ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες η επένδυση της Tikun Europe στην Ελλάδα, με την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα να βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία.
Η παραγωγική μονάδα, η οποία εδράζεται στα Εξαμίλια της Κορίνθου, περιλαμβάνει την καλλιέργεια θερμοκηπίων και τη βιομηχανική επεξεργασία ανθών κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Μάιο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο ελληνικό «επιχειρείν».
Με όραμα την κεντρική διαχείριση της αγοράς της Ευρώπης, η επένδυση στη χώρα μας αγγίζει τα 40 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την απασχόληση με περισσότερες από 130 θέσεις εργασίας.
«Η δυναμική ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως, μας οδήγησε το 2018 στην ίδρυση της Tikun Europe, με σκοπό την καλλιέργεια, επεξεργασία και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Στόχος μας είναι να καλύψουμε όχι μόνο την εγχώρια αλλά και την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, μέσω εξαγωγών ξηρού ανθού. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στην πρώτη μεγάλη επένδυση στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, ύψους 40 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου στην Κόρινθο, το οποίο ολοκληρώνεται και αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάιο του 2021. Συγκεκριμένα η παραγωγική μας μονάδα συνολικής έκτασης 56,000 τ.μ. , είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη», αναφέρει στο mononews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος Tikun Europe, Νίκος Μπέης.
Η Tikun Europe είναι θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam, μιας παγκοσμίως πρωτοπόρου εταιρείας στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ το 2005, με την ίδρυση της Tikun Olam Israel.
«Συγκριτικό πλεονέκτημα της Tikun Europe είναι η τεχνογνωσία και η εμπειρία δεκαετιών της Tikun Olam Israel, ενός από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στην παγκόσμια βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης. Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Tikun Olam με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη θεραπεία και στην ανακούφισή τους από σοβαρές ασθένειες. Στόχος μας στην Τikun Europe είναι αυτήν την εξειδίκευση και τεχνογνωσία να τη μεταφέρουμε τόσο στους Έλληνες όσο και στους Ευρωπαίους ασθενείς, προσφέροντάς τους υψηλής ποιότητας προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης», αναφέρει ο CEO της Tikun Europe.
Οι προοπτικές του κλάδου
Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης 62 άδειες για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Η Tikun Europe έχει λάβει όλες τι απαραίτητες άδειες και αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην εν λόγω αγορά που έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη μονάδα παραγωγής της και σε σύντομο χρονικό διάστημα (2 έτη)
Σύμφωνα με το European Cannabis Report (Φεβρουάριος 2020) της εταιρείας ερευνών για την κάνναβη Prohibition Partners, οι άδειες που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν επενδύσεις 360 εκατομμυρίων ευρώ και θα δημιουργήσουν έως 2.250 θέσεις εργασίας. Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η Ελλάδα, μελλοντικά, όχι μόνο θα πληροί επαρκώς τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά σύντομα θα είναι σε θέση να εξαγάγει στις αναπτυσσόμενες γειτονικές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία και η Πολωνία.
«Είναι γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία είναι υπό διαμόρφωση τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2024 η παγκόσμια αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης θα φτάσει τα 65 δις δολάρια, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα ανέλθει στα 58 δις. ευρώ έως το 2028. Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο αυτής της αγοράς, με σημαντικά οφέλη για την απασχόληση, τις εξαγωγές και την εθνική οικονομία συνολικά», τονίζει ο κ. Μπέης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Tikun, αν η Ελλάδα αναπτύξει τη σχετική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης στον ίδιο βαθμό με άλλες χώρες που εισήγαγαν κάνναβη, θα μπορούσε να εισφέρει στην οικονομία έως και 2 δισ. ευρώ, ετησίως.
Οι δυνατότητες της χώρας να αναπτύξει μια ισχυρή βιομηχανία κάνναβης θεωρούνται μεγάλες, χάρη στη γεωμορφολογία της και τις κλιματικές συνθήκες. Το κλίμα της επιτρέπει την επίτευξη υψηλών αποδόσεων, τόσο στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης όσο και στην εξωτερική καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, με χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, αλλά και χαμηλότερα κόστη εγκατάστασης και κατασκευής. Παράλληλα, αποτελεί το σημείο σύνδεσης της Δυτικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, καθιστώντας την τοποθεσία ιδανική για τις εγκαταστάσεις της.
Το νομοθετικό πλαίσιο
Η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2017. Τον Μάρτιο του 2018, η Ελλάδα εισήγαγε τον νόμο 4523/2018, με τον οποίο επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%.
Με τον ίδιο νόμο επιτρέπεται και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ασθενείς που λαμβάνουν την φαρμακευτική κάνναβη ως θεραπεία.
Ο Καναδάς, η Αμερική το Ισραήλ η Αυστραλία και η Νότια Αμερική μετρούν ήδη περισσότερα χρόνια εμπειρίας στην χρήση της. Όσον αφορά στην Ευρώπη, οι χώρες που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της για ιατρικούς σκοπούς, εκτός από την Ελλάδα, περιλαμβάνουν τη Γερμάνια, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ελβετία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία και την Ιρλανδία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛ.ΑΣ: Στην δημοσιότητα τα στοιχεία των 13 μελών σπείρας που λήστευε σπίτια στην Αττική
- Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 6% για το WTI στην εβδομάδα
- Σερβία: 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα και με τις πτήσεις
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν