• Business

    Το ένα σοκ μετά το άλλο. Κλείνουν δεκάδες ξενοδοχεία μέσα στο 2016 (σήμερα όμως είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού)


    Η 27η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού! Η 27η Σεπτεμβρίου του 2016 βρίσκει τα ξενοδοχεία με αυξημένη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες να εμφανίζουν ολική ή μερική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους και σε βάθος χρόνου, ορατός ο κίνδυνος σημαντικής μείωσης των εσόδων τους! Ναι μεν οι αφίξεις εμφανίζουν άνοδο, ωστόσο η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με τη καθήλωση των εσόδων καθιστούν την πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων και κυρίως, των ξενοδοχείων, προβληματικές με αποτέλεσμα έως το τέλος του 2016 να “κλείσουν” πολλά ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα.

    image

    Τα νούμερα μιλούν απο μόνα τους: Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η τραπεζική χρηματοδότηση των ξενοδοχείων ανέρχεται στα 7,5 δις ευρω, εμφανίζοντας αύξηση το 7μηνο του 2016 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου επισημαίνουν ότι η συνολική χρηματοδότηση του κλάδου φθάνει τα 7,5 δις ευρώ όμως το 50% των δανείων χαρακτηρίζονται “κόκκινα” και με δυσκολία διαχειρίσιμα.

    Ωστόσο, τον μεγαλύτερο προβληματισμό στην αγορά προκαλούν οι πληροφορίες πως δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ και άνω, θεωρείται απίθανο να αποπληρωθούν από τα ξενοδοχεία, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για νέα λουκέτα στον χώρο. Παράλληλα οι απώλειες για το κράτος φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ και προέρχονται από τις παράνομες μισθώσεις καταλυμάτων και όχι μόνο, αλλά και τις απώλειες εσόδων από μη έκδοση αποδείξεων.

    Την ίδια στιγμή, στελέχη του τουρισμού προβλέπουν πως εννιά στις δέκα επιχειρήσεις, κυρίως τα ξενοδοχεία, θα εμφανίσουν χειρότερα αποτελέσματα το 2016, ενώ αρνητικοί θα γίνουν οι ισολογισμοί για τα 2/3 από αυτές, γεγονός που ενισχύει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων σε όσα ξενοδοχεία έχουν “κόκκινα” δάνεια.

    Όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες της ξενοδοχίας, ακόμα κι εκείνες οι μονάδες οι οποίες καταφέρουν να καταγράψουν αύξηση τζίρου, δεν θα είναι ικανή να υπερκαλύψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί και ούτε φυσικά, να βελτιώσει την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Τα παραπάνω γεγονότα δείχνουν πως μετά τη φετινή χρονιά η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

    Η κατάσταση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είχε αρχίσει να ξεφεύγει καθώς η αύξηση στα τουριστικά νούμερα των προηγούμενων ετών είχε δώσει το έναυσμα για επεκτάσεις και ανακαινίσεις καταλυμάτων, αλλά και για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, κινήσεις που ανέβασαν το ύψος του τραπεζικού δανεισμού.

    Σοκαριστική είναι και η επιστολή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος προς στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην οποία “έκρουαν τον κώδωνα” του κινδύνου για τις υγιείς τουριστικές επιχειρήσεις που πρόκειται να κλείσουν τόσο απο την υψηλή φορολόγηση, όσο και απο την αναδρομική καταβολή του ΦΠΑ των επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους!

    Αξίζει να τονισθεί ότι απο το 2018 θα επιβληθεί επιβληθεί και τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλέον με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων οπότε η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/proti-megali-epikinoniaki-itta-tis-kivernisis-ta-media-edixan-ti-dinami-tous/77411



    ΣΧΟΛΙΑ