ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει ήδη χαρακτηρίσει την κουβέντα για άνοιγμα «ανεδαφική», τονίζοντας ότι για να ξεκινήσουμε να μιλάμε για άρση του lockdown θα πρέπει «να μειωθούν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα υγείας».
Τα επιδημιολογικά δεδομένα, επανεξετάζονται και επαναξιολογούνται τόσο από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όσο και από την Κυβέρνηση, σε καθημερινή βάση και τις επόμενες ημέρες, που ολοκληρώνεται η περίοδος του ανακοινωθέντος «απαγορευτικού», αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Για την ώρα, επικρατέστερο σενάριο είναι να παραταθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό και την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ το άνοιγμα της κοινωνίας θα γίνεται σε δόσεις και με προτεραιότητες.
Εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχει σκέψη να ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση πριν από τα Χριστούγεννα, βάσει όμως οργανωμένου σχεδίου που εκπόνησαν τα αρμόδια υπουργεία.
Οι αποφάσεις για το πότε θα προχωρήσει η πολιτεία σε άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένονται μέχρι την προσεχή Δευτέρα, με τις πιθανότερες ημερομηνίες να είναι η 7η ή 14η Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες συζητιέται να ανοίξουν και τα σχολεία.
Παρά την επιθυμία της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων πριν από τις γιορτές, οι ειδικοί είναι ακόμα πολύ επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι μάλλον πρόωρη.
Σημειώνεται ότι οι επιφυλάξεις των ειδικών αφορούν στις μετακινήσεις γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στην Εκπαίδευση και όχι αυτό καθαυτό στον κίνδυνο διασποράς εντός των σχολείων.
Φως στο… τούνελ
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάννα Παπαευαγγέλου, εξέφρασε τη Δευτέρα μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, με τάσεις σταθεροποίησης στα κρούσματα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και ύφεση.
«Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συγκρίνει κανείς τα νέα κρούσματα μεταξύ της 2ης και της 3ης εβδομάδας του Νοεμβρίου, τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα που έχουμε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έχουν τάσεις μείωσης.
Ενδεικτικά για τη Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε περίπου 4.500 κρούσματα και αυτή που μόλις τελείωσε περίπου 4.400. Αναφορικά δε με τις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία, έχουμε μια σταθεροποίηση σε περίπου 400 εισαγωγές κάθε μέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε επίπεδο επικράτειας, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50%, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που, όπως δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική παρατηρήθηκαν σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, όσον αφορά στο επιδημιολογικό φορτίο, το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη, εντούτοις, οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. «Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Στη βόρεια Ελλάδα παρατηρείται μια σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα, με σημάδια μείωσης τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν επέρχεται με το ρυθμό που ανέμεναν οι επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων, δεν εφαρμόστηκε από όλους όπως έπρεπε.
Την ίδια στιγμή, η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα καταγράφονται κρούσματα σε όλη την επικράτεια, με τους επιδημιολόγους να εκτιμούν ότι δυνάμει μπορεί να εμφανιστούν επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.
Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, ως αποτέλεσμα όσων συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα ευλαβικά, τόσο στον περιορισμό των μετακινήσεων, όσο και στη συνεύρεση με άλλα νοικοκυριά και στη χρήση της μάσκας.
Κίνδυνος για τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα
Τον κίνδυνο για τρίτο κύμα της επιδημίας από τις αρχές του επόμενου χρόνου, εάν ανοίξει η κοινωνία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με το μοντέλο που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Heracles, εάν η παράταση του lockdown, λήξει στις 14 αντί για τις 21 Δεκεμβρίου, θα έρθουμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων, αφενός λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που ευνοεί τη δραστηριότητα του ιού, αφετέρου εξαιτίας των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους που αυτή θα επιφέρει. Όπως έχει τονίσει σε δηλώσεις του, σε μια τέτοια περίπτωση ένα νέο lockdown, στις αρχές του Ιανουαρίου θα είναι αναπόφευκτο, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα επιβληθεί πριν τον εορτασμό των Φώτων (6/1).
Ο ίδιος έχει εδώ και μέρες επισημάνει ότι για να φτάσουμε στον απαιτούμενο για άρση του απαγορευτικού αριθμό νέων κρουσμάτων (500/ ανά ημέρα) θα χρειάζονταν δύο μήνες, αφού σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχει πέσει στα 2.500 κρούσματα, στις 7 Δεκεμβρίου στα 2.200 κρούσματα και στις 15 Δεκεμβρίου στα 2.000 κρούσματα.
Παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας
Η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη, με περίπου 4.400 ανθρώπους να νοσηλεύονται με COVID, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ – COVID έχει φτάσει στο 86% στην επικράτεια. Στην Αττική το 81% των κλινών ΜΕΘ έχει καταληφθεί, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99%!
Εντούτοις, νοσοκομειακές πηγές επιβεβαιώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται μία τάση σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία -κυρίως της Βόρειας Ελλάδας- αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η κορύφωση των εισαγωγών να έχει ξεπεραστεί. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει έντονη επιφύλαξη απ΄ την πλευρά τους, καθώς η θερμοκρασία έχει εμφανίσει κάθετη πτώση και η πανδημία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα.
Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων σχετικά με τη μετατροπή σχεδόν όλου του δημόσιου τομέα νοσοκομειακής περίθαλψης, σε νοσοκομεία COVID. Οι ίδιοι τονίζουν ότι οι συνέπειες στους non COVID ασθενείς, οι οποίες θα γίνουν εμφανείς αργότερα, θα είναι ανυπολόγιστες σε ανθρώπινες ζωές.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, από τις 22 διαθέσιμες κλινικές πριν την πανδημία, για τα περιστατικά εκτός COVID έχουν μείνει πλέον μόνο τρεις, για την εξυπηρέτηση επτά κλινικών.
Χθες, Τρίτη (25/11), ανακοινώθηκαν 2.135 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 401 στην Περιφέρεια Αττικής και τα 607 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανέρχεται σε 562, ενώ σημειώθηκαν και 101, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων στους 1.815.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Amazon: Επιπλέον 4 δισ. δολάρια στην Anthropic
- Όρμπαν: Προσέξτε τις απειλές Πούτιν για τα πυρηνικά, δεν είναι ούτε φλυαρία ούτε επικοινωνιακό τέχνασμα
- Ευρωαγορές: Άλμα 1,18% για τον Stoxx 600 – Βούλιαξαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
- Στυλιανίδης – Ουράλογλου: Επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας