ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυστηρός και επικριτικός απέναντι στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για την πρωτοβουλία του να ανελκύσει από την θάλασσα των Αντικυθήρων, τον περασμένο Αύγουστο, ένα κανόνι του 17ου – 18ου αιώνα και μία αρχαία λίθινη άγκυρα είναι ο εφοπλιστής κ. Πάνος Λασκαρίδης.
Με επιστολή του, την οποία απευθύνει προς την εφημερίδα «Κυθηραϊκά» δίνει λεπτομερείς εξηγήσεις για το περιστατικό και τους λόγους για τους οποίους προέβη στην ανέλκυση των αντικειμένων, τα οποία και παρέδωσε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, όπου και βρίσκονται.
Η κίνηση αυτή ωστόσο είχε προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα ότι ο κ. Λασκαρίδης χαίρει ευνοϊκής μεταχείρισης από την πολιτεία αλλά και της Εφορείας Εναλίων, της οποίας πάντως ο ίδιος έχει υπάρξει μέγας χορηγός των αρχαιολογικών ερευνών της αλλά και της κατασκευής των εργαστηρίων της!
Ο κ. Λασκαρίδης μάλιστα καταγγέλλει ευθέως την προϊσταμένη της Εφορείας, ότι «με ψευδέστατο τρόπο ισχυρίζεται ότι ειδοποίησα τις υπηρεσίες μετά την επιστολή της, ενώ το αληθές είναι ότι τις ειδοποίησα τουλάχιστον 24 ώρες πριν». Κυρίως αναφέρεται στις ημερομηνίες παράδοσης των ευρημάτων, που αποδεικνύουν ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση κατακράτησής τους.
Ο ίδιος αποδίδει «τους λόγους της συκοφαντίας αυτής και των κατάπτυστων καταγγελιών» στο ότι «εξαρθρώθηκε μια σάπια κατάσταση γύρω από την 5ετή έρευνα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, που αποστέρησε από τους συκοφάντες ένα σωρό προνόμια και τους αναγκάζει τώρα πια να τηρήσουν τον νόμο», όπως αναφέρει στην επιστολή.
Υπενθυμίζεται εδώ, ότι ο κ. Λασκαρίδης υπήρξε χορηγός της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων του 1ου π.Χ. αιώνα, από το οποίο ανελκύστηκαν σημαντικά ευρήματα. Για το σκοπό αυτό ο ίδιος είχε παραχωρήσει στην Εφορεία και το σκάφος του «Γλάρος».
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Πάνος Λασκαρίδης είναι ιδρυτής και πρόεδρος του πολιτιστικού και πνευματικού Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη με την περίφημη Βιβλιοθήκη, τις υποτροφίες, τις εκδόσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκθέσεις, κύριος χρηματοδότης της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και της Έδρας Επισκεπτών Καθηγητών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου ενώ συμμετέχει ενεργά στην «Πρωτοβουλία 1821-2021». Πέραν αυτών ωστόσο πλέον σημαντική είναι η δωρεά της οικογένειας του Πάνου Λασκαρίδη, δύο πλοίων για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.
Ολόκληρη η επιστολή του Π. Λασκαρίδη
Σχετικά: «Το κανόνι των Αντικυθήρων»
Αναφέρομαι στην αρθρογραφία σας για το εν λόγω θέμα με τελευταίο το άρθρο σας από 20/11/2020 για το οποίο και σας ευχαριστώ.
Τα αντικείμενα της επίδικης υπόθεσης ανελκύστηκαν από φίλο μου το πρωί της 12/8/2020 στο σκάφος μου «Γλάρος».
Το μεσημέρι της 17/8/2020 (αφού είχα ήδη επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου) ειδοποίησα, με βεβαία χρονολογία και βεβαία ώρα, την Εφορία Εναλίων, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Υπουργό Ναυτιλίας και την υπεύθυνη της έρευνας των Αντικυθήρων.
Ήδη την 19/8, δηλαδή 2 ημέρες μετά την ειδοποίηση και μετά από 7 ημέρες από την ανέλκυση, τα αντικείμενα, με τέλεια συσκευασία, ευρίσκονταν στα εργαστήρια της Εφορίας Εναλίων.
Το απόγευμα της επόμενης μέρας 18/8 και αφού είχε ήδη σταλεί με mail στις 17/8 και με απόδειξη των ΕΛΤΑ, η έντυπη επιστολή μου, έγραψε και έστειλε η διευθύντρια της Εφορίας Εναλίων Π. Καλαμαρά την κατάπτυστη επιστολή της, στην οποία με κατηγορεί για παράνομες πράξεις και στην οποία με ψευδέστατο τρόπο ισχυρίζεται ότι ειδοποίησα τις υπηρεσίες μετά την επιστολή της, ενώ το αληθές είναι ότι τις ειδοποίησα τουλάχιστον 24 ώρες πριν.
Στην λεπτομερέστατη απάντησή μου, της επεσήμανα ότι η υπηρεσία της δεν είχε την παραμικρή ιδέα περί υπάρξεως ευρημάτων στην περιοχή του κόλπου Απολυτάραις, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε, αφού η μοναδική μαρτυρία που επικαλείται είναι τα λεγόμενα Αμερικάνου αρχαιολόγου ο οποίος έγραψε ότι «κολυμπώντας στον κόλπο Απολυτάραις είδαμε θραύσματα από αγγεία» (σελ. 186 τόμου «Βουτιά στα περασμένα» έκδοση της ΕΕΑ του 2018).
Συνεπώς, ούτε αρχαιολογικός χώρος η περιοχή, ούτε η ΕΕΑ είχε ιδέα για την άγκυρα που ευρίσκετο εκεί. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για το λιμάνι του Ποταμού.
Και πώς ήταν άλλωστε δυνατόν να ήταν ο χώρος αρχαιολογικός, όταν η Υπηρεσία της δεν έχει κηρύξει αρχαιολογικό χώρο, ούτε καν την περιοχή του Ναυαγίου – του σπουδαιότερου ναυαγίου στον κόσμο- και μόνο μετά το επεισόδιο του κανονιού και της άγκυρας έσπευσε η ΕΕΑ να ζητήσει από την κεντρική υπηρεσία «να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανακήρυξη του τόπου του περίφημου ναυαγίου σε αρχαιολογικό χώρο» (έγγραφο ΥΠΠΟΑ/Γ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/196278/134332/4193/2292 από 2/9/20).
Αυτό έγινε 15 μέρες μετά το επεισόδιο με το κανόνι και την άγκυρα – δηλαδή στα απλά ελληνικά, περίμενε η Εναλίων να κλέψει ο Λασκαρίδης το κανόνι για να ανακηρύξει το σπουδαιότερο ναυάγιο στον κόσμο ως «αρχαιολογικό χώρο».
Λίγη ακόμα γελοιότητα και πεθαίνεις.
Μίλησα με πολλούς αρχαιολόγους, συμβουλεύτηκα και οίκους δημοπρασιών και έμαθα ότι και η άγκυρα και το κανόνι έχουν και πραγματική και αρχαιολογική αξία ακριβώς ίση με το μηδέν. Ποτέ και πουθενά δεν έχει προσφερθεί καμιά τέτοια άγκυρα και κανένα τέτοιο κανόνι για πώληση, είτε ιδιωτικά, είτε σε δημοπρασία.
Άγκυρες υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα και εντοιχισμένες σε τοίχους κτισμάτων (π.χ. Κάστρο της Ναυπάκτου και αλλού), κανόνια δε σαν και αυτό υπάρχουν εκατοντάδες στα λιμάνια Ύδρας, Σπετσών και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Στον κόλπο του Ποταμού έχουν βρεθεί πολλές (βλέπε πάλι αναφορά Foley ως ανωτέρω).
Η άφιξη του «Γλάρου» στα Αντικύθηρα έγινε την 12η μέρα των διακοπών μου, με την συνοδεία άλλων 10 φίλων μου, οι περισσότεροι των οποίων, ούτε γνώριζαν πού βρίσκονται τα Αντικύθηρα.
Τα αντικείμενα βρέθηκαν εντελώς τυχαία και θα ήταν γελοίο να υποθέσει κανείς ότι ξεκίνησα μια κρουαζιέρα 14 ημερών με 10 επιβάτες, ώστε να καταλήξω την δωδέκατη μέρα της, να ανελκύσω δύο αντικείμενα μηδενικής σημασίας.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος, για να είναι παράνομη τέτοια πράξη, απαιτεί, πρώτον δόλο και δεύτερον να μην δηλωθούν τα ευρεθέντα με «υπαίτια καθυστέρηση». Και από τον αρχαιολογικό νόμο και από την νομολογία, η υπαίτια καθυστέρηση πρέπει να υπερβαίνει τις 15 ημέρες και να υπάρχει συνδυαστικά με τον δόλο.
Κύριε διευθυντά,
Όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν επακριβώς τους λόγους της συκοφαντίας αυτής και των κατάπτυστων καταγγελιών.
Οι λόγοι είναι φυσικά ότι εξαρθρώθηκε μια σάπια κατάσταση γύρω από την 5ετή έρευνα του Ναυαγίου, που αποστέρησε από τους συκοφάντες ένα σωρό προνόμια και τους αναγκάζει τώρα πια να τηρήσουν τον νόμο.
Εδώ και χρόνια ορισμένοι εξ ημών (και θα ήθελα εδώ να εξάρω την συμμετοχή του Δημάρχου σε όλες τις προσπάθειες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ερευνών και χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση του οποίου οι αποστολές ή δεν θα είχαν απλά γίνει ή δεν θα είχαν αποδώσει τίποτα) προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να αναδείξουμε το παγκοσμίας σημασίας αυτό ναυάγιο.
Αντ’ αυτού ο μεν Δήμαρχος ακόμα και πέρυσι απειλούνταν από διάφορους, και σήμερα κατηγορείται ως «συνεργός του Λασκαρίδη», οι δε «ομαδούλες» της ΕΕΑ με επίσημες αναφορές τους ισχυρίζονται ότι το ναυάγιο δεν χρειάζεται προστασία, γιατί είναι «σε βαθειά νερά» και «στα Αντικύθηρα φυσούν δυνατοί άνεμοι» (αναφορές διευθύντριας Εναλίων Καλαμαρά σε Υπουργό Ζορμπά…).
Για να μην καταχρώμαι της φιλοξενίας σας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι εφοπλιστές και «οι πλούσιοι», μπορεί να έχουν όλα τα ελαττώματα του κόσμου, να είναι φιλοχρήματοι, αδίστακτοι, πονηροί και ότι άλλο θέλετε, αλλά ένα πράγμα δεν είναι: Βλάκες! Και μόνο ένας βλάξ θα αρμάτωνε αποστολή με καράβι, 10 επιβάτες και 8 άτομα πλήρωμα, θα τριγύρναγε 12 ημέρες στο Αιγαίο για να καταλήξει στα Αντικύθηρα για να κλέψει μια άχρηστη άγκυρα και ένα άχρηστο κανόνι. –Ας βρουν λοιπόν οι συκοφάντες μου κάτι άλλο πιο «ζουμερό» να με κατηγορήσουν.
Τέλος, ποία είναι η αδήριτη πραγματικότητα: Δύο αντικείμενα που η Εναλίων δεν είχε χαμπάρι πού βρίσκονται, σήμερα βρίσκονται στα εργαστήριά της -προφυλαγμένα και συντηρούμενα- και τι ειρωνεία… Στα εργαστήριά τους που εγώ κατασκεύασα πριν από μερικά χρόνια εξ ολοκλήρου με δικά μου έξοδα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας.
Με εκτίμηση, Π. Λασκαρίδης
Διαβάστε επίσης:
Όμιλος Λασκαρίδη: Υλοποιεί τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση ύψους €200 εκατ.
Κώστας Τσόκλης: Η τύφλωση του μεγαλείου
Ένας αρχαίος ιερέας στα χαλάσματα ενός τείχους – Σπάνιο εύρημα στη Μικρά Ασία