Μια σημαντική νίκη πέτυχαν οι Έλληνες παραγωγοί φέτας στη μάχη για την προστασία του εμβληματικού ελληνικού τυριού από απομιμήσεις στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) κέρδισε υπόθεση ενάντια σε εταιρεία στην Αγγλία, η οποία πρόβαλε και προωθούσε λευκό τυρί ως «feta style», κάτι που απαγορεύεται ρητά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, Γιώργο Αποστολόπουλο, η εν λόγω εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Βόρεια Αγγλία και φέρει την επωνυμία Shepherd’s Purse Cheeses αναγκάστηκε να αποσύρει την αίτηση που κατέθεσε στον Βρετανικό Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτήτης για να κατοχυρώσει το trademark του επίμαχου τυροκομικού προϊόντος. Επιπρόσθετα, προχώρησε και στην απόσυρση των επίμαχων αναφορών που υπήρχαν στην ιστοσελίδα της.

Πρόκειται, όπως λέει ο κ. Αποστολόπουλος, για μια σημαντική εξέλιξη για τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών, η οποία αποκτά μεγαλύτερη αξία γιατί λαμβάνει χώρα λίγο πριν εκπνεύσουν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Μεγάλη Βρετανία για το καθεστώς που θα διέπει τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις μετά το BREXIT.

«Μπορεί να φαίνεται μικρό, ωστόσο αυτές οι μικρές μάχες είναι που δίνουν το στίγμα των προθέσεών μας και για τις άλλες μάχες που έρχονται», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο ΣΕΒΓΑΠ πολέμησε σκληρά για να δικαιωθούν οι ελληνικές θέσεις.

 

Η παραπάνω υπόθεση δεν είναι μοναδική περίπτωση στη διεθνή αγορά που κάποιοι επιχειρούν να «καπηλευθούν» την αναγνωρισιμότητα της φέτας για να καρπωθούν παράνομα οφέλη. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, έχει εντοπισθεί εταιρεία στην Γερμανία, η οποία παράγει τυρί από φυτικές πρώτες ύλες με την ονομασία «φέτο». Παράλληλα, χρησιμοποιεί παρόμοια συσκευασία αλλά και εικόνες που παραπέμπουν στο ελληνικό τυρί.

Οι άνθρωποι του ΣΕΒΓΑΠ έχουν κινητοποιηθεί ήδη και οργανώνουν τα επόμενα βήματα, προκειμένου να προστατεύσουν τα ελληνικά συμφέροντα εκτός συνόρων.

Για τον κ. Αποστολόπουλο, οι Έλληνες παραγωγοί φέτας θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν όπως οι Ιταλοί παραγωγοί παρμεζάνας, οι οποίοι είναι πολύ καλά οργανωμένοι και ιδιαίτερα επιθετικοί στον τρόπο που προστατεύουν τα συμφέροντά τους. «Μόλις εντοπίσουν κάποια απομίμηση ή κάποιο προϊόν που φέρει την επωνυμία παρμεζάνα κινητοποιούνται άμεσα και προχωρούν σε αγωγή… Με ένα τόσο αναγνωρίσιμο προϊόν, όπως η φέτα πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να παρακολουθούμε στενά την αγορά, ώστε να επεμβαίνουμε άμεσα», δηλώνει εμφατικά.

Ανοδικά οι εξαγωγές

Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που οι εξαγωγές φέτας κινούνται ανοδικά κατά περίπου 2% με 5%, παρ’ όλη την αναστάτωση που υπάρχει στη διεθνή αγορά εξαιτίας της Covid-19. Μάλιστα, η βρετανική αγορά είναι από τις πιο δυναμικές και υποσχόμενες αγορές για τους Έλληνες εξαγωγείς φέτας, όντας η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Γερμανία. Σε ετήσια βάση στην Αγγλία κατευθύνονται περίπου 10.000 τόνοι φέτας, οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από το 15% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών φέτας παγκοσμίως.

Όσον αφορά τέλος στη διαμάχη του ΣΕΒΓΑΠ με τον Οργανισμό Εξαγωγών των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη για την ελεύθερη χρήση της εμπορικής ονομασίας φέτας απ’ όλους τους παραγωγούς, η απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει λίγο ακόμη μετά την παράταση δυο εβδομάδων που ζήτησαν οι Αμερικανοί από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ασιατικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2020 ο Οργανισμός Εξαγωγών των ΗΠΑ (US Dairy Council Export) κατέθεσε ένσταση στον Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων της Σιγκαπούρης, ζητώντας την ανεμπόδιστη χρήση της ονομασίας φέτας. Μια ένσταση που ήρθε μετά την διμερή συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του 2019 η χώρα της Ασίας με την ΕΕ, η οπ