ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω το μήνυμα να μην παρερμηνευτεί από την Τουρκία και για ό,τι αποφασίστηκε τώρα και για τον Μάρτιο. Το αν η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα θα το δούμε εν ευθέτω χρόνω».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή τους όμως είναι το καλύτερο εργαλείο για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία να αλλάξει την προκλητική συμπεριφορά της».
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη, κινείται και στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το ευρωπαϊκό συμβούλιο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας την λίστα προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις. Επίσης, έδωσε και εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ και την Κομισιόν να υποβάλουν μέχρι τον Μάρτιο μια γραπτή έκθεση, η οποία θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, την οικονομική, πολιτική και εμπορική πτυχή τους, δηλαδή την τελωνειακή ένωση. Θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, όπως προσδιορίστηκαν στην απόφαση του Οκτωβρίου. Επίσης, περιλαμβάνεται ρητά η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Σημείωσε ακόμη ότι η καταδίκη της προκλητικότητας στην ανατολική μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής και η γείτων χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Επίσης, εντάσσεται ως προϋπόθεση για συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών η αποχή από παράνομες δραστηριότητες.
Ακόμη γίνεται και ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού, όπου τονίζεται η βούληση της ΕΕ να στηρίξει την Τουρκία ειδικά στο ζήτημα φιλοξενίας Σύρων προσφύγων με επισήμανση να συνεργαστεί η Τουρκία και να αντιμετωπίσει τα δίκτυα παράνομων μεταναστών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο.
«Τηρήθηκαν οι συμφωνίες»
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο κείμενο συμπερασμάτων, είπε ότι «οι συμφωνίες τηρήθηκαν καθώς αποφάσεις ελήφθησαν και υπήρξε διαπίστωση ομόφωνη ότι τα πράγματα δεν πήγαν προς την κατεύθυνση που προσδοκούσε η ΕΕ. Η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε τις επόμενες που ενδέχεται να πάρει».
Σημείωσε, δε, ότι «τρεις μήνες είναι το χρονοδιάγραμμα. Αυτά θα ξανασυζητηθούν έχοντας δρομολογήσει εξελίξεις. Η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο δεν στρίβει όπως ένα ταχύπλοο αλλά αν στρίψει θα κρατήσει την πορεία της σταθερή».
Εμπάργκο όπλων
Το θέμα του εμπάργκο όπλων δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου, αφορά περισσότερο τα κράτη μέλη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έθεσε το ζήτημα μετ’ επιτάσεως. «Αρχίζουμε και κερδίζουμε την μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας» σημείωσε.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Επιτέλους, μετά από έξι μήνες καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα και έτσι ξεκλειδώνουν τα 72 δισ. ευρώ για την χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Θα τρέξουμε με μεγάλη ταχύτητα για να εκταμιευθούν άμεσα οι πρώτοι πόροι, είπε. Με κολακευτικά σχόλια δεκτό το ελληνικό σχέδιο.
Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Αθήνα και στην απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματα είπε: «Θέλω να βεβαιώσω επιχειρηματίες και επαγγελματίες ότι θα στεκόμαστε δίπλα τους μέχρι να περάσει αυτή η περιπέτεια. Υπάρχουν σημαντικές ταμειακές προβλέψεις στον προϋπολογισμό, για να στηριχθούν αυτές οι επιχειρήσεις, εκτιμούμε για ένα τρίμηνο ακόμη. Οι επιχειρήσεις που θα δουν σημαντική μείωση του τζίρου τους θα μπορέσουν τον επόμενο μήνα να αποζημιωθούν μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή».
Για το εμβόλιο εκτίμησε ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει εγκρίνει το σκεύασμα της Pfizer και οι πρώτες δόσεις φτάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες στις χώρες.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 6% για το WTI στην εβδομάδα
- Σερβία: 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα και με τις πτήσεις
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν
- Ισραήλ: Το 79% των Ισραηλινών υποστηρίζει την κρατική εξεταστική επιτροπή για τις 7 Οκτωβρίου