Από τη «σκοτεινή οπτική ίνα» η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Grid Telecom, θυγατρική κατά 100% του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) περνά το 2021 στις υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας.

Η Grid Telecom ιδρύθηκε το 2019 και έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα εναλλακτικό δίκτυο οπτικών ινών συνολικού μήκους 3.000 χιλ. χρησιμοποιώντας τις κολώνες του ρεύματος ενώνοντας τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη (στη μεγαλόνησο με ένα καλώδιο – δρόμο που σταδιακά θα τετραπλασιαστεί). Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φθάσει σε όλα τα Data Centers της Ελλάδας τα οποία χρειάζονται πολλαπλές συνδέσεις με μεγάλες χωρητικότητες.

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο τηλεπικοινωνιακό συνέδριο Infocom ο διευθύνων σύμβουλος της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής, ο σχεδιασμός είναι το δίκτυο αυτό να διπλασιαστεί εντός των επομένων 5 ετών, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει φθάσει σε όλες τις όμορες χώρες (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία). Με την Τουρκία έχει ήδη συνδεθεί.

Σήμερα η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ παρέχει υπηρεσίες «σκοτεινής οπτικής ίνας» σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας αυτό θα σταματήσει τον επόμενο χρόνο.

Στόχος της να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας από 10 έως 100 Gbps μέσω ενός υπερσύγχρονου δικτύου «πυκνής πολυπλεξίας μήκους κύματος» – DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) που θα συνοδεύονται από συμφωνίες υψηλής διαθεσιμότητας. Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία η οποία επιφέρει μεγιστοποίηση του μεταφερόμενου όγκου δεδομένων.

Η εν λόγω εταιρεία «τρέχει» και ένα έργο με την Victus την κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει η Vodafone με την Windγια τις υποδομές ώστε στο πλαίσιο της ανάπτυξης του 5G δικτύου τους να εγκαταστήσουν κεραιοσυστήματα σε πυλώνες του ΑΔΜΗΕ (35.000 σε όλη την Ελλάδα). Δίνει παράλληλα και τη δυνατότητα για συνεγκατάσταση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στους περίπου 350 υπο – σταθμούς του ΑΔΜΗΕ.

Η Grid Telecom είναι επίσης ένας από τους 9 ενδιαφερόμενους για το μεγάλο ΣΔΙΤ, της ανάπτυξης ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές της χώρας που δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (UFBB) διεκδικώντας με αξιώσεις, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, κάποια lots από τα 7 συνολικά που θα προκηρυχθούν.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση