Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης της εξέλιξη της ψηφοφορίας που διεξάγεται στην Αμερική για τις Προεδρικές εκλογές του 2020.

Ωστόσο, η μεγάλη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για τη θέση του Πλανητάρχη έχει επισκιαστεί από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Βιέννη, σκορπίζοντας τον θάνατο σε 4 άτομα, ενώ πολλοί ακόμη νοσηλεύονται με τραύματα στο νοσοκομείο, την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στην Αυστρία, σκορπώντας ξανά τον τρόμο στην Ευρώπη, αφού το αυτόνομο χαλιφάτο των φανατικών Ισλαμιστών ανάμεσα σε Συρία και Ιράκ που θεωρείτο ότι είχε διαλυθεί, επέστρεψε.

Συγκεκριμένα, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα στη Βιέννη με σχετική ανάρτηση στα social media.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq και αναρτήθηκε στο Telegram. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σ’ αυτήν, ο δράστης του μακελειού, που διαπράχθηκε κοντά σε εβραϊκή συναγωγή και την κρατική Όπερα της Βιέννης, χαρακτηρίζεται σαν «στρατιώτης του χαλιφάτου».

Σε ένα ξεχωριστό κείμενο, που συνοδεύτηκε από τη φωτογραφία ενός ένοπλου άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι», το Amaq κάνει λόγο για «επίθεση με πυροβόλα όπλα, που διέπραξε χθες (Δευτέρα 02/11) ένας μαχητής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη της Βιέννης». Την ίδια ώρα, το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών ανήρτησε και ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων, στο οποίο ο ένοπλος ορκίζεται πίστη στον επίσημο αρχηγό του ISIS, Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

Σημειώνεται ότι η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες προτού η Αυστρία τεθεί υπό καθεστώς lockodown, στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη. Παράλληλα, 22 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 6 σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, ωστόσο, ανεβάζουν κι άλλο των αριθμό των νεκρών.

Η τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης διαπράχθηκε από τουλάχιστον έναν «ισλαμιστή τρομοκράτη», ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, και «συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί», δήλωσε χθες ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νιχάμερ.

Η αστυνομία της Αυστρίας έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε 14 συλλήψεις, οι οποίες συνδέονται με τον βασικό ύποπτο της επίθεσης στη Βιέννη. Βασικός ύποπτος είναι ένας 20χρονος Αυστριακός υπήκοος, με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία. Ο δράστης, σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΕΣ, ξεγέλασε το πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης και έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενταχθεί.

Παράλληλα, στην Ελβετία, οι αρχές συνέλαβαν έναν 18χρονο και έναν 24χρονο στο Βίντεμπουρ, στο πλαίσιο των ερευνών που σχετίζονται με την επίθεση στη Βιέννη. «Η πιθανή σχέση των δύο συλληφθέντων με τον φερόμενο δράστη των επιθέσεων είναι το αντικείμενο των ερευνών που είναι σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Γνώριμος στις Αρχές ο φερόμενος ως δράστης – Θεωρείτο ανίκανος να επιτεθεί

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό, ο 20χρονος Φετζουλάι Κουτζτίμ είχε καταδικαστεί το 2019 σε 22 μήνες φυλάκιση, καθώς αποπειράθηκε να ταξιδέψει στη Συρία, προκειμένου να ενταχθεί στον ISIS. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, αποφυλακίστηκε πρόωρα, επειδή θεωρήθηκε νεαρός ενήλικας και συνεπώς ενέπιπτε στα προνόμια του νόμου για τους ανηλίκους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αυστριακές Αρχές «δεν τον θεωρούσαν ικανό να σχεδιάσει επίθεση στην πόλη».

Ο 20χρονος μεγάλωσε στην αυστριακή πρωτεύουσα και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας ως ένας από τους 90 ισλαμιστές εξτρεμιστές της χώρας που ήθελαν να πάνε στη Συρία. Ο Κουτζτίμ είχε αλβανικές ρίζες κι οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, Φλοριάν Κλενκ.

O υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας επιβεβαίωσε ότι ο 20χρονος είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση κι είχε διπλή υπηκοότητα: της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση στις 25 Απριλίου 2019, για απόπειρα ταξιδιού στη Συρία με στόχο την ένταξή του στο ISIS, αλλά αποφυλακίστηκε πρόωρα, στις 5 Δεκεμβρίου.

Ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί αν μετείχαν στις επιθέσεις κι άλλα άτομα, με την αστυνομία να μιλά για έως και τέσσερις δράστες. Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες σε σπίτια ατόμων «από το περιβάλλον του δράστη» και συνελήφθησαν πολλά άτομα, ενώ σε εξέλιξη είναι ανθρωποκυνηγητό, με τη συμμετοχή χιλίων μελών των δυνάμεων ασφαλείας που αναζητούν έναν δράστη, που πιστεύεται ότι διαφεύγει, ενώ στις έρευνες συνδράμουν και γειτονικές χώρες.

Μπορέλ: Αρνούμαστε κατηγορηματικά να συρρικνωθούμε σε μια λογική μιας σύγκρουσης πολιτισμών μεταξύ Ισλάμ και Δύσης

Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, προχώρησε σε δηλώσεις, κάνοντας λόγο για εκστρατείες χειραγώγησης μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μπορέλ τόνισε συγκεκριμένα πως «η ΕΕ σέβεται όλες τις θρησκείες. Προστατεύει την ελευθερία όλων να πιστεύουν και να θρησκεύονται ή να επιλέξουν να μην το κάνουν και θα συνεχίσει να το κάνει».

Ο Ζοζέ Μπορέλ υπογραμμίζει επιπλέον: «Πρόσφατα διαδόθηκαν πολλές ψευδείς πληροφορίες και ρητορική μίσους σε όλο τον κόσμο σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Σε ορισμένες χώρες έχουμε δει εκστρατείες χειραγώγησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως εναντίον της Γαλλίας και των ηγετών της, ζητώντας μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες, για παράδειγμα στην Τουρκία, το υποστήριξαν. Ορισμένες πολιτικές ομάδες ζήτησαν ή εξέφρασαν την κατανόησή τους για την άσκηση βίας και τη δολοφονία Γάλλων πολιτών, για παράδειγμα στη Μαλαισία».

«Στο παρελθόν, η Ευρώπη υπέφερε πάρα πολύ από διάφορες μορφές βίαιου εξτρεμισμού και έχουμε ζήσει μέσα από πολέμους θρησκείας για αιώνες», συμπλήρωσε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «εμείς, όπως οι περισσότεροι στον μουσουλμανικό κόσμο, αρνούμαστε κατηγορηματικά να συρρικνωθούμε σε μια λογική μιας ‘σύγκρουσης πολιτισμών’ μεταξύ Ισλάμ και ‘Δύσης’. Αυτό θα μας οδηγήσει ακριβώς πίσω στη σκοτεινή εποχή, αντί να στηριχθούμε σε μαθήματα από το παρελθόν και να ξεπεράσουμε πολύ επικίνδυνους διχασμούς».

Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «πρέπει να προσδιορίσουμε ακριβώς το είδος της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουμε. Συνήθως την αποκαλούμε ισλαμιστική τρομοκρατία, επειδή οι δράστες και οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούν αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες στο όνομα του Ισλάμ. Αλλά πρέπει να αποφύγουμε να ταυτίσουμε αυτήν την τρομοκρατία με το Ισλάμ (…) Αντιθέτως, αυτή η τρομοκρατία αναφέρεται μόνο στον εξτρεμισμό λίγων ανθρώπων, αναζητώντας ψευδείς αιτιολογήσεις για την ανοησία τους σε μια από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου».

Διαβάστε ακόμη:

Ελβετία: Συνελήφθησαν 2 νεαροί άνδρες στο πλαίσιο έρευνας για την τζιχαντιστική επίθεση στη Βιέννη

Ισλαμικό Κράτος: Ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη

Μακρόν: Θα κάνουμε τα πάντα ως Ευρωπαίοι για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατία

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση