ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως αποκαλύπτει στο mononews.gr ο κ. Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link στο φετινό διαδικτυακό συνέδριο, εκτός από τα 30 περίπου πάνελ που θα παρακολουθήσουν επενδυτές από όλο τον κόσμο σήμερα και αύριο, είναι προγραμματισμένες περισσότερες από τις διπλάσιες συναντήσεις είτε ανά δύο άτομα είτε ανά ομάδες, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Πρόκειται για ένα Διεθνές Συνέδριο για την Ελλάδα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες. Το Capital Link Invest in Greece Forum μέσα από την πορεία των 22 συναπτών ετών που διοργανώνεται, έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμης σημασίας για την επανέναρξη της οικονομίας.
Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, ο κ. Μπορνόζης επισημαίνει μιλώντας στο mononews.gr, ότι: «Η αγορά φέτος μας βλέπει ακόμα πιο θετικά φέτος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Να αναφέρουμε ότι παλαιότερα η Ελλάδα, με την οικονομική κρίση, ήταν σαν την ‘καλαμιά στον κάμπο’. Μόνη της. Φέτος η Ελλάδα δεν περνάει κρίση μόνη της. Κρίση υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Κατά συνέπεια η Ελλάδα σήμερα συμπλέει, από πλευράς οικονομικών εξελίξεων, με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Και σε αυτή τη κρίση έχουμε κερδίσει εύσημα, όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο, και γενικά η χώρα μας σήμερα, με τη νέα κυβέρνηση η οποία είναι φίλα προσκείμενη προς την οικονομία, έχει δημιουργήσει μια άλλη αξιοπιστία στους διεθνείς επενδυτές».
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Μπορνόζη, η αμερικάνικη αγορά σήμερα να μας βλέπει πολύ πιο αξιόπιστα σε σχέση με το παρελθόν.
Το «κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας είναι η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των επενδυτών. «Να τονίσουμε ότι τόσο η αμερικάνικη αγορά, όσο και οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές, δεν βλέπουν το αύριο. Βλέπουν το μεθαύριο», σημειώνει ο κ Μπορνόζης, και προσθέτει ότι:
«Σήμερα υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, διότι, λόγο της κρίσης οι αποτιμήσεις στην αγορά είναι αρκετά ελκυστικές, και εκείνοι οι οποίοι θα επενδύσουν σήμερα, εκμεταλλευόμενοι με τη σωστή έννοια του όρου, τις σημερινές συνθήκες, επενδύουν με βάση το αύριο, αλλά και το μεθαύριο.
Βλέπουμε λοιπόν ήδη όχι μόνο μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών για την Ελλάδα, αλλά και έμπρακτα μεγαλύτερη δραστηριότητα.
Υπάρχουν σημαντικές αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες όπως η Google, η Microsoft, οι οποίες έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα, και εξετάζουν και νέες επενδύσεις. Βλέπουμε και άλλες εταιρείες όπως είναι η Jacobs και η BlackSummit οι οποίες έρχονται με διάθεση να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά».
Ο κ. Μπορνόζης φέρνει σαν παράδειγμα το πάνελ που θα πραγματοποιηθεί και που έχει σαν θέμα το πώς οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα. «Είναι ένα, πραγματικά ‘βαρύ’ πάνελ διότι συμμετέχουν εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι σήμερα έχουν σημαντικότατη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Οίκοι όπως η CVC, αλλά και η DFC η οποία θέλει να κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, η BC Partners, αλλά και η BC Capital», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τους στόχους που θέτουν, στοχεύουν σε υποδομές, ενέργεια, τεχνολογία, αλλά ακόμα και τουρισμό. «Διότι ναι μεν ο τουρισμός έχει υποστεί καθίζηση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, παγκοσμίως, αλλά πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός σε 10 χρόνια από σήμερα;», επισημαίνει στο mononews.gr ο πρόεδρος της Capital Link.
Μεταξύ των πάνελ που έχουν προγραμματιστεί, εκτός των μεγάλων ξένων επενδυτών σε όλους τους τομείς, είναι και το πάνελ με τα star ups που έχουν αντλήσει κεφάλαια από το εξωτερικό. Πώς δηλαδή η ελληνική εφευρετικότητα έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, διότι οι εταιρείες αυτές έχουν εξαγοραστεί από ξένα, και κυρίως αμερικανικά κεφάλαια.
Στο ερώτημα για το ποια πρέπει να είναι η πορεία μας, προκειμένου να φέρουμε περισσότερα ξένα κεφάλαια στη χώρα, ο κ. Μπορνόζης επισημαίνει: «Είναι πολύ απλό. Να συνεχίσουμε αυτό που έχουμε ξεκινήσει. Αυτή τη στιγμή η αγορά τι ζητάει; Ζητάει μια σταθερότητα, μια συνέπεια και μια συνέχεια. Δηλαδή η κυβέρνηση αυτά που έχει πει ότι θα κάνει να συνεχίσει να τα κάνει. Να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει το οικονομικό της πρόγραμμα. Πρέπει να τονίσω ότι ήδη γίνονται σημαντικά βήματα σε ότι αφορά την επίσπευση των διαδικασιών στην δικαιοσύνη, με το νέο πτωχευτικό κώδικα. Το θέμα της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης είναι ένα από τα χρόνια ζητήματα που απασχολούν τους ξένους επενδυτές. Και αυτό τώρα σιγά – σιγά επιλύεται. Οπότε αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ απλά να συνεχίσουμε σταθερά, την πορεία την οποία έχουμε χαράξει. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σταθερή ρότα, και αυτό που θέλουμε είναι σταθερή πορεία».
Ο σκοπός του συνεδρίου
Φέτος σκοπός του συνεδρίου είναι να προβληθούν οι δυνατότητες της Ελλάδος, και οι προοπτικές που έχει. «Να αναδείξουμε την Ελλάδα σαν έναν επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό», σημειώνει ο κ. Μπορνόζης και προσθέτει χαρακτηριστικά:
«Πέρσι ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του είπε, ‘Greece is back’. Φέτος, λέμε ‘looking ahead with confidence’, δηλαδή βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία.
Θέλουμε λοιπόν να δείξουμε από πού προέρχεται αυτή η αισιοδοξία. Πώς θεμελιώνεται. Τι είναι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, σήμερα ώστε να δικαιολογεί μια αισιοδοξία για το αύριο».
Το γεγονός ότι φέτος το συνέδριο γίνεται διαδικτυακά, δίνει τη δυνατότητα στην Capital Link να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη.
«Για αυτό διαλέξαμε να έχουμε ένα συνέδριο για δύο μέρες, με 110 ομιλητές, και κάπου 30 θεματικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν από το Α μέχρι το Ω, εξελίξεις και προοπτικές στην Ελλάδα, και την οικονομία ανά κλάδο. Τουρισμός, λιμάνια, ενέργεια, ακίνητα, τράπεζες, τα πάντα», επισημαίνει ο κ. Μπορνόζης.
«Άρα εάν ένας ξένος ο οποίος, θέλει να πληροφορηθεί για την Ελλάδα, μπαίνοντας στο website της Capital Link θα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες, για διάστημα αρκετών μηνών, για τα τελευταία νέα και προοπτικές για την Ελλάδα, εφ’ όλης της ύλης. Και δεν είναι μόνο το τι θα ειπωθεί στο συνέδριο, αλλά είναι και όλο το υλικό το οποίο εκθέτουμε στα ψηφιακά περίπτερα.
Δημιουργούμε ένα πραγματικά πλούσιο και αυθεντικό υλικό σχετικά με την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της».
Αναφερόμενος στο ειδικό βάρος του συνεδρίου της Capital Link ο κ. Μπορνόζης επισημαίνει ότι: «το συνέδριο της Capital Link έχει δύο ιδιαιτερότητες. Το ένα είναι ότι έχουμε μια ιστορία 22 ετών, και το πραγματοποιούμε κάθε χρόνο, (το συνέδριο) στις ΗΠΑ, ‘βρέξει χιονίσει’. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Άρα έχουμε δημιουργήσει μια αναγνωρισιμότητα, μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι πλέον το περιμένουν.
Δεύτερον, αν και φέτος είναι διαδικτυακό, αλλά όταν το πραγματοποιείς ως φυσικό συνέδριο, είναι εντελώς διαφορετικό να κάνεις ένα συνέδριο στην Ελλάδα για την Ελλάδα, και άλλο ένα συνέδριο στην Αμερική που απευθύνεσαι και σε ξένους επενδυτές.
Και στο κομμάτι αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο συνέδριο που να έχει μια προϊστορία 22 ετών.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ακριβώς επειδή το συνέδριο αυτό απευθύνεται σε επενδυτές και επιχειρηματίες, έχει μια τελείως διαφορετική δομή από άλλα συνέδρια που γίνονται ακόμα και την ίδια περίοδο με το δικό μας».
Τα διαδικτυακά συνέδρια
Τέλος αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ φυσικών συνεδρίων, και των διαδικτυακών που επέβαλε η πανδημία, ο πρόεδρος της Capital Link σημειώνει ότι:
«Το διαδικτυακό συνέδριο στην πραγματικότητα είναι πιο σύνθετο από ένα συνέδριο όπως το ξέραμε στην προ COVID – 19 εποχή. Η τεχνολογία που από την μια πλευρά μας ενώνει όλους, από την άλλη πλευρά αποτελεί και μια πρόκληση. Διότι θα πρέπει κανείς να ελέγξει την συμβατότητα και την καλή ποιότητα της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, ο κάθε συμμετέχον ομιλητής. Ο καθένας συμμετέχει στα διαδικτυακά συνέδρια κάνοντας χρήση των δικών του μέσων. Οπότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η σύνδεση την οποία έχει είναι καλή, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος δύο ή και περισσότερες φορές στις συνδέσεις πριν την έναρξη του συνεδρίου, για να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα δουλεύει.
Επίσης, ένα διαδικτυακό συνέδριο έχει τα εξής πλεονεκτήματα. Έχει μια πολύ καλύτερη ατζέντα διότι υπάρχει η δυνατότητα περισσότερων ομιλητών από όλο τον κόσμο, αφού η συμμετοχή τους είναι σχετικά εύκολη. Έχεις επίσης πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου, διότι ο καθένας μπορεί να το παρακολουθήσει από όπου και αν βρίσκεται.
Τα διαδικτυακά συνέδρια σήμερα, είναι η μόνη λύση για να έχουμε συνδεσιμότητα, και να λειτουργούμε με μια κανονικότητα.
Παράλληλα, ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι οι σύνεδροι έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, μέσω της πλατφόρμας της Capital Link. Έχουμε διαλέξει να έχουμε μια ειδική πλατφόρμα συνεδριακή, δεν κάνουμε απλά webminar. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα webminar που είναι απλά ένα πάνελ, από το να κάνεις ένα συνέδριο όπως το δικό μας που είναι δύο μέρες.
Η δική μας πλατφόρμα δίνει την δυνατότητα στους συνέδρους να επικοινωνήσουν ζωντανά μεταξύ τους, την ώρα που παρακολουθούν το συνέδριο, είτε μέσω audio είτε μέσω video είτε μέσω μηνυμάτων.
Τέταρτο πλεονέκτημα των διαδικτυακών συνεδρίων είναι ότι οι χορηγοί έχουν την δυνατότητα να έχουν ένα ηλεκτρονικό περίπτερο. Αν επισκεφτεί κανείς τα περίπτερα αυτά, έχουν πλούσιο υλικό το οποίο εκθέτουν οι χορηγοί από μπροσούρες, πληροφορίες και video, σχετικά με τις εταιρείες. Οι σύνεδροι που επισκέπτονται τα διαδικτυακά περίπτερα έχουν την δυνατότητα να τα κατεβάσουν και να τα πάρουν μαζί τους.
Το διαδικτυακό συνέδριο έχει πλεονεκτήματα που δεν έχει ένα φυσικό συνέδριο. Βέβαια από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει η αμεσότητα επαφής που υπάρχει στα φυσικά συνέδρια. Ένα διαδικτυακό συνέδριο δεν είναι πιο απλό ή ανέξοδο. Αυτό δεν ισχύει όταν θέλεις να κάνεις κάτι ποιοτικό με υψηλές προδιαγραφές».
Το «Invest in Greece»
Το «Invest in Greece» Forum είναι δομημένο με βάση τι κατά την γνώμη των διοαργανωτών περιμένουν οι επενδυτές από εμάς (σαν Ελλάδα). Τι θέλουν να μάθουν. Για αυτό, είναι σαν ένας οδικός χάρτης, ένα πρακτικό και πλήρες εγχειρίδιο των προοπτικών και εξελίξεων στην οικονομία γενικά και ανά τομέα.
«Σημειώνω ότι το συνέδριό μας, γίνεται από την Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και σε συνεργασία με μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Είναι ένα διεθνές συνέδριο το οποίο γίνεται στη Νέα Υόρκη με θέμα την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Μπορνόζης και επισημαίνει ότι παραδοσιακά συνδυάζει τέσσερα πράγματα.
«-Αφενός την κυβερνητική άποψη. Και στο συνέδριο πρέπει να πω είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 22 ετών, οι οποίες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Capital Link για να επικοινωνήσουν με τους επενδυτές στην Αμερική.
-Δεύτερον είναι ο ιδιωτικός τομέας. Συμμετέχουν κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών.
-Τρίτον έχουμε τις διεθνείς τράπεζες οι οποίες και αυτές μας δίνουν το δικό τους στίγμα, όσον αφορά την αξιολόγησή τους για την ελληνική οικονομία και την πορεία της.
-Και τέταρτον έχουμε σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι μας αναφέρουν τους λόγους που έρχονται στην Ελλάδα, ποιες είναι οι προοπτικές, ποια τα προβλήματα και το τι βλέπουν για το μέλλον».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα