Μια μαλαισιανή εταιρία, που παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία παραγωγής χειρουργικών γαντιών, θα αναγκαστεί να κλείσει πάνω από το ήμισυ των εργοστασίων της ύστερα από έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων της, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Η Top Glove γνώρισε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση από την αρχή της επιδημίας καθώς τα κράτη έσπευσαν να προμηθευτούν και να δημιουργήσουν αποθέματα σε προστατευτικά είδη, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των κερδών και της τιμής της μετοχή της.

Ωστόσο υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19 μεταξύ των εργαζομένων της –αρκετοί εκ των οποίων είναι χαμηλά αμειβόμενοι μετανάστες– στα εργοστάσιά της σε βιομηχανική ζώνη κοντά στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ.

Πάνω από 1.000 κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διατάξει το κλείσιμό των μονάδων αυτών.

«Μετά από συμβουλή του υπουργείου Υγείας, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης σήμερα να κλείσουν 28 εργοστάσια της Top Glove (…) σταδιακά προκειμένου να επιτραπεί στους εργαζομένους να υποβληθούν σε τεστ και να τεθούν σε καραντίνα», ανέφερε ο υπουργός, αρμόδιος για θέματα ασφάλειας, Ισμαήλ Σαμπρί Γιαακόμπ. Δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει το κλείσιμο των εργοστασίων.

Από τους 5.767 εργαζομένους που υποβλήθηκαν σε τεστ, οι 2.453 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας Νουρ Χισάν Αμπντουλάχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 2.360 εργαζόμενοι από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί είναι αλλοδαποί και οι 164 Μαλαισιανοί.

Ο όμιλος έχει στην κατοχή του 47 εργοστάσια –εκ των οποίων τα 41 στη Μαλαισία– και πολλοί από τους εργαζόμενους προέρχονται από το Νεπάλ που ζουν σε υπερπλήρεις κοιτώνες.

Η Top Glove δεν απάντησε σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο και παραμένει ασαφές το πώς το κλείσιμο αυτό των εργοστασίων θα επηρεάσει τις δραστηριότητές της.

Ο όμιλος μπορεί να κατασκευάσει 70 δισεκ. γάντια τον χρόνο και είναι από τους βασικότερους παραγωγούς στον κόσμο.

Η Μαλαισία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα κορονοϊού, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής μολύνει πάνω από 56.000 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 337 άτομα.

Οι κατασκευαστές γαντιών της χώρας –μεταξύ άλλων βιομηχανιών– κατηγορούνται εδώ και καιρό ότι κακομεταχειρίζονται τους μετανάστες εργαζομένους ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν τον Ιούλιο να απαγορεύσουν την εισαγωγή γαντιών που κατασκευάζονται από εξωτερικούς συνεργάτες της Top Glove καθώς υπήρχαν υπόνοιες ‘καταναγκαστικής εργασίας’.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ