Χρειαζόμαστε περισσότερα επενδυτικά σχέδια για να απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι τράπεζες έχουν τη ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν σοβαρά επενδυτικά έργα, το κάνουν ήδη  με την επένδυση στο Ελληνικό και με άλλα μεγάλα έργα.

Τα παραπάνω  ανέφερε πριν από λίγο ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση   με θέμα ««Ταμείο Ανάκαµψης & Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης – τα όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοῖού», που διοργάνωσαν η Eurobank και η Grant Thornton.

Όπως είπε, τα 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθούν σε  ιδιωτικές επενδύσεις που  θα κινητοποιήσουν  κεφάλαια 26-30 δισ. ευρώ. Σημείωσε ακόμα πως: κάποια ποσά θα πρέπει να κατευθυνθούν  για εξαγορές και συχγωνεύσεις για να δημιουργηθούν μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες συνέχισε ο κ. Καραβίας έχουμε την τεχνογνωσία,  να αξιολογήσουμε  επενδυτικά έργα αλλά και τη ρευστότητα για να τα χρηματοδοτήσουμε.

Και τώρα είναι η ευκαιρία, καθώς βιώνουμε  χαλαρή νομισματική πολιτική και τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια και  να σπεύσουν να κλειδώσουν αυτά τα χαμηλά επιτόκια.

Χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία τη διασύνδεση επενδύσεων και  μεταρρυθμίσεων. Επενδύεις αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Είναι ευτυχής συγκυρία ότι πυλώνας του Ταμείου Ανάκαμψης είναι και οι μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν τα διαθέσιμα κεφάλαια, έχουμε νομισματική πολιτική με χαμηλό κόστος, και κυρίως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και κοινωνική αποδοχή να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».

Όπως είπε οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι πολύ σημαντική είναι η μεταρρύθμιση στην απονομή της Δικαιοσύνης –πιο σημαντική από τη φορολογία και την ταχύτητα αδειοδότησης- θέλουν να νιώθουν την ασφάλεια ότι η Ελλάδα είναι χώρα δικαίου και σ΄αυτό θα συμβάλλει η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης.

Αναφορικά δε με τους  κλάδους που έχουν πλεονέκτημα επενδυτικό ανέφερε πως:

Στο τέλος της ημέρας η αγορά αποφασίζει ποιοι κλάδοι έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι 4 πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης αντανακλούν τις ανάγκες  της χώρας, αλλά και τη δυναμική που έχει.

-Σίγουρα είναι ο κλάδος της ενέργειας που προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από εγχώρια και διεθνή κεφάλαια, η μετάβαση από τον λιγνίτη  στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-Είναι κάποιες πτυχές του τουρισμού για την «πράσινη» ανάπτυξη του τουριστικού μοντέλου και θα  πρέπει να υποστηριχθεί.

-Οι εμπορευματικές μεταφορές καθώς αναγνωρίζεται διεθνώς η  ανταγωνιστικότητα  της χώρας χώρας και  μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με τις κατάλληλες υποδομές.

-Και ακόμα η Ελλάδα αποκτά θέση και στις νέες τεχνολογίες –βοήθησε και η πανδημία σ αυτήν την κατεύθυνση- αποκτά θέση στο 5G, και  δημιουργούμε συνθήκες για γοργά βήματα προς τη νέα τεχνολογία.