• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες ξεκίνησαν την κατολίσθηση – Διόρθωση μετά από 14 μέρες


    Σε μία μέρα που πραγματοποιείται ράλι στα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν κάτω από το 0,60% (στο 0,57 πριν από λίγο) και τις ευρωπαϊκές αγορές σε μικτή τάση, το Χ.Α. υποχώρησε, με απώλειες 2,72%, εξαργυρώνοντας μέρος των κερδών που επιτεύχθηκαν το περασμένο 14ήμερο.

    Η  απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει το QE με περισσότερα από 500 δισ. ευρώ και με επέκταση του PEPP έως το 2022, που σημαίνει επιπλέον  και με επέκταση του PEPP έως το 2022, που σημαίνει επιπλέον αγορές ελληνικών ομολόγων πάνω και από τα 20 δισ. Ευρώ, δεν δίνει νέα πεδίο δόξης λαμπρό για τους επενδυτές. Οι οποίοι θεωρούν πιο σώφρων επιλογή την κατοχύρωση ρευστότητας.

    Η αγορά έκλεισε στις 774,32 μονάδες και όπως όλα δείχνουν α) ο δρόμος για τις 900 μονάδες δεν θα είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα, και β) είναι ζήτημα η στήριξη των 768 – 770 μονάδων, για να εκδηλωθεί από νέα αφετηρία η επόμενη ανοδική κίνηση. Οι συναλλαγές είναι εντυπωσιακές και σήμερα, πάνω από τα 111,6 εκατ. ευρώ. Στοιχείο, ενός ζωντανού και «νευρικού» χρηματιστηρίου, σημειώνουν οι επαγγελματίες, δίδοντας περιθώρια για νέες τοποθετήσεις.

    Οι τράπεζες που πρωταγωνιστούν τις τελευταίες 45 μέρες με αποδόσεις πάνω από 120%, σήμερα υποχώρησαν πάνω από 8% και προσγειώθηκαν στις 471 μονάδες.

    Υπήρχαν χαρτιά την Πέμπτη που έδειξαν αντανακλαστικά. Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Coca Cola, μάζεψαν τις απώλειες και έκλεισαν στο “συν”, έστω και οριακά. Αντανακλαστικά όμως και για τη ΔΕΗ που επέστρεψε πάνω από τα 6.90 ευρώ και απώλειες στα όρια του… στατιστικού λάθους.

    Η ζημιά ήρθε από τις τράπεζες. Η Alpha έκανε μεταβολή καταγράφοντας απώλειες πάνω από 9%. Πτώση πάνω από 8% για την Πειραιώς, 8,4% για την ΕΤΕ και 6,7% για την Eurobank.

    Η Aegean επέστρεψε στα 5 ευρώ, με απώλειες πάνω από 2%, η Βιοχάλκο διατήρησε την πτώση άνω του -3%, όπως και η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα όρια των 7 ευρώ. Στο 1,45 ευρώ και πτώση πάνω από 5% για την Ελλάκτωρ, μετά τις φήμες για αύξηση κεφαλαίου κάτω από 1 ευρώ, περιορισμός απωλειών για τα ΕΛΠΕ, στα 5,47 και την ΕΧΑΕ, αλλά δεν παύουν να είναι σοβαρές, πάνω από 4,8%. Περιορισμός απωλειών επίσης και για την ΜΟΗ, στα 11,77 ευρώ με 425 χιλιάδες κομμάτια. 2,5% η πτώση στoν ΟΤΕ που απομακρύνεται από τα 14 ευρώ, στα 13,50 ευρώ σήμερα.

    Τέλος, κέρδη για 28 μετοχές και πτώση για 84.



    ΣΧΟΛΙΑ