ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ήδη ανακοινώσει την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, από τις 21 έως και τις 23 Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει άμεσα η τυπική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η διανομή των εμβολίων στις χώρες θα γίνει μετά από 3 με 4 ημέρες και οι εμβολιασμοί θα διεξαχθούν ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη. Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν περί της 27ης Δεκεμβρίου, εντούτοις ο μαζικός εμβολιασμός αναμένεται από το 2021.
Αρνητική εξέλιξη αποτελεί, το γεγονός ότι σε ολόκληρη την ΕΕ -κατά συνέπεια και στην Ελλάδα- θα εισαχθούν λιγότερες δόσεις από όσες είχαν αρχικά υπολογιστεί. Όπως ανακοίνωσε χθες (16/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε πρώτη φάση αναμένονται περίπου 300.000 δόσεις αντί για 500.000.
Η σειρά προτεραιότητας
Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπόνησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς (ιατροί, νοσηλευτές, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό φύλαξης) που εργάζονται σε δομές και τμήματα που δέχονται περιστατικά Covid. Θα ακολουθήσουν οι τρόφιμοι και εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας, στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα) και τέλος σταδιακά ο γενικός πληθυσμός.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από σήμερα (9 π.μ. – 4 μ.μ.) το υπουργείο Υγείας θα επικοινωνήσει διαδοχικά με τους Διοικητές, αναπληρωτές Διοικητές, Διευθυντές Νοσηλευτικής και Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, όπως και με γιατρούς, από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, προκειμένου να γίνει καταγραφή των υγειονομικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Οι υγειονομικοί αυτοί θα ενταχθούν άμεσα στις σχετικές λίστες και θα εμβολιαστούν αμέσως μετά την έλευση του εμβολίου στη χώρα.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Δεν θα επιτρέψουμε τίποτα και σε κανέναν να παρέμβει και να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα στην απρόσκοπτη, ομαλή και προσεγμένη σειρά εμβολιασμού, με βάση επιστημονικά δεδομένα, με βάση την προτεραιοποίηση των επιστημόνων μας, τους κανόνες ασφαλείας και με έναν τρόπο τέτοιο, που ταιριάζει σε μας τους Έλληνες», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Ραντεβού και εμβολιασμός
Ο πολίτης που έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του, με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα emvolio. gov. gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Θα έχει την δυνατότητα να κλείσει τα δύο ραντεβού προκειμένου να λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου (με συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία).
Για τους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα υπάρχει δυνατότητα ορισμού του ραντεβού μέσω φαρμακείων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα, οι πολίτες που θα κάνουν το εμβόλιο έναντι της Covid-19, θα πρέπει προηγουμένως να συναινέσουν προφορικώς ή γραπτώς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν δύναται να παράσχει προφορική συγκατάθεση, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι τρόποι για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού, ενώ σχεδιάζεται και μηχανισμός προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην προτεραιοποίηση ανεξάρτητα από το εάν διαθέτει ΑΜΚΑ ή όχι.
Ανεπιθύμητες ενέργειες και κίτρινη κάρτα
Προκειμένου να παρακολουθηθεί μακροπρόθεσμα η ασφάλεια του εμβολίου, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», στην οποία αναφέρονται πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (ισχύει και για όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα).
Η φαρμακοεπαγρύπνηση αποτελεί αρμοδιότητα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος και θα αναλάβει την καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών σε σε βάθος χρόνου. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Φιλίππου, διαβεβαίωσε χθες ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και εύκολη επικοινωνία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με τον ΕΟΦ, για θέματα που άπτονται ανεπιθύμητων ενεργειών.
Τέλος διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να διεξαγάγει το ταχύτερο δυνατό όλες στις διοικητικές διεργασίες που απαιτούνται ώστε να έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας, αφετέρου δε, να παρακολουθήσει έχοντας την εποπτεία της διακίνησης και της διάθεσης του εμβολίου και να διασφαλίσει την ποιότητα και κατ’ επέκταση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. «Πρέπει να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε, το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό», υπογράμμισε ο κ. Φιλίππου.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί για καθημερινή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, “με διαφάνεια, εντιμότητα και επιστημονικά στοιχεία”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ