ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home), δημιούργησε μια νέα προοπτική για την εταιρεία, αλλά και ερωτηματικά στην αγορά για τον τρόπο υλοποίησής του. Η αξιοποίηση του δικτύου της για να το χρησιμοποιήσει για να περάσει FTTH, θα μπορούσε να δημιουργήσει υπεραξίες και μια εντελώς νέα δραστηριότητα, αλλά η μάχη με το χρόνο και με τον εαυτό του που πρέπει να δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μεγάλη.
“Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει ένα χρόνο να ηλεκτρίσει μια καμπίνα” σημειώνεται από την αγορά που χαρακτηρίζει φιλόδοξο αλλά και δύσκολο το σχέδιο της ΔΕΗ, καθώς θα πρέπει να λειτουργήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε ένα σχέδιο που ξεκινάει από την αρχή.
Το πολλά υποσχόμενο σχέδιο, θα μπορούσε να προσφέρει μια δραστηριότητα στην ενεργειακή εταιρεία, αλλά ακόμη υπάρχουν ασάφειες σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί το business plan, και πότε η εταιρεία θα είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Η πρώτη μάχη που πρέπει να δώσει η διοίκηση της ΔΕΗ είναι με το χρόνο. Θα πρέπει να ξεκινήσει να διαμορφώσει από την αρχή, μια νέα εταιρεία μέσα στην εταιρεία, να οργανωθεί, να σχεδιάσει επιχειρηματικό σχέδιο και να το υλοποιήσει χωρίς να καθυστερήσει τόσο ώστε να την προλάβουν οι εξελίξεις. Σήμερα ο ΟΤΕ προχωρεί τις συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και εκτιμάται ότι θα έχει φτάσεις τις 300.000 μέσα στο 2021. Η Vodafone θα προσθέσει σε αυτές ακόμη 150.000. Από την πλευρά της, η Wind μετά την Καλαμάτα, προχώρησε με περιοχές στη Λάρισα αλλά και στο δήμο Αθηναίων. Στα αστικά κέντρα η κάλυψη με οπτική ίνα, σύντομα θα είναι στο 70% οπότε μάλλον η περιφέρεια της χώρας αποτελεί ένα χώρο που θα παρουσιάζει μεγαλύτερα κενά, όταν θα είναι έτοιμη η ΔΕΗ.
Πληροφορίες από την αγορά τονίζουν, ότι αν η ΔΕΗ αναπτύξει το FTTH, την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, ουσιαστικά φτάνει στον καταναλωτή και δεν υπάρχει λόγος να παρέχει μόνο χονδρική, θα μπορούσε να παρέχει την υπηρεσία της κατευθείαν και στον πελάτη.
Το πλεονέκτημα της ΔΕΗ και τo παλιό δίκτυο της Tellas
To πλεονέκτημα της ΔΕΗ είναι το δίκτυο που διαθέτει στην περιφέρεια και τις επαρχιακές πόλεις όπου και θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη οπτικής ίνας από την καμπίνα μέχρι το σπίτι. Λόγω της πανδημίας, η ζήτηση για υψηλή ταχύτητα είναι μεγάλη όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα .
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, θα υπήρχε ενδιαφέρον από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ειδικά για την περιφέρεια, αν η ΔΕΗ σχεδίαζε να αναπτύξει εκεί την οπτική ίνα.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ήδη έχει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, το παλιό δίκτυο της Tellas με εναέρια οπτική ίνα σε διάφορα σημεία της χώρας, το οποίο ανήκει στη ΔΕΗ και ήδη το μισθώνει στη Wind. Όπου αναπτύξει δίκτυο θα μπορούσε οι πάροχοι να το νοικιάζουν είτε αυτό αναπτυχθεί από κέντρο σε κέντρο (που είναι δίκτυο backbone) είτε δίκτυο πρόσβασης FTTH. Ωστόσο πλέον λίγες είναι οι περιοχές που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για οπτική ίνα και εκτιμάται ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν καλυφθεί κατά 70%. Η δύναμη της ΔΕΗ είναι οι μικρές πόλεις.
H πρώτη απόπειρα της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, η Tellas
H Τellas ήταν η εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ίδρυσε η ΔΕΗ το 2003 η οποία φιλοδοξούσε να αποτελέσει το σημαντικότερο τηλεπικοινωνιακό φορέα μετά τον ΟΤΕ στην χώρα, σε σταθερή τηλεφωνία και υπηρεσίες Internet. Η ΔΕΗ έστησε για την Tellas μια προνομιακή πλατφόρμα, ένα δίκτυο οπτικών ινών το οποίο έχει «απλωθεί» πάνω στην υψηλή τάση της ΔΕΗ, δηλαδή σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ που έκανε από το 2000 και μετά η ΔΕΗ, δίκτυο το οποίο μισθώνει σήμερα στην Wind, στην οποία και πούλησε η ΔΕΗ την Tellas του 2007.
Πώς θα αξιοποιήσει το δίκτυο αυτό αν αποφασίσει τώρα να δραστηριοποιηθεί και πάλι στις τηλεπικοινωνίες;
Η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών που θα «κουμπώσει» πάνω στην υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ των 242 χιλιομέτρων παρέχοντας τη δυνατότητα FTTH Fiber to the Home, δηλαδη οπτική ίνα από το καλώδιο μέχρι το σπίτι.Αντίστοιχο μοντέλο έχει λειτουργήσει και η Ιταλική Enel, η οποία δημιούργησε ξεχωριστή εταιρεία οπτικών ινών, την Open Fiber αλλά και πολλές άλλες εταιρείες σε όλη την Ευρώπη που αναπτύσσουν με συνεργασίες τα δίκτυα οπτικών ινών.
Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα έχει ψηφιστεί σε νόμο η Οδηγία Cost Reduction Directive, που ενθαρρύνει τις συνεργασίες για να μειώνεται το κόστος εγκατάστασης των δικτύων νέας γενιάς.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας
- Ισθμός: Άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κανάλι
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν