Κουλτούρα πληρωμών απέκτησαν οι Έλληνες μέσα στην πανδημία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η πληρωμή εμπροθέσμως των φόρων ανήλθε στο συντριπτικό ποσοστό του 82,1%.

Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, όσο και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής επισημαίνουν ότι πολλοί από τους φορολογούμενους πλήρωναν τους φόρους τους ή εξυπηρετούσαν τις δόσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, φοβούμενοι το σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν συσσωρευθεί οι οφειλές τους την επόμενη, μετά την πανδημία μέρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τον Νοέμβριο, τον πρώτο μήνα του δεύτερου lockdown το οποίο, -σημειωτέον, συνεχίζεται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου- τα έσοδα από φόρους ξεπέρασαν ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού κατά 521 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 ανέρχονται σε 82,1%. Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σε συνθήκες κανονικότητας ήταν 81,6%.

Η βελτίωση αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται μικρή, ωστόσο α) δεν παύει να είναι υψηλότερη από πέρσι, και β) δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έγινε σε συνθήκες μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Από την άλλη, η αύξηση των καταθέσεων εν μέσω πανδημίας έδωσε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν τους φόρους τους.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο 11μηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2016 τα ληξιπρόθεσμα χρέη φορολογικών κατηγοριών ανέρχονταν στα 11 δισ. ευρώ. Στα αντίστοιχα εντεκάμηνα των χρόνων που ακολούθησαν οι απλήρωτοι φόροι ήταν 9,5 δισ. ευρώ το 2017, υποχώρησαν στα 7,9 δισ. ευρώ το 2018, στα 6,4 δισ. ευρώ το 2019 και φέτος διαμορφώθηκαν σε 5 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο η σχετική σταθεροποίηση παλαιών και νέων οφειλών στην περιοχή των 105 δισ. ευρώ αυξήθηκε στη ζώνη των 106 δισ. ευρώ και αναμένεται νέα επιδείνωση στο τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα οφειλών, εκτός από το σκέλος εκείνο της επιστρεπτέας προκαταβολής που αποτελεί επιχορήγηση.

Η συσσώρευση όμως των οφειλών στην πανδημία θα ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο, αφού και οι δανειστές αντιλαμβάνονται πως τα χρέη άνω των 2 δις. ευρώ που θα αφήσει η υγειονομική κρίση είναι αδύνατο να αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις.

Στις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν μετατεθεί για την άνοιξη του 2021, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προστεθούν και χρέη που δεν έχουν πληρωθεί και αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τις νέες αναστολές που ανακοινώθηκαν ή θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες (ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων και ασφαλιστικές εισφορές).

Δηλαδή, χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά που θα ζητούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα και τη ρουτίνα της προ πανδημίας εποχή, θα βρεθούν στο τέλος Απριλίου αντιμέτωπες με τις παλαιές υποχρεώσεις της πρώτης καραντίνας, τις υποχρεώσεις της δεύτερης καραντίνας, αλλά και με τις τρέχουσες καταβολές του 2021 και το «ξεπάγωμα» των τραπεζικών δόσεων.

Που σημαίνει ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο  να δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και στα ταμεία, αλλά και νέα κόκκινα δάνεια.

Διαβάστε ακόμη:

Άρθρο – παρέμβαση: Μόνο σε πέντε χώρες στον πλανήτη τα πολυκαταστήματα είναι κλειστά!

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Προς αναβολή η ημερομηνία έναρξης του νέου πτωχευτικού νόμου