ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μοντέλο αυτό, όπως είπε, θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την προσέλκυση νέων τεχνολογιών και αυτή είναι η στρατηγική του υπουργείου Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε μάλιστα ότι το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζεται για την πράσινη ανάπτυξη και, αν περιληφθούν και οι πόροι της απολιγνιτοποίησης, το ποσοστό ανέρχεται στο 37%.
Όπως τόνισε, το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών δουλεύει συστηματικά για να προετοιμαστεί, ώστε να κατατεθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στέρεες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι επειδή οι προτάσεις του υπουργείου είναι ώριμες θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, και ήδη υπάρχουν κάποια πρώτα θετικά σήματα από τις πρώτες επαφές που έχει ανεπίσημα από την Επιτροπή.
Ωστόσο, τόνισε ότι ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες περικοπές σε επιμέρους δράσεις, υπάρχει και το νέο ΕΣΠΑ το οποίο θα ακολουθήσει για να συμπληρώσει και να ενισχύσει χρηματοδοτικά τις δράσεις αυτές.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε 11 σημεία, στα οποία επικεντρώνονται οι στόχοι:
- Απεξάρτηση από τον άνθρακα και απολιγνιτοποίηση. Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης με πόρους 5 δισ. ευρώ. έχουν προβλεφθεί 300 εκατ. ευρώ για τις αποκαταστάσεις εδαφών από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κάτι που έχει και κοινωνική και όχι μόνο περιβαλλοντική διάσταση.
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το υπουργείο έχει φιλόδοξους στόχους στο πλαίσιο αυτό στο ΕΣΕΚ για να φτάσουν το 35% ως το 2030, ενώ εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος αυτός. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε δεχθεί προτάσεις για πάνω από 10 δισ ευρώ σε δάνεια, και μεγάλο ποσοστό αφορά ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και ειδικότερα σε υβριδικές μονάδες και αποθήκευση ενέργεια.
- Εκσυγχρονισμός του Δικτύου, διασυνδέσεις με στόχο να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ, για τη διασύνδεση Κρήτη Αττική και τη επόμενη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.
- Ηλεκτροκίνηση. Κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ, ζητήθηκαν από το ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτήσουμε υποδομές όπως φορτιστές αλλά και για να χρησιμοποιηθούν πόροι του ταμείου ως κίνητρα για την δημιουργία υποδομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι 252 δήμοι της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν θετικά σε πρόσκληση του Πράσινου ταμείου για την τοποθέτηση 10000 φορτιστών.
- Ενεργειακή Αναβάθμιση. Το νέο Εξοικονομώ είναι το ελκυστικότερο και έχουμε ζητήσει 3 δισ. ευρώ και τα προγράμματα θα επεκταθούν από τις κατοικίες και στα δημόσια κτήρια και τις βιομηχανίες. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό γιατί η ενεργειακή αναβάθμιση δίνει ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο.
- Έξυπνοι μετρητές. Ενίσχυση για smart home τεχνολογίας, ένα πρόγραμμα 850 εκατ. ευρώ που σχεδιάζεται με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στα περισσότερα σπίτια στη χώρα. Δημιουργεί το έργο αυτό τις βάσεις ο έλληνας καταναλωτής να γίνει και παραγωγός.
- Χωροταξία. Εκπόνηση τοπικών και ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τα οποία έχουμε αιτηθεί 350 εκατ. ευρώ. Η μεταρρύθμιση αυτή επιχειρεί να βάλει τάξη στα θέματα χωροταξίας. Τα τοπικά χωροταξικά σχέδια που θα συμπληρωθούν με οριοθέτηση οικισμών και ζωνών είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.
- . Επίσης έχουμε αιτηθεί 360 εκατ. ευρώ για οικιστικές αναπλάσεις, για την ανακαίνιση διατηρητέων κτηρίων.
- Διαχείριση αποβλήτων, όπου θέλουμε να συμβασιοποιήσουμε έργα ως το τέλος του 2021 και συνδυάζεται με ένα νέο νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την ανακύκλωση ώστε να τελειώσουμε τις παράνομες χωματερές και να περιορίσουμε τους χώρους ταφής. Για αυτά έχουμε ζητήσει 660 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα προστεθούν και 500 εκατ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων.
- Έχουμε αιτηθεί 160 εκατ. ευρώ για την προστασία των Natura περιοχών και αυτό γίνεται για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση.
- Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων για το οποίο ζητάμε 310 εκατ. ευρώ και αφορά 500.000 στρέμματα και 30 εκατ. δενδρύλλια.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση