• Πολιτική

    Όταν ο Τσίπρας (και ο λογογράφος του) μπερδεύει τον Χέγκελ με τα απορρυπαντικά !

    • NewsRoom


    Συζήτηση προ ημερησίας διάταξης για την Παιδεία σήμερα στη Βουλή και ο Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του επικαλούμενος τον ΧέΝγκελ (ναι έτσι το πρόφερε και έτσι είναι γραμμένο στο πλήρες κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα). Συνολικά η ομιλία του ήταν διανθισμένη με ονόματα όπως του Γάλλου ιστορικού Fernand Braudel (1902-1985), του Λιβανέζου ποιητή Κhalil Gibran (1883-1931) μέχρι και του Μολιέρου, ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει το … αρχαιοελληνικό πνεύμα με ολίγη από Πρωταγόρα!

    Kahlil Gibran
    Kahlil Gibran

    “Το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος απειλεί να σκεπάσει τα πάντα. Δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι. Ολες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες έλεγε ο ΧέΝγκελ αλλά δεν είναι. Εμείς δεν είμαστε ίδιοι. Ολα όσα μας έφεραν εδώ έχουν αυτουργούς”, είπε ο Πρωθυπουργός εμφανώς ικανοποιημένος για το “μεστό” και συνάμα “εντυπωσιακό” λόγο του από το βήμα της Βουλής.

    Έλα όμως που ο Γερμανός φιλόσοφος και κύριος εκπρόσωπος του γερμανικού (ναι Αλέξη του γερμανικού) ιδεαλισμού, Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) -δηλ. ΧΕΓΚΕΛ στην ελληνική μετάφραση ή έστω Έγελος, Αλέξη- επέλεξε τη φράση αυτή στον Πρόλογο της Φαινομενολογίας του Πνεύματος για να επικρίνει το “αντίπαλο δέος” και φίλο του Friedrich Wilhelm Joseph Schelling για τον οποίο στο Απόλυτο εξαλείφονται όλες οι διαφοροποιήσεις.

    Georg Wilhelm Friedrich Hegel
    Georg Wilhelm Friedrich Hegel

     Η φιλική σχέση των δύο φιλοσόφων δεν μακροημέρευσε και η ρήξη επήλθε το 1806), όπου ο ΧΕΓΚΕΛ (ναι Αλέξη χωρίς Ν) στον Πρόλογο της Φαινομενολογίας του Πνεύματος, χαρακτηρίζει, χωρίς να ονοματίζει, με καυστικότητα το σύστημα Schelling για την αδιαφορία μέσα στο Απόλυτο ως “τη νύχτα που καθώς λένε, όλες οι αγελάδες είναι μαύρες”.

    Fernand Braudel
    Fernand Braudel

    Τώρα τι στο καλό ήθελε να πει ο Τσίπρας με το quote του “ΧέΝγκελ”, μπερδεύοντας τον φιλόσοφο με τη γνωστή γερμανική εταιρεία απορρυπαντικών Henkel (ναι Αλέξη με Ν) κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, εκτός βέβαια από τον ίδιο και τον “φωστήρα” λογογράφο του!

    Το ερώτημα βέβαια παραμένει: Τι τα θέλει τα φιλοσοφικά, τα ποιητικά και τα (άλλα) περίεργα αφού ούτε ο ίδιος καταλαβαίνει τι του γράφουν και μάλλον ούτε κι αυτοί που του τα γράφουν!

    Τo twitter πάντως το διασκέδασε δεόντως:

    tsipa1tsipa2tsipa3tsipa4tsipa5tsipa6

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ