ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι το πιο ώριμο έργο και σχεδιασμένο από τον υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη τουλάχιστον εδώ και έξι μήνες και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κατοικιών σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερα ελκυστικά κριτήρια, αγγίζοντας ευρύτατη μάζα πολιτών.
Και όχι μόνο, από το σκέλος των οικιστικών αναπλάσεων, πρώτο στη λίστα φιγουράρει το έργο της Διπλής Ανάπλασης του Βοτανικού, όπου και θα πραγματοποιηθεί το γήπεδο της ποδοσφαιρική ομάδας του Παναθηναϊκού.
Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούν μια πρώτη γεύση των έργων και συνάμα των δράσεων που θα αλλάξουν τη ζωή μας μέχρι το 2027. Αν δε, ληφθεί υπ’ όψη από τη κυβέρνηση το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, προφανώς θα μιλάμε για άλλη χώρα μέχρι το 2030.
Η χρηματοδότηση των προαναφερόμενων έργων θα ξεκινήσει από τους κρατικούς πόρους, πριν καν ξεκινήσει η καταβολή των κεφαλαίων από την Ευρώπη που για φέτος υπολογίζονται πάνω από 5 δισ. ευρώ, τα οποία όμως, δεδομένης της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, δεν πρόκειται να έρθουν στη χώρα πριν από τον Ιούλιο.
Πάντως, είναι εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση μέσω του σχεδίου αυτού υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης, η οποία, όπως αναφέρεται στο κείμενο υπονομεύει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή». Για να προστεθεί ότι «η σύγκλιση με την ΕΕ απαιτεί επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ σε σταθερή βάση. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται αύξηση της δυνητικής παραγωγής της Ελλάδας. Η δυνητική παραγωγή μπορεί να περιοριστεί από διάφορους παράγοντες, πολλοί από τους οποίους προϋπάρχουν της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας στη χώρα, αν και επιδεινώθηκαν από αυτή».
Πώς θα αλλάξει η ζωή μας
Το mononews.gr σταχυολόγησε τις δράσεις εκείνες που θα έχουν απτό αποτύπωμα στη ζωή μας στα επόμενα χρόνια.
1) Εγκατάσταση εκατομμυρίων έξυπνων τηλεμετρητών ενέργειας με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση.
2) Εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, κτιριακών υποδομών επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων και υποδομών.
3) Ανάπτυξη προσβάσιμων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.
4) Μεταρρύθμιση του πολεοδομικού σχεδιασμού με την εισαγωγή πολεοδομικών σχεδίων που θα πληροφορούν έγκυρα και αμέσως για τις δυνατότητες χρήσης γης για σχεδόν τα 4/5 της χώρας.
5) Προώθηση στρατηγικών αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας.
6) Μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα μέσω ΣΔΙΤ, συνοδευόμενα από αλλαγές στην χρήση των δικτύων άρδευσης και εγκατάσταση τηλεμετρητών για τον εντοπισμό διαρροών και την έξυπνη διαχείριση του νερού.
7) Νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης σε συνδυασμό με αναμόρφωση των δασικών χαρτών.
8) Πρωτοβουλίες για προστασία της βιοποικιλότητας, οι οποίες περιλαμβάνουν την ίδρυση Εθνικού Συστήματος Μόνιμης Παρακολούθησης ειδών και βιοτόπων και επιτήρησης των προστατευόμενων περιοχών.
9) Δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας μέσω ΣΔΙΤ, κ.ο.κ.
Οπτικές ίνες παντού
10) Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για τη διευκόλυνση της μετάβασης στην χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
11) Ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.
12) Ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, με απόκτηση εξοπλισμού, υπηρεσιών cloud και διαδικτυακών υπηρεσιών.
13) Ευρείες επενδύσεις σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουν τα υπουργεία, το ψηφιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ψηφιοποίηση πολεοδομιών δήμων, της δικαιοσύνης (e-justice) , τις “έξυπνες” πόλεις (smart cities).
Υγεία
14) Στις μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται: ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και η δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή.
Εφορία
Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές αρχές και χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.
Επίσης, προβλέπονται ενέργειες προς εκσυγχρονισμό του πλαισίου διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δημοσίων επενδύσεων με δράσεις υπέρ της ενίσχυσης της διαφάνειας.
Το ελληνικό Σχέδιο σκοπεύει να αξιοποιήσει το σύνολο αυτών των κεφαλαίων προκειμένου να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει σημαντικές επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις και έτσι να περιορίσει:
(α) το πολύ μεγάλο παραγωγικό κενό (output gap) της οικονομίας που το 2020 προβλέπεται να φτάσει στο 12,3%,
(β) το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο επενδύσεων που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία κατά την τελευταία δεκαετία: Το 2019 οι επενδύσεις έφτασαν το 10.1% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 22,2% του μέσου όρου της ευρωζώνης,
(γ) το σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Περίπου τα 2/3 του συνολικού επενδυτικού κενού αφορούν στις επιχειρηματικές επενδύσεις, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών. Ως εκ τούτου, η αξιοποίηση των δανείων του Ταμείου για χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, σε συνδυασμό με κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική συνοχή.
Διαβάστε ακόμα:
Αποκαλυπτήρια για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – Πώς θα μοιραστούν τα €32 δισ.
Κωστής Χατζηδάκης: 3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στην εξοικονόμηση- 600.000 κτήρια ως το 2030
Ιστορικό βήμα για το Βοτανικό: «Έπεσαν» οι υπογραφές με τη σφραγίδα Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση