ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι σε ΓΕΚ-Intracom-Intralot, ο ξένος της Intrakat, η νέα γκάφα Μανουσάκη (έλεος πια), τι θα πει ο Μητσοτάκης για νέο έκτακτο φόρο σε επιχειρήσεις, ο Ξηρουχάκης και το mononews και ο πρώην υπουργός με την ξανθιά καλλονή
Σήμερα, μάλιστα, και συγκεκριμένα στις 12.00 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Υγείας και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, για τα ζητήματα που αφορούν στις διαδικασίες του εμβολιασμού, αλλά και την εκστρατεία ενημέρωσης του συνόλου των πολιτών.
Σύμφωνα με όσα είναι έως τώρα γνωστά, οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 10 Ιανουαρίου, καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, κατά την οποία η χώρα μας θα έχει προμηθευτεί 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ δύο εβδομάδες μετά 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna.
Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολίων στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης, από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.
Όπως είναι γνωστό, ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα της πρωτεύουσας θα είναι στο Περιστέρι, όπου θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές αίθουσες που θα λειτουργούν ταυτόχρονα, με την κάθε αίθουσα να υποδέχεται ένα άτομο κάθε 10 λεπτά. Θα μπορούν, δηλαδή, να γίνονται ταυτόχρονα εμβολιασμοί, όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1.
Σε προτεραιότητα για τον εμβολιασμό βρίσκονται οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, άτομα σε κέντρα ειδικής φροντίδας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δυο δόσεις, ανάμεσα στις οποίες θα μεσολαβούν 30 ημέρες. Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 25 εκατομμύρια δόσεις, ενώ στόχος είναι να εμβολιάζονται κάθε μήνα δυο εκατομμύρια πολίτες. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Όπως έχει γίνει γνωστό, κάθε πολίτης θα μπορεί από τον Ιανουάριο να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί σε κάποιον το εμβόλιο είναι να έχει συνταγογραφηθεί και να έχει ληφθεί ιατρικό ιστορικό.
Οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, αυστηρά παρουσία γιατρού, ενώ η διαδικασία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Μετά τον εμβολιασμό, ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί σταδιακά αντισώματα έναντι του κορονοϊού. Η προστασία που παρέχουν εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια περίπου 8 μήνες.
Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, και κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.500.000 άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.
Στο διεθνές πεδίο, ο γενικός διευθυντής του ΠOY, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνόδου του ΟΗΕ για την πανδημία, ότι οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19.
Η χορήγηση του εμβολίου έχει ανακοινωθεί πως θα είναι δωρεάν στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ.
«Τα εμβόλια δεν θα εξαλείψουν τον κορονοϊό», δήλωσε με τη σειρά του ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά». «Φθάσαμε (…) σε ένα σημείο κάμψης της πανδημίας. Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες» μπροστά στον Covid-19, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ισραήλ: Εγκρίθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο – Σε ισχύ από αύριο
- Κομισιόν: Προβληματικός ο προϋπολογισμός της Ολλανδίας – «Θα συμμορφωθούμε» λέει η χώρα
- Ευρωαγορές: Πτώση 1,7% για τις αυτοκινητοβιομηχανίες μετά τις δηλώσεις Τραμπ
- Χάμπεκ: Ζητά ν’ αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για το χρέος της χώρας προς την ΕΕ