Στην αναζήτηση μιας λύσης που θα δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν λειτουργίες στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα, χωρίς όμως να παραβιαστούν τα περιοριστικά μέτρα και χωρίς πιθανότητα συνωστισμού, βρίσκεται η κυβέρνηση, δεχόμενη πιέσεις από εκκλησιαστικούς παράγοντες, αλλά και από πολίτες να ανοίξει τις εκκλησίες.

Υπό αυτό το πρίσμα χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον οποίο συζήτησαν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, όπως είχε προαναγγείλει την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά της η Εκκλησία ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να βρεθεί ο τρόπος για να εορταστούν οι μεγάλες εορτές των Χριστουγέννων, του Αγίου Βασιλείου (Πρωτοχρονιάς) και των Φώτων, εν μέσω πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώνονται προτάσεις, ώστε οι μεγάλες εορτές να τιμηθούν παρουσία πιστών στους ναούς, όπως για παράδειγμα συνέβη το Πάσχα, αλλά με ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Μάλιστα, ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για τις εκκλησίες είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας.

«Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις» τόνισε.

180 χριστιανικά σωματεία ζητούν ανοικτές εκκλησίες

Με σύνθημα «Ζητούμε ανοικτές Εκκλησίες, μη φυλακίζετε τις ψυχές μας» 180 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα προβαίνουν σε γενική διαμαρτυρία για το κλείσιμο των εκκλησιών εν όψει Χριστουγέννων.

Με επιστολή τους προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλους τους σεβασμιωτάτους ιεράρχες της ελλαδικής επικρατείας διατυπώνουν έντονα το αίτημα να ανοίξουν οι ιεροί ναοί, ασκώντας πιέσεις τόσο στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος, όσο και στο σώμα της Ιεραρχίας.

Στην επιστολή τα χριστιανικά σωματεία εγκαλούν για μονομέρεια την Πολιτείας, καθώς την κατηγορούν ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις βιολογικές ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων, ενώ αδιαφορεί για το πνεύμα, τις ανάγκες της ψυχής των πολιτών της.

«Πώς να δεχθούμε την απαγόρευση αυτή, όταν βλέπουμε να επιτρέπεται η μετάβαση στις αγορές τροφίμων, αλλά όχι στους Ναούς για την τροφή της ψυχής; Όταν βλέπουμε να επιτρέπεται η μετακίνηση για ατομική σωματική άθληση ή για τις ανάγκες των κατοικίδιων ζώων, αλλά όχι για τις ψυχές μας;» γράφουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Ποια η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σ. Τσικρικά: «Δε μπορείτε να φανταστείτε τι στιγμές εκτυλίσσονται καθημερινά σε ένα νοσοκομείο αναφοράς»