Οι τραπεζίτες και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών
Σε ανοικτή γραμμή είναι οι CEOs των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Θόδωρο Σκυλακάκη, για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι CEOs ζητούν από την κυβέρνηση να δοθούν κίνητρα με στόχο την συγχώνευση εταιρειών ομοειδών κλάδων για να αποκτήσει, επιτέλους, η ελληνική οικονομία ισχυρές επιχειρήσεις.
Κι αυτό διότι οι μεγάλες είναι λίγες και οι μεσαίες δεν μπορούν με το μέγεθος που έχουν να είναι ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οπότε, προσδεθείτε, διότι από το καλοκαίρι και μετά θα δούμε τεκτονικές αλλαγές σε πολλούς κλάδους του επιχειρείν.
Η στήλη πληροφορείται ότι οι τράπεζες έχουν «λοκάρει» τις επιχειρήσεις και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις συγχωνεύσεις.
Η ατάκα Σταϊκούρα στους CEOs
Βρέθηκαν – διαδικτυακά – οι Καραβίας, Μυλωνάς, Ψάλτης, Μεγάλου με τον Χρήστο Σταϊκούρα με ατζέντα δύο καυτών θεμάτων: τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά το 2021 αλλά και την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs).
Μίλησαν για το εργαλείο το Ηρακλή και την συνέχισή του.
Η στήλη πληροφορείται ότι ο υπουργός Οικονομικών είπε στους τραπεζίτες ότι «η συνέχιση του Ηρακλή αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς το Eurogroup».
Εθνική Ι: Την Παρασκευή κληρώνει για την Εθνική Ασφαλιστική
Πληροφορούμαι ότι την Παρασκευή θα γίνει διοικητικό συμβούλιο στην Εθνική Τράπεζα με θέμα την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC.
Το deal που πέρασε από 40 κύματα φαίνεται ότι έκλεισε με μια σχέση win – win για τις δύο πλευρές με την Εθνική Τράπεζα να παίρνει το τίμημα των 450-460 εκατ ευρώ μπροστά, ενώ θα έχει και option στις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από τα κανάλια της τράπεζας.
Κλείνει, λοιπόν και, αυτό το μέτωπο για τον Παύλο Μυλωνά.
Εθνική ΙΙ: Αίτηση ένταξης στον Ηρακλή
Σήμερα το αργότερο αύριο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής θα υποβάλει την αίτηση ένταξης της τιτλοποίησης των 6,1 δισ. ευρώ (Frontier) στον Ηρακλή με στόχο την λήψη των κρατικών εγγυήσεων.
Το επόμενο βήμα είναι στις αρχές του 2021 η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών.
Με την κίνηση αυτή τα NPEs της Εθνικής θα μειωθούν σημαντικά.
Το επόμενο – τον Ιούνιο – θέμα της τράπεζας είναι, όπως σας έχω ενημερώσει, η αλλαγή του προέδρου Μιχαηλίδη και η αντικατάσταση του από ακαδημαϊκό με γνώσεις και εμπειρία τραπεζικής.
Η «μάχη» για την Λάρκο
Ποιος θα το περίμενε ότι η Λάρκο θα αποτελούσε «μήλον της έριδος»…
Κι όμως πληροφορούμαι ότι «ψήνεται» ενδιαφέρον από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα καθώς ο Γιώργος Περιστέρης βλέπει τον θησαυρό που κρύβει η έως τώρα κρατική εταιρεία και δεν είναι άλλο από το νικέλιο, το οποίο αποτελεί πρώτη ύλη για την ηλεκτροκίνηση.
Μαθαίνω όμως ότι και στο στρατηγείο του Ευάγγελου Μυτιληναίου ετοιμάζονται…
Ο Έλον Μάσκ πριν από μερικούς μήνες έδωσε το σύνθημα προς τις διεθνείς αγορές και οι δικοί μας το «τσίμπησαν».
Είπε πως όποιος παράγει νικέλιο θα μπει στο χάρτη των διεθνών αγορών.
Αυτό βλέπουν τα ελληνικά στρατηγεία και παίρνουν θέσεις μάχης.
Στις 23 Μαρτίου η τιμή του νικελίου ήταν στα 11,500 δολάρια ενώ σήμερα άνω των 17,330 δολαρίων.
Μένοντας στα της Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) , η εταιρεία έχει γενική συνέλευση των μετόχων μεθαύριο και η αγορά περιμένει την τοποθέτηση του Γιώργου Περιστέρη, σε όλα τα μείζονα ζητήματα.
Η αθόρυβη CEO της «Θεάς Άρτεμις»
Σταθερά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και με μέθοδο η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων «Θεά Άρτεμις» της Attica Bank, Ειρήνη Μαραγκουδάκη, κάνει δουλειά και προσπαθεί να αυξήσει τις ανακτήσεις και κατ` επέκταση τα έσοδα από τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων.
Μπορεί στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Attica Bank να υπάρχουν αναταράξεις κατά καιρούς, η σχέση όμως με την ισχυρή CEO της εταιρείας διαχείρισης παραμένει σταθερή καθώς αποδίδει.
Μαθαίνω μάλιστα ότι το κλίμα στο νεοκλασικό της οδού Πλουτάρχου στο Κολωνάκι, όπου εδρεύει η εταιρεία, είναι ιδιαίτερα καλό.
Ο Δαυίδ, η Frigoglass και η ΓΣ
Η Frigoglass, ως γνωστόν, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο του εμβολίου λόγω των ψυγείων.
Σήμερα η εταιρεία έχει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με κύριο θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, η θητεία του οποίου θα είναι 3ετής.
Δεν θα αλλάξει κάτι και ο Χαράλαμπος Δαυίδ θα συνεχίσει να τρέχει την εταιρεία, η οποία έχει μπροστά της ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα.
Πειραιώς Ι: Ο μεθοδικός Mr Βλαχόπουλος
Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια περιγράφουν οι επιχειρηματίες τον Γενικό Διευθυντή Corporate και Investment της τράπεζας Πειραιώς Αθανάσιο (Θάνο για τους φίλους και συνεργάτες του) Βλαχόπουλο.
Ο Θανάσης είναι ήπιων τόνων και φέρνει εις πέρας τις δουλειές που αναλαμβάνει.
Πρόκειται από τα στελέχη που εργάζονται επί σειρά ετών στην τράπεζα και τα τελευταία χρόνια ανέλαβε μεγαλύτερες αρμοδιότητες και ευθύνες.
Πειραιώς ΙΙ: Πήρε το mandate από τον Νίκο Σταθόπουλο
Γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Νίκος Σταθόπουλος και ο όμιλος της BC Partners προχωρούν σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet και την έξοδό της από το χρηματιστήριο.
Την δουλειά την πήρε η τράπεζα Πειραιώς και ξεκίνησε ήδη να τρέχει τη διαδικασία.
Εξάλλου, η Πειραιώς γνωρίζει σε βάθος την Forthnet αλλά και τον όμιλο BC καθώς, μετά από πολλά εμπρός-πίσω, βοήθησε να κλείσει το deal.
Αυτοί είναι οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ
Λοιπόν ο Wiseman έψαξε και βρήκε το μετοχολόγιο της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60.
Δεν υπάρχει το όνομα του επενδυτή που αγόρασε την Παρασκευή το 5% που πούλησε η οικογένεια Καλλιτσάντση και αφορά μέρος του ποσοστού των μετοχών που είναι ενεχεριασμένες στο Farallon Capital (συνολικά το 25,5%).
O επενδυτής αυτός είναι υποχρεωμένος εκ της νομοθεσίας να το ανακοινώσει έως την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Οικογένεια Καλλιτσάντση 21,27%, Reggeborgh Invest BV 10,33%, Λεωνίδας Μπόμπολας 12,55%, Amber Capital 4,06%, Vanguard Group 1,93%, Assicurazioni Generali SpA 1,89%, Alpha Asset Management SA 1,41%, Eurobank Ergasias Service 1,28%, Dimensional Fund Advisors LP 1,20%, Norges Bank 0,79%, National Bank of Greece SA 0,74, Piraeus Asset Management 0,72%, Mirae Asset Global Investments 0,68%, Alico MFC 0,46%, Acomea SGR 0,27%, Ruffer LLP 0,14 και Optima Asset Management με ποσοστό 0,08%.
Το μείζον θέμα είναι η στάση που θα τηρήσει το Αmber Capital στην Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ στις 7 Ιανουαρίου του 2021 εαν φυσικά διατηρήσει εως τότε την συμμετοχή του.
Σημασία έχει επίσης τι θα κάνουν οι 3 ελληνικές τράπεζες που κατέχουν συνολικά το 3,5% των μετοχών.
Επίσης κρατήστε οτι το Reggeborgh πούλησε την Παρασκευή ποσοστό μετοχών που είχε στην Τέρνα Ενεργειακή, περίπου 2,7%, με κέρδος περίπου 16 εκατ. ευρώ. Η αξία του πακέτου ανήλθε στα 38,5 εκατ. ευρώ.
Το όνομα του αγοραστή ίσως το μάθουμε την Τρίτη καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να ανακοινωθεί με δεδομένο οτι αφορά ποσοστό κάτω του 5%.
Φυσικά το ολλανδικό fund παραμένει μεγαλομέτοχος στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 μαζί με τον “ισχυρό” Γιώργο Περιστέρη.
Τώρα, που θα “διαθέσει” τα χρήματα που έβγαλε απο την ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 , είναι άγνωστο.
Πάντως ένα είναι σίγουρο.
Οι κινήσεις στην σκακιέρα της Ελλάκτωρ απο Καλλιτσάντσηδες και Ολλανδούς θα συνεχιστούν έως τις 7 Ιανουαρίου.
Εκεί θα φανεί ποιος “βασιλιάς” θα πέσει.
Οι “φασαριόζοι” επενδυτές του Amber Capital και το 4,06%
Τον Αύγουστο του 2019, μόλις είχαν ολοκληρωθεί οι εθνικές εκλογές και το Amber Capital μόλις είχε ρευστοποιήσει σημαντικό ποσοστό μετοχών που είχε στον Ελλάκτωρα.
Τα «αφεντικά» του Amber που είχε κάνει αρκετή “φασαρία” το 2018 και το 2019 στην ελληνική αγορά και αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από τις κινήσεις τους.
Ο επικεφαλής του Amber, αρμενικής καταγωγής Τζοζεφ Ουγκούρλιαν, δεν έχει κρύψει τότε τον «ενθουσιασμό» του για τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά.
Και ίσως όχι με τον πιο κομψό τρόπο: «Όσο πιο πολλά δεινά έχει περάσει μια χώρα, τόσο πιο ενθουσιασμένος είμαι» είχε δηλώσει παλαιότερα. «Μ’ αρέσει η Eλλάδα. Είναι η μόνη φθηνή αγορά», όταν ξεκινούσε τις τοποθετήσεις του στην ελληνική αγορά.
Βέβαια επιλογή του ήταν μια από τις πλέον «εκλεκτές» μετοχές, αυτή της Ελλάκτωρ.
Το Amber «μπήκε» στην εταιρεία, αποκτώντας 5,25% και λίγο αργότερα βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στην αλλαγή φρουράς στον όμιλο, συμβάλλοντας με αρκετά καθοριστικό τρόπο στην ανάληψη του ελέγχου του ομίλου από τους αδελφούς Καλλιτσάντση.
Και φυσικά αποκομίζοντας οφέλη.
Την περίοδο των ιδιοκτησιακών αλλαγών, το Amber συζήτησε τόσο με την πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα, όσο και με αυτήν των αδελφών Καλλιτσάντση και τελικά πούλησε στους τελευταίους, βοηθώντας την προσπάθεια τους να σχηματίσουν το κρίσιμο ποσοστό που τους έδωσε τον έλεγχο της εταιρείας το καλοκαίρι του 2018.
Και βέβαια όχι με το αζημίωτο.
Πούλησε το «πακέτο» του στα 2,15 ευρώ ανά μετοχή, έχοντας αγοράσει το ποσοστό αυτό με μέση τιμή 1,4 ευρώ ανά μετοχή.
Και κάπως έτσι έβαλε κέρδος της τάξης των 7 εκατ. ευρώ.
Λίγο καιρό αργότερα, και μετά τις αλλαγές, αγόρασε σε δύο δόσεις μετοχικά πακέτα της οικογένειας Κούτρα, και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που κυμάνθηκαν μεταξύ 1,25 και 1,30 ευρώ ανά μετοχή.
Βρέθηκε έτσι να κατέχει σχεδόν 5% της Ελλάκτωρ, ποσοστό το οποίο ενίσχυσε φτάνοντας το 5,57%.
Έτσι, την άνοιξη του 2019, στην αγορά οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι στόχος του Amber είναι να φτάσει το 8% ή και περισσότερο.
Στις εκτιμήσεις αυτές είχαν συμβάλει και οι δηλώσεις του γενικού του διευθυντή και εν πολλοίς το Νο 2 του fund, Τζουζέπε ντι Μίνο, στον οποίο ο Ουγκούρλιαν έχει αναθέσει τις ελληνικές «επιχειρήσεις».
Ο ντι Μινο μιλώντας για τους λόγους της «επιστροφής» του Amber στον Ελλάκτορα δήλωσε πως το fund στηρίζει απόλυτα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, όπως και τις ενέργειες που γίνονται για εξυγίανση του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και την πώληση μη βασικών δραστηριοτήτων και περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης χαρακτήριζε θετικό βήμα για την Ελλάκτωρ την πλήρη απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος.
Τελικά σήμερα το ποσοστό του AMBER, σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο, είναι πέριξ του 4,06%.
Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, παραμένει στο «στόχαστρο» του Ουγκούρλιαν, όπως φάνηκε και από την περίπτωση του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 στον οποίο έχει επενδύσει περί τα 130 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 2% του οργανισμού που ελέγχεται από τη γερμανική DT.
Στην περίπτωση αυτή βέβαια, το fund ήθελε να δημιουργήσει «φασαρία» και εμφανίστηκε στην εαρινή γενική συνέλευση του 2019, ζητώντας αλλαγή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και εκπροσώπηση στο ΔΣ του Οργανισμού.
Οι πληροφορίες, βέβαια, ανέφεραν πως ο λόγος της παρέμβασης αφορούσε περισσότερο τη συμμετοχή του fund στη «χάραξη» της μερισματικής πολιτικής παρά στην ίδια τη διοίκηση.
Παρ’ όλα αυτά, η παρέμβαση του Ντι Μίνο συζητήθηκε αρκετά, έστω κι αν η εκπροσώπησή του στο ΔΣ δεν έγινε δεκτή…
Αποποίηση Ευθύνης:
Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1