• Business

    Η Βρετανία κινδυνεύει να καταστρέψει όσα έχει κάνει για την οικονομία και την κοινωνία της με το Brexit


    Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ -Brexit- μπορεί να καταστρέψει την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα πιο ανταγωνιστικά κράτη παγκοσμίως, επισημαίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum-WEF).

    Κάθε χρόνο ο δείκτης του WEF για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το πόσο ανταγωνιστική είναι η οικονομία τους. Το Φόρουμ εξετάζει τα δεδομένα σε διάφορους τομείς, από την ευρωστία των τραπεζών μέχρι την εξέλιξη των επιχειρήσεων σε κάθε χώρα, προκειμένου να φτιάξει την εικόνα της οικονομίας.

    Οι χώρες κατατάσσονται ανάλογα με τους “12 πυλώνες της ανταγωνιστικότητας”, οι οποίοι περιλαμβάνουν το μακρο-οικονομικό περιβάλλον, τις υποδομές, την υγεία, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

    Για το έτος 2016-2017, το πασίγνωστο ίδρυμα περιγράφει πώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανέβει στο συνολικό Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας κατά τρεις θέσεις, φτάνοντας στην 7η θέση.

    Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η βαθμολογία της Βρετανίας υπολογίστηκε με βάση τα στοιχεία πριν την απόφαση του Brexit και, ως εκ τούτου, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι πραγματικές επιπτώσεις από τη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

    Η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της από την Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου. Από τότε, η στερλίνα έχει καταγράψει χαμηλά 30 ετών, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα τόνωσης, συμπεριλαμβανομένης της μείωση των επιτοκίων στο 0,25%, με σκοπό την ενθάρρυνση των δαπανών και του δανεισμού, ενώ μια σειρά από διεθνείς οίκους αξιολόγησης αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σύμφωνα με το WEF υπάρχουν τρεις τομείς αβεβαιότητας για τη Βρετανία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. “Θεωρούμε αυτούς αβέβαιους, διότι η άμεση επίπτωση θα μπορούσε να είναι είτε αρνητική είτε θετική”, επισημαίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:

    1. Η αποτελεσματικότητα της αντι-μονοπωλιακής πολιτικής – Το WEF επισημαίνει ότι “η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη ένα αποτελεσματικό καθεστώς αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ενώ το ίδιο κάνει και η Ε.Ε., οπότε οι όποιες επιπτώσεις πιθανότατα θα είναι περιορισμένες.” Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η Βρετανία μπορεί να προχωρήσει με επιτυχία σε αυτό τον τομέα χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε.

    2. Το κόστος της γεωργικής πολιτικής – Περίπου το 40% του προϋπολογισμού της Ε.Ε., ύψους 58 δισ. ευρώ  ετησίως, δαπανάται για την αγροτική πολιτική. Σύμφωνα με το WEF αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την Ε.Ε. φαινομενικά θα μπορούσε να εξοικονομήσει κεφάλαια αφού δεν θα πρέπει πλέον να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

    Ωστόσο, προειδοποιεί ότι «η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων», που σημαίνει ότι αν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αγρότες επιδοτούνται από συλλογικό ταμείο της Ε.Ε., τώρα η χώρα θα πρέπει να επωμιστεί μόνη της το κόστος, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια.

    3. Εξαγωγές – Αυτός είναι ίσως ο πιο αβέβαιος από όλους τους τομείς, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι θα ισχύσει μετά το Brexit όπως και ποιες επιπτώσεις θα έχει αυτό στα μεγέθη του εμπορίου και στους σχετικούς νόμους.

    Το WEF επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε ποιος θα είναι ο συνολικός αντίκτυπος. Το Brexit μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών αν η πρόσβαση στις παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές γίνει δυσκολότερη, ωστόσο, η υποτίμηση της στερλίνας θα λειτουργήσει ως αυτόματος σταθεροποιητής που μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση μίας τέτοιας εξέλιξης.

    Και αυτοί οι παράγοντες δεν είναι οι μόνοι που προκαλούν αβεβαιότητα. Το WEF επισήμανε πως “δεδομένου ότι οι παραπάνω τομείς συνδέονται μεταξύ τους, η ανάλυση αυτή δεν μπορεί να υπολογίσει τις έμμεσες επιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές.”

    Το Brexit ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου: από τους 112 δείκτες που συνθέτουν το προφίλ της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας, το WEF έχει εντοπίσει 14 που θα μπορούσαν άμεσα να επηρεαστούν από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και μόνο 2 που θα μπορούσαν να επηρεαστούν θετικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:

    http://www.mononews.gr/giati-kinezi-psachnoun-san-treli-louis-vuitton-hermes-ke-chanel-se-kolonaki-ke-londino/78020

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ