Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος έχει ήδη δεσμεύσει πάνω από 200 δισ λίρες για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, ανακοινώνει και νέο πακέτο στο πλαίσιο του βαρύτερου δημόσιου δανεισμού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Σουνάκ θα ανακοινώσει επιπλέον επενδύσεις για να διευκολύνει τις αγκυλώσεις στο σύστημα υγείας, να αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας και να δημιουργήσει νέες υποδομές.

Oι πωλήσεις ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το μισό τρισ. λίρες, καθώς η κυβέρνηση προχωρά με τον δανεισμό για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία κορωνοϊού.

Καθώς πλησιάζει η πλήρης έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Δεκεμβρίου – και δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη νέα εμπορική συμφωνία – ο Σουνάκ είναι πιθανό να ανακοινώσει περισσότερες δαπάνες για τελωνειακές δραστηριότητες και ενδεχομένως αντικατάσταση επιδοτήσεων για τους αγρότες.

Όμως, οι προβλέψεις δανεισμού που συνοδεύουν το σχέδιο του είναι πιθανό να επισκιάσουν τα σχέδια δαπανών.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ρεκόρ οικονομικής κρίσης φέτος – η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πτώση 11% – και η ανάκαμψή της ήταν ασθενέστερη από εκείνη άλλων μεγάλων οικονομιών.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 20%, σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία περικοπών δαπανών για να μειωθεί.

Ο Σουνάκ λέει ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περιορισμό των δαπανών ή αύξηση των φόρων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Η οικονομία της Βρετανίας πρόκειται να επιστρέψει σε ύφεση τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, αν και λιγότερο από ό, τι την άνοιξη, αφού το δεύτερο κύμα COVID-19 προκάλεσε νέο λουκέτο στη λειτουργία των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο  40χρονος πρώην αναλυτής της Goldman Sachsαναμένεται να σηματοδοτήσει τις πρώτες του κινήσεις για να αντισταθμίσει τουλάχιστον μέρος των δαπανών του, ανακοινώνοντας πάγωμα των αμοιβών του δημόσιου τομέα και μείωση του προϋπολογισμού εξωτερικής βοήθειας της Βρετανίας.