ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με 85 καταστήματα λιγότερα θα λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2021 το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.
Η ΕΤΕ έχει ανακοινώσει το κλείσιμο 40 καταστημάτων (και γραφείων συναλλαγών) στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, κλείσιμο που δρομολογείται ταυτόχρονα με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που υλοποιεί τώρα η τράπεζα.
Το retail, σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα αλλάζει όψη, λέει στο mononews.gr η κα Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της ΕΤΕ και συνεχίζει: «Προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε το κλείσιμο των καταστημάτων και να μην αφήσουμε περιοχές ακάλυπτες.
«Δεν εγκαταλείπουμε περιοχές που είμαστε η μόνη τράπεζα. Θα κλείσουν κάποια καταστήματα στην Αθήνα, 1 στη Θεσσαλονίκη, όμως διπλανά καταστήματα θα απορροφήσουν τις εργασίες τους».
Όσο για τα καταστήματα που θα κλείνουν σε κάποιες μικρές πόλεις, η κα Θεοφιλίδη σημειώνει ότι εκεί υπάρχει παρουσία άλλων τραπεζών.
Και σε ότι αφορά το μέγεθος των καταστημάτων λέει πως «δεν έχει νόημα να διατηρείς μικρά καταστήματα μόνο για συναλλαγές. Το μέγεθος θα παραμείνει. Θέλουμε όπου έχουμε παρουσία να προσφέρουμε την πλήρη γκάμα των υπηρεσιών μας».
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει επίσης ανακοινώσει το κλείσιμο 45 καταστημάτων ανά την επικράτεια και έχει ενημερώσει τους Συλλόγους των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, οι συνδικαλιστές ενημερώθηκαν χθες από τη διοίκηση της Πειραιώς, ότι παίρνει παράταση μέχρι το τέλος του μήνα το πρόγραμμα εθελουσίας, καθώς «περισσεύουν» 140 εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν θέσεις στα καταστήματα που έχει δρομολογηθεί το κλείσιμο τους και οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτημα οικειοθελούς αποχώρησης. Ενδεχομένως κάποιοι να ξανασκεφτούν τους όρους αποχώρησης και να λάβουν το πακέτο της εθελούσιας. Διαφορετικά –σύμφωνα με την ΟΤΟΕ-, θα τεθούν σε αναγκαστική άδεια, μέχρι να βρεθεί θέση να αξιοποιηθούν στις υπηρεσίες της τράπεζας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος κάνει λόγο «για υπερβολική συρρίκνωση και υποστελέχωση του κλάδου, σε σχέση με την αναμφισβήτητα πιο ανεπτυγμένη, από άποψη ψηφιακής τραπεζικής και συναλλακτικών συνηθειών, Ευρώπη».
Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, σημειώνει πως το δίκτυο καταστημάτων είχε ήδη δραματικά συρρικνωθεί πριν την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 34,3% στο διάστημα 2011-2019, έναντι 14,6% μείωσης, στο ίδιο διάστημα, στην Ευρωζώνη.
«Οι τράπεζες συνεχίζουν να κλείνουν καταστήματα και να πιέζουν σε έξοδο τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενες την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των τραπεζοϋπαλλήλων, που μεγαλώνουν από την πανδημία» λέει ο κ. Κούκος.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η πανδημία Covid- 19 επιτάχυνε τις διαδικασίες και οι ελληνικές τράπεζες έγιναν «digital» καθώς οι περισσότερες τραπεζικές εργασίες γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Σήμερα το 70% των καθημερινών συναλλαγών (πληρωμές, εμβάσματα κλπ) γίνονται ηλεκτρονικά.
Επακόλουθο είναι να έρθει γρηγορότερα η συρρίκνωση του δικτύου. Βέβαια οι τραπεζίτες παραδέχονται πως οι συζητήσεις για τον περιορισμό των καταστημάτων είχαν ξεκινήσει προ πανδημίας και ο ορίζοντας υλοποίησης ήταν τα τέλη του 2022.
Όμως από το πρώτο lockdown το 50% του προσωπικού των τραπεζών προσέφερε τις υπηρεσίες του από το σπίτι μέσω διαδικτύου. Ενώ οι συνθήκες επιτάχυναν τις διαδικασίες για νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαβάστε ακόμα:
Εθνική Τράπεζα: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων – Τι προβλέπει
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση