Το Ερέχθειο μετά από μία πλημμύρα το 2015. Και το Ερέχθειο μετά από την χθεσινή νεροποντή. Στην πρώτη περίπτωση οι Καρυάτιδες αντανακλώνται «ρομαντικά» στον πλημμυρισμένο από τα όμβρια περιβάλλοντα χώρο τους ενώ στη δεύτερη είναι σαν να μην πέρασε καν η καταιγίδα.

Το φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει περίτρανα, πως οι νέες διαστρώσεις που έγιναν την Ακρόπολη για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία δεν ευθύνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα στον ιερό βράχο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού. Μαζί και τις πληροφορίες, ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013. Κι αυτό, γιατί η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα.

Με το έργο κατασκευής των διαδρομών διαστρώθηκε τεχνητός λίθος περιεκτικότητας 12% τσιμέντου (αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα) επί του παλαιού προϋφισταμένου σκυροδέματος. Το παλαιό σκυρόδεμα, επίσης, δεν απορροφούσε τμήμα των ομβρίων υδάτων, όπως και τώρα με το νέο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ώστε να μειωθεί το φορτίο των ομβρίων, επιφανειακών, υδάτων. Είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα του εδάφους εξαιτίας των νέων έργων διαμόρφωσης των διαδρομών.

Μετά από τις πρώτες ζημίες, που είχαν γίνει τότε, το 2013, εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς όμως η υλοποίησή τους δεν προχώρησε.

Έργα αποστράγγισης υδάτων, που ήδη έχουν γίνει σήμερα στο πλαίσιο της νέας διάστρωσης για ΑμεΑ

Νέες μεγάλες βροχοπτώσεις έτσι, το 2018 προκάλεσαν φθορές των τειχών του ιερού βράχου, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Η κατάσταση έγινε έτσι ιδιαιτέρως σοβαρή, εξ αιτίας μάλιστα των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα.

Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας.

Διαβάστε επίσης:

Να γιατί πλημμυρίζει η Ακρόπολη και ποιος φταίει

Καλλιόπη Κοντόζογλου: Η αρχιτέκτονας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποκαλύπτει

Ένα χάλκινο ελληνικό κράνος στα βουνά της Κροατίας – Ανακάλυψη τάφου αρχαίου πολεμιστή