• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq – Στο +2,2% τα εβδομαδιαία κέρδη του Dow Jones

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, στην περιορισμένης διάρκειας  συνεδρίαση μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, με τον Nasdaq και τον S&P 500 να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά τον  Dow Jones να παραμένει κάτω από τις 30.000 μονάδες.

    Το θετικό κλίμα στην αγορά ενισχύθηκε από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ανέφερε πως θα αποχωρήσει σίγουρα από την εξουσία εάν το Σώμα των Εκλεκτόρων ψηφίσει υπέρ του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, το Ομοσπονδιακό Εφετείο απέρριψε την αίτηση των Ρεπουμπλικανών να εμποδιστεί η ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών στην Πενσιλβάνια.

    Πέρα από τα πολιτικά, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σαφώς στην «μάχη» που δίνεται από τις μεγάλες φαρμακευτικές ώστε να παρασκευάσουν νωρίτερα το εμβόλιο κατά της πανδημίας. Η AstraZaneca δήλωσε εχθές ότι θα προχωρήσει σε νέα κλινική δοκιμή του εμβολίου της κατά της Covid-19 που κάνει σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. O CEO της εταιρίας, Pascal Soriot, ανέφερε ότι δεν αναμένει η συμπληρωματική κλινική δοκιμή να καθυστερήσει την έγκριση του εμβολίου από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν θα χρειαστεί συμμετοχή μεγάλου αριθμού εθελοντών.

    Ήδη όμως η Pfizer και η BioNTech έχουν ανακοινώσει πως το εμβόλιο τους είναι κατά 95% αποτελεσματικό, έχοντας μάλιστα προχωρήσει σε αίτημα για έκτακτη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από την FDA, ενώ το εμβόλιο της  Moderna είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης αποτελεσματικό κατά 94,5%.

    Πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων αυξάνει στις ΗΠΑ, με τις πολιτείες να προχωρούν σε αυστηροποίηση των μέτρων. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε αγορές την ημέρα της «Black Friday», στρεφόμενοι πάντως κυρίως προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τον αριθμό των online παραγγελιών να σημειώνει ρεκόρ, δίνοντας ώθηση στις μετοχές των εταιρειών της λιανικής πώλησης. Σύμφωνα μάλιστα με την Adobe Analytics data, οι πωλήσεις κατά τη φετινή Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο κοντά στο 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 29.910,37 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,13%, ο  S&P 500 στις 3.638,35 μονάδες με άνοδο 0,24% ενώ ο  Nasdaq στις 12.205,85 μονάδες με άνοδο 0,92%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow, 15 έκλεισαν με άνοδο και 15 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Amgen (2,04%) και η UnitedHealth Group (1,43%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες η Disney (-1,31%) και η  Travelers (-1,16%).

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow έκλεισε με κέρδη 2,2%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,3% και ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη σχεδόν 3%.

    Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται ο Νοέμβριος, με τον Dow Jones να δείχνει έτοιμος να σημειώσει την καλύτερη μηνιαία επίδοση του από το 1987. Ήδη κινείται με κέρδη   12,8%.  Ο S&P 500 κινείται στο +11% ενώ ο Nasdaq στο +10,8%. Την πιο εντυπωσιακή πορεία πάντως πραγματοποιεί ο δείκτης Russell 2000, της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος κινείται μέχρι στιγμής με κέρδη άνω του 20%.



    ΣΧΟΛΙΑ