Νότιας Αμερικής, λόγω της ξηρασίας και της εισβολής παρασίτων, με τις προοπτικές να εξασθενούν για τις αποδόσεις, στη σεζόν που ξεκινά την 1η Απριλίου 2021.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το 11ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς εδώ.
Διαβάστε ακόμη:
EasyJet: Αναβάλλει την παραλαβή 22 επιπλέον αεροσκαφών Airbus
Σταϊκούρας: Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμμετοχή του δημοσίου μέχρι 21% στη νέα ΕΛΒΟ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα