ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι γιατροί που έφτασαν στο σπίτι του, προσπάθησαν επί ματαίω να τον επαναφέρουν στην ζωή και κάπου εκεί όλα τελείωσαν. Έφυγε από την ζωή ένας από του κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη, εκείνος που στιγμάτισε με την παρουσία του την ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, όπως είναι το πλήρες όνομα του «Θεού της Μπάλας», γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στις 30 Οκτωβρίου 1960 και από πολλούς θεωρείται ως ο κορυφαίος ποδοαφαιριστής που πάτησε ποτέ στο χορτάρι. Ξεκίνησε την καριέρα του από τους Αρχεντίνος Τζούνιορς, ενώ στην συνέχεια αγωνίστηκε με την φανέλα των Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα και Νάπολι όπου και πραγματοποίησε τις κορυφαίες του εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο.
Ο Μαραντόνα αποτελούσε τον εθνικό ήρωα της Αργεντινής. Φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της «αλμπισελέστε» σε ηλικία 16 ετών και 4 μηνών και έμελλε να γίνει ο ηγέτης της για τα επόμενα χρόνια. Με την εθνική ομάδα της Αργεντινής έλαβε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό, όπου και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου με νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό.
https://www.youtube.com/watch?v=7YzrrlGiBbo
https://www.youtube.com/watch?v=nGYYs-ZE5Wg
Το Μουντιάλ του 1986 θα μείνει στην ιστορία καθώς ήταν το Μουντιάλ του Μαραντόνα και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν το αξέχαστο «Χέρι του Θεού», γκολ το οποίο πέτυχε ο Ντιεγκίτο απέναντι στην Αγγλία με το χέρι και κανείς δεν πήρε… χαμπάρι, ενώ στο δεύτερο πέρασε κυριολεκτικά την μισή ομάδα και τον τερματοφύλακα και σκόραρε.
Πραγματικά ήταν ένας ποδοσφαιριστής φαινόμενο, που δεν φοβόταν τίποτα και κανέναν. Έκανε ότι ήθελε μέσα στο γήπεδο, ενέργειες που ήταν πρωτοφανής για τα μέχρι τότε δεδομένα. Κολλούσε κυριολεκτικά την μπάλα στα πόδια του. Άρχισε να τρέχει και μετά…άντε πιάστον. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που κατέρριψε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής και μάλιστα δύο φορές. Την πρώτη όταν τον αγόρασε η Μπαρτσελόνα για 3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες και την δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι για 5 εκατομμύρια λίρες.
Στην Μπαρτσελόνα ο Μαραντόνα αγωνίστηκε την διετία 1982-1984. Την πρώτη σεζόν του στον Καταλανικό σύλλογο, αγωνίστηκε σε 58 αγώνες σημειώνοντας μάλιστα 38 γκολ. Η δεύτερη σεζόν δεν ήταν ιδανική καθώς τόσο ένα πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπισε, όσο και η κακή σχέση του με τον νεοαφιχθέντα στην Βαρκελώνη προπονητή Σέζαρ Λουί Μενότι, τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου.
Στην Νάπολι ο Ντιέγκο Μαραντόνα πήγε στις 5 Ιουλίου 1984 και αποτελεί μέχρι και σήμερα τοπικό ήρωα της Ιταλικής πόλης. Με εκείνον στην ομάδα, η Νάπολι εξελίχθηκε από μια ομάδα μέτριου επιπέδου σε μια σημαντική δύναμη του ιταλικού αλλά και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ενώ κατάφερε να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ιταλίας, το 1987 και το 1991. Συνολικά με την Νάπολι ο Μαραντόνα κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο Ιταλίας, 1 Κύπελλο Ουέφα και ένα Super Cup Ιταλίας.
Τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Νάπολι, ο Μαραντόνα έγινε σύμβολο, αποτελούσε ίνδαλμα για κάθε παιδί, ήταν πραγματικά ο «θεός». Μπορούσε να αντιμετωπίσει κάθε αντίπαλο εντός γηπέδου, και κάθε αντίπαλος φοβόταν να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ντιεγκίτο.
Ο μόνος αντίπαλος με τον οποίο δεν μπορούσε με τίποτα να τα βάλει, ήταν ο ίδιος του ο εαυτός. Εθισμένος χρόνια στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ, από τα οποία ποτέ του δεν μπόρεσε να απαλλαγεί. Ποτέ δεν διακρινόταν για την ψυχραιμία του και τον ήρεμο χαρακτήρα του. Πάντα είχε τσαγανό αλλά και έπαρση μεγάλη. Ωστόσο ήδη πριν ολοκληρώσει την καριέρα του, η τοξική σχέση του με τα ναρκωτικά είχε ήδη ξεκινήσει. Τον Απρίλιο το 1991 βρέθηκε θετικός στην κοκαΐνη. Τρεις εβδομάδες αργότερα ο Αργεντινός συνελήφθη σε διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες με ποσότητες κοκαΐνης. Ήταν η μέρα που τον οδήγησε στο να παραδεχθεί δημοσίως ότι έχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά.
Η αδυναμία του στις καταχρήσεις τον άλλαξαν. Είχε πάρει κιλά, πολλά κιλά. Είχε φτάσει στο σημείο να δίνει συνένετυξη και να μην μπορεί να μιλήσει. Αυτός νόμιζε ότι πετούσε, ο υπόλοιπος κόσμος όμως που τον αγαπούσε και τον θαύμαζε έβλεπε ότι δεν ήταν ο Μαραντόνα του 1986. Αυτό το πάθος που είχε, του δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ζωή του και μάλλον ήταν αυτή η αιτία που η καρδιά του τον πρόδωσε στο τέλος.
Όμως δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Θα είναι ο άνθρωπος που πάντα θα μνημονεύεται το ονομά του. Πάντα θα τραγουδιέται στα γήπεδα. Πάντα θα ανήκει στο πάνθεον του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Και μόλις βγαίνει ένας νέος παίκτης που θα του μοιάζει, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα λέει «σιγά, δεν είναι και ο Μαραντόνα».
Διαβάστε ακόμα:
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ