Τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  σχεδιάζει  ο Πάνος Γερμανός μέσω της εταιρείας Sunlight, θυγατρικής του Ομίλου Olympia.

Η συνολική επένδυση για την κατασκευή της νέας μονάδας θα φτάσει τα €200εκ. έως το 2026 και θα δημιουργήσει 600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, πρόκειται να δημιουργηθούν 450 άμεσες θέσεις εργασίας (75% εξειδικευμένο προσωπικό και 25% επιστημονικό προσωπικό) σε πλήρη λειτουργία της μονάδας και 150 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στα σχέδια του πρωτοποριακού ομίλου είναι να φτιάξει ένα από τα πιο προηγμένα εργοστάσια στην Ευρώπη, εφαρμόζοντας το πρότυπο «Industry 4.0», με στόχο να δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες. Η νέα μονάδα θα έχει πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Οι νέες μπαταρίες  λιθίου που θα παράγονται, απευθύνονται σε εξειδικευμένες αγορές του κλάδου της ηλεκτροκίνησης (περονοφόρα οχήματα, ρομποτικές μηχανές, ναυτιλία, αποθήκευση ενέργειας, κλπ.) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις και διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.

Η νέα μονάδα θα έχει εξαγωγικό  προσανατολισμό και στοχεύει στην κάλυψη  αναγκών σε μπαταρίες λιθίου για τις εξειδικευμένες αγορές της ηλεκτροκίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χρονοδιάγραμμα

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί σταδιακά  από το 2024 ως το 2026 και για την υλοποίηση του σχεδίου απαιτούνται 50 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης ή Πτολεμαΐδας (η ακριβής θέση μένει να προσδιοριστεί), ενώ υπάρχει και δυνατότητα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Όσο για τη δυναμικότητα της μονάδας όταν είναι σε πλήρη ανάπτυξη, η παραγωγή θα φτάσει έως τις 2GWh  το χρόνο. Η επένδυση των  €200εκ. αφορά την αγορά εκτάσεων, την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και την αγορά εξοπλισμού.

Απολιγνιτοποίηση

Η επένδυση της Sunlight εντάσσεται στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης  με οικονομική ανάπτυξη σε τέσσερις πυλώνες: Βιομηχανία-βιοτεχνία-εμπόριο, η έξυπνη αγροτική παραγωγή, ο βιώσιμος τουρισμός και η τεχνολογία-εκπαίδευση. Τα παραπάνω θα συνδυαστούν με έργα υποδομών, επανακατάρτιση, χωροταξικά σχέδια και επενδυτικά κίνητρα.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ανακοινώθηκε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές που προβλέπει επιδοτήσεις από 40% έως 80, είχαν γίνει περισσότερες από 70 υποβολές προτάσεων για έργα, ενώ είχαν ανακοινωθεί και 16 μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά.

Στις μεγάλες επενδύσεις που παρουσιάστηκαν από τον κ. Χατζηδάκη εντάσσεται και η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων από τον όμιλο ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία, μία επένδυση 133 εκατ. ευρώ και στη Μεγαλόπολη ισχύος 0,5 GW.

Παράλληλα, προβλέπεται η άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, μια επένδυση 130 εκατ. ευρώ. Η συνολική ισχύς του πάρκου θα φτάνει τα 240 MW και υπολογίζεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και από τα πέντε μεγαλύτερα στην Ευρώπη. 

Έως και το ένα δισ. μπορεί να αγγίξει η επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, που αφορά την παραγωγή καύσιμου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Solaris. Παράλληλα, στα σκαριά φαίνεται πώς βρίσκεται και η επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην περιοχή της Τρίπολης ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 280 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει η Eunice, για την δημιουργία μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW. Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης καθώς η εταιρεία υπέβάλε στη ΡΑΕ στα τέλη του Αυγούστου την αίτηση έκδοσης άδειας παραγωγής της μονάδας. Η μονάδα που θα αποτελείται από 75 συγκροτήματα μπαταριών προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το 2022.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση