Tις νέες πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021, οι οποίες περιλαμβάνουν δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης οι οποίες έως το τέλος 2021 θα συνεισφέρουν περίπου 1 δισ. ευρώ επιπρόσθετων κεφαλαίων,  παρουσίασε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στους αναλυτές, κατά την συζήτηση για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και η νέα τιτλοποίηση επιπλέον 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της μέχρι το τέλος του 2021, καθώς και η απόφαση για τη μετατροπή των CoCos ύψους 2,04 δισ. ευρώ σε μετοχές, αυξάνοντας το ποσοστό του ΤΧΣ στο 61%, με το Ταμείο να αναφέρει πως θα σταθεί αρωγός στην είσοδο ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας την επόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τον CEO της Τρ. Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, το νέο business plan, που θα παρουσιαστεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του  2021, θα περιλαμβάνει μια πιο επιθετική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

– Την απόσχιση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών (POS) , εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, με όφελος για την τράπεζα περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.

– Τη σύνθετη τιτλοποίηση ενήμερων δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ, σε δύο μέρη (δεσμευτικές προσφορές στο δ τρίμηνο του 2020 – μάλιστα, για το πρώτο μέρος έχει ήδη ανοίξει το Virtual Data Room) με εκτιμώμενο όφελος περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν θα παραμείνουν στο ενεργητικό της τράπεζας, και θα συνεχίσουν να εγγράφονται έσοδα από τόκους. Ωστόσο ο πιστωτικός κίνδυνος θα  μεταφερθεί στον επενδυτή, αγοράζοντας μέσω παραγώγων προστασία, έναντι της οποίας θα καταβληθεί ασφάλιστρο κινδύνου.

– Την αναδιοργάνωση χαρτοφυλακίου συμμετοχών, 400 εκατ. ευρώ, με ανάθεση της διαχείρισής του σε τρίτο μέρος, εντός του α΄ τριμήνου 2021, με εκτιμώμενο όφελος 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, περίπου 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται το όφελος από τη μη πληρωμή των CoCos η Τράπεζα.

Περεταίρω, η κεφαλαιακή ενίσχυση μπορεί να ανέβει στα 2 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν τα οφέλη που θα προκύψουν από τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων (400 εκατ. ευρώ) και η έκδοση ομολόγων, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Τέλος από την εθελούσια έξοδο υπολογίζεται όφελος για την τράπεζα άνω των 40 εκ. ευρώ το έτος, από το 2021.

Αναστολή δανείων

Αναφορικά με τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή λόγω της πανδημίας, ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως στο τρίτο 3μηνο έληξε το moratorium σε 2,9 δισ. ευρώ.  Από αυτά, τα 1,7 δισ. ευρώ δεν παρουσιάζουν καμία καθυστέρηση, 600 εκατ ευρώ σημειώνουν καθυστέρηση στην πληρωμή και 600 εκατ ευρώ ζήτησαν επέκταση.

Για τα νέα NPEs που θα προκύψουν για την τράπεζα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, με βάση τις συντηρητικές εκτιμήσεις του κ. Μεγάλου και της διοίκησης, αναμένονται στο 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 25% όσων έχουν μπει σε αναστολή.