ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την συγκεκριμενοποίηση των έργων που θα ενταχθούν και τα οποία στην πλειονότητά τους θα αφορούν χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα για να προχωρήσει μεγάλες τεχνολογικές τομές ή έργα υποδομής (θα είναι η μειοψηφία) μέχρι την οριστικοποίηση των οριστικών έργων που θα τύχουν της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία κάτι που αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Τα πρώτα κεφάλαια, κατά τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου πρόκειται να έρθουν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Αναλυτικότερα, το ΥΠΟΙΚ προωθεί:
- Τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και 8 αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Προστασία από καταστροφές.
- Τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.
- Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.
- Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων. Απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών. Κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές. Κλαδικές παρεμβάσεις (αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός).
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εκταμιεύσει το 2021 τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από τα 37 δισ. που «αναλογούν», ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να διευρυνθεί περαιτέρω, ανάλογα με τη συνολική ζημιά που θα προκαλέσει η πανδημία στη χώρα.
Σε έκθεσή της χθες η Alpha Bank ανέφερε πως, «Οι θετικές επιδράσεις του προγράμματος αναμένεται ότι θα είναι άμεσες (“direct”), οι οποίες θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν αλλά και έμμεσες (“induced”), μέσω των πολλαπλασιαστών της κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων. Επιπρόσθετα, αναμένονται και δευτερογενείς θετικές επιδράσεις (“spillover effects”), από την εν γένει τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των υφιστάμενων εμπορικών σχέσεων».
Διαβάστε ακόμα:
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛ.ΑΣ: Στην δημοσιότητα τα στοιχεία των 13 μελών σπείρας που λήστευε σπίτια στην Αττική
- Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 6% για το WTI στην εβδομάδα
- Σερβία: 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα και με τις πτήσεις
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν