ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πριν απο περίπου 4 χρόνια, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (mononews.gr, tovima.gr κλπ) άρχισαν να ασχολούνται με έναν άγνωστο Έλληνα επιχειρηματία απο την Βενεζουέλα , καθώς ο ίδιος αγόραζε πολλά και ακριβά ακίνητα σε Αθήνα και Μύκονο, χωρίς μάλιστα να τα αξιοποιεί.
Οι κινήσεις αυτές είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον την ώρα που ο κ. Θεόδωρος Δουζόγλου εμφανιζόταν σαν φυσικό πρόσωπο σε λιγοστές επιχειρήσεις του.
Οι αγορές εμβληματικών κτηρίων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας , στην Μύκονο και στην Φιλοθέη Αττικής ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και ειδικότερα μετά απο “ενημέρωση” τράπεζας.
Για την ακρίβεια, εκείνη την εποχή, εταιρεία του κ. Δουζόγλου είχε ζητήσει ενα μεγάλο δάνειο για την αγορά ακινήτων.
Ενω λοιπόν υπήρχαν οι εγγυήσεις (μετρητά η άλλα ακίνητα) εν τούτοις οι εκπρόσωποι της εταιρείας που ζητούσε το δάνειο, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν στην Τράπεζα ποιο φυσικό πρόσωπο ειναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης. (Οι τράπεζες σε περιπτώσεις δανείων είναι υποχρεωμένες να γνωρίζουν το φυσικό πρόσωπο που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των εταιρειών).
Υπο αυτες τις συνθήκες η τράπεζα απέριψε το αίτημα, αλλά ενημέρωσε ως όφειλε εκ της νομοθεσίας, την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.
Επιπρόσθετα η ανησυχία των τραπεζών είχε να κάνει , σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές , ότι “στους λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων της οικογενείας Δουζόγλου είχαν εισρεύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τράπεζες του εξωτερικού κεφάλαια σημαντικού ύψους, άνω των 50 εκατ. ευρώ.”
Τραπεζίτης τότε, που μίλησε υπό πλήρη εμπιστευτικότητα είχε χαρακτήρισε τον Θεόδωρο Δουζόγλου ” ως τον «βασιλιά των ΙΚΕ» στην Ελλάδα. Οι εταιρείες ΙΚΕ συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου, ξεπερνούσαν τις 40 και η πλειοψηφία τους δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate.
Νόμιμος εκπρόσωπος των εταιρειών ήταν ο υπέργηρος ξάδελφος του Δουζόγλου Χρήστος Στεφανίτσης, ενώ σε κάποιες αναφέρεται και το όνομα της μητέρας του Κυριακής Δουζόγλου.”
Ο δικηγόρος Λαυρέντης Αλβέρτης
Μετά από αυτή την υπόθεση με τις τράπεζες και τον “σάλο” που δημιουργήθηκε, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου αποφασίζει να συνεργαστεί με τον γνωστό δικηγόρο Λαυρέντη Αλβέρτη.
Τον οποίο διόρισε ως CEO στις εταιρείες του.
Μάλιστα προ περίπου 2 ετών εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως εκπρόσωπος του ομίλου Δουζόγλου και έδωσε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ μετά από σειρά δημοσιευμάτων (mononews.gr, tovima.gr κλπ) που έθεταν πολλαπλά ερωτηματικά για τις επενδυτικές κινήσεις του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα.
Ο κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, δικηγόρος, με μακρά θητεία στον όμιλο Κοντομηνά εμφανίστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου και ανέφερε ότι ο κ. Θεόδωρος Δουζόγλου επενδύει στην ελληνική αγορά ακινήτων από το 1990, ότι διαθέτει, χαρτοφυλάκιο περίπου 72 ιδιοκτησιών και ότι ο όμιλος SCD group διαθέτει ίδια κεφάλαια 200 εκ ευρώ, με την εμπορική αξία των ακινήτων να τοποθετείται σε 300 εκατ. ευρώ.
Ομως προ ολίγων μηνών ο κ. Αλβέρτης αποχώρησε αιφνιδιαστικά απο την ηγεσία του ομίλου χωρίς ποτέ να δωθεί επαρκής εξήγηση.
Μεγάλα σχέδια
Σε εκείνη την συνέντευξη τύπου ο κ. Αλβέρτης, δικαιολόγησε δε το γεγονός ότι δεν είχαν αξιοποιηθεί τα ακίνητα στο ότι οι πολλές εξαγορές είχαν απορροφήσει τη μικρή ομάδα της εταιρίας και έβαλε και προτεραιότητες.
Μίλησε για σχέδια είτε σύστασης ΑΕΕΑΠ είτε στρατηγικής συμμετοχής, με εισφορά ακινήτων, σε εταιρεία επένδυσης σε ακίνητα δηλώνοντας μάλιστα υπάρχουν και συζητήσεις για σύσταση ΑΕΕΑΠ.
Πέραν αυτών προανήγγειλε και την είσοδο της SCD στο Χρηματιστήριο της Κύπρου με ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Μπήκε όμως και σε άλλες λεπτομέρειες όπως ότι θα δαπανηθούν
-12 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του “Πεντελικόν”, η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια
-10 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση σε ξενοδοχείο, ενδεχομένως 80 δωματίων, του κτηρίου, που ανήκε στον ΟΤΕ, στην οδό Σταδίου 15 στην Παλαιά Βουλή
– 5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Mistral, στον Πειραιά, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει, μέχρι τα τέλη του 2020, ως τετράστερη μονάδα.
Ο κ. Αλβέρτης δήλωσε παράλληλα ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό από τις Aegean Baltic Bank, την την Εθνική Τράπεζα και την Optima Bank.
Βέβαια μέχρι σήμερα ουδέν γνωστό επί των προαναγγελιών καθώς φαίνεται ότι δεν κινείται σχεδόν τίποτα.
Και φυσικά ούτε ΑΕΕΑΠ ιδρύθηκε ούτε η SCD με έδρα την Κύπρο εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Η αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος
Προ ολίγων ετών η περίπτωση Δουζόγλου φαίνεται να απασχόλησε τις Ελληνικές αρχές, ειδικά μετά την ενημέρωση μεγάλης συστημικής τράπεζας προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Ουδείς όμως είναι σε θέση να γνωρίζει να γνωρίζει πως αξιοποιήθηκε, αν αξιοποιήθηκε, εκείνη την εποχή (επι ΣΥΡΙΖΑ) από την Αρχή.
Τώρα όμως φαίνεται οτι και πάλι η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος , “έβγαλε” την υπόθεση απο το συρτάρι και άρχισε να ασχολείται σοβαρά.
Εδώ ο μέτοχος, εκεί ο μέτοχος, που είναι ο μέτοχος;
Σύμφωνα με το Bankingnews.gr, η υπόθεση χαρακτηρίζεται απο πηγές “ως μια υπόθεση με πέπλο μυστηρίου καθώς ναι μεν ο κ. Αλβέρτης προ δύο ετών, μίλησε για όμιλο αλλά στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι το εξής:
Κάθε ακίνητο και εταιρία και μάλιστα με μετόχους μέλη της οικογένειας Δουζόγλου και τον ίδιο προσωπικά. Έτσι δεν προκύπτει σύνδεση με την SCD.
Εκτός και αν η SCD είναι ο δανειστής (κύριος δανειστής) των δεκάδων ΙΚΕ και της Canaima Ανώνυμης εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της το Πεντελικό.
Στην SCD στην Κύπρο πάντως εμφανίζεται ως director o κ. Θεόδωρος Δουζόγλου και με βάση τα όποια δημόσια στοιχεία υπάρχουν τα έσοδα ήταν 335 χιλιάδες δολάρια !!!!”
Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές
“το παράδοξο με τις εταιρίες Δουζόγλου είναι το εξής: Η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει αρνητικά κεφάλαια (δημοσιευμένα στοιχεία 2018) και γίνονται αυξήσεις το 2019 και το 2020 που δεν επαρκούν για να καλύψουν την αρνητική καθαρή θέση.
Τα πάγια στοιχεία των εταιριών υπολείπονται μονίμως της αξίας των αγνώστων μακροπρόθεσμων δανείων ενώ οι πληροφορίες που παρέχονται από τους κανόνες δημοσιότητας είναι ελάχιστες καθώς σχεδόν όλες οι εταιρίες είναι … μικρές οντότητες.
Επίσης ενδιαφέρον είναι το στοιχείο άλλαξε το ΔΣ της Canaima και αποχώρησαν η 90χρονη μητέρα του κ. Δουζόγλου και η 89χρονη αδελφή της που ήταν δύο εκ των τριών μελών.”
Αδέσμευτη περιουσία
Βέβαια το ερώτημα σύμφωνα με πηγές είναι “τι θα συμβεί αν προκύψουν από τους ελέγχους των αρχών ζητήματα με την προέλευση των κεφαλαίων του ομίλου Δουζόγλου και η Αρχή Ξεπλύματος δεν έχει δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία.
Και αυτό διότι με δεδομένο ότι υπάρχουν οφειλές είναι προφανές ότι μπορεί εν μια νυκτί να γίνει μέτοχος ο δανειστής που στο μεταξύ μπορεί να έχει και στην πραγματικότητα άγνωστο μέτοχο ή άλλο μέτοχο από τον κ. Δουζόγλου.”
Πάντως τα φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί εδω και 3-4 χρόνια με τον όμιλο Δουζόγλου δεν απέτρεψαν τις εταιρείες του, επι ΣΥΡΙΖΑ, να ενταχθούν στο τότε νέο αναπτυξιακό νόμο τέσσερα επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ, ώστε να λάβει ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής περί τα 12 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών