Στραμμένη στις ΗΠΑ είναι η προσοχή κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων και εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών.

Παπαλεξόπουλος (Τιτάν), Στασινόπουλος (Βιοχάλκο), Περιστέρης (Τέρνα Ενεργειακή) και Μυτιληναίος δεν μένουν αδιάφοροι από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους. Είτε λόγω της δραστηριότητας εκεί, όπως ο Τιτάνας μέσω της θυγατρικής Titan America, είτε η Βιοχάλκο, που μέσω της Cenergy αναλαμβάνει σημαντικές δουλειές στην άλλη της Αμερικής, είτε λόγω συνεργασιών, όπως ο Μυτιληναίος με την General Electric,  είτε λόγω της παρουσίας εκεί, όπως η ΓΕΚ  ΤΕΡΝΑ που διαχειρίζεται τρία αιολικά πάρκα, η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ, είναι σημαντική για τους προγραμματισμούς και τα σχέδιά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η Τιτάν σχολιάζει πως, «στις ΗΠΑ, η Portland Cement Association (PCA) στις προκαταρκτικές θερινές προβλέψεις της αναμένει ότι η κατανάλωση τσιμέντου θα μειωθεί κατά 3,8% το 2020, ακολουθούμενη από αύξηση 2,1% της σύνθετης ετήσιας ανάπτυξης για την περίοδο 2020 – 2025».

Μάλιστα, τονίζεται – κάτι που έχει να κάνει με το  momentum, αλλά και το view του νέου προέδρου για την ανάπτυξη στη χώρα του ότι, «η κατασκευή κατοικιών παραμένει βασικός μοχλός ζήτησης, υποστηριζόμενη από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια για στεγαστικά δάνεια και χαμηλό απόθεμα στέγασης. Στο πλαίσιο αυτό, η Titan America διατηρεί την εστίασή της στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών και διαχειρίζεται με ευελιξία τη βάση του κόστους, υποστηρίζοντας έτσι την λειτουργική κερδοφορία. Είναι σημαντικό, σε ένα έτος εκλογών , οι άκρες του πολιτικού φάσματος έχουν αναγνωρίσει την αναγκαιότητα και αποκάλυψαν σχέδια που εστιάζονται στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου στεγαστικού προφίλ, με βιώσιμες υποδομές που μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τον τομέα των δομικών υλικών, που δραστηριοποιείται ο όμιλος Τιτάν.»

Cenergy

Ως προς τη Βιοχάλκο και κυρίως τη θυγατρική της Cenergy που δραστηριοποιείται στον κλάδο σωλήνων χάλυβα επηρεάστηκε από την ιστορική μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παρατηρήθηκε από τον Μάρτιο έως τα μέσα του Μαΐου 2020 και η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Με δεδομένες τις εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες της αγοράς, ένας μεγάλος αριθμός έργων εξόρυξης υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αναβλήθηκαν, αν όχι ακυρώθηκαν, περιορίζοντας τις ευκαιρίες συμμετοχής της Σωληνουργεία Κορίνθου, βασικής εταιρείας του κλάδου, σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Τα έσοδα παρουσίασαν πτώση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2019, ενώ η λειτουργική κερδοφορία, σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA υπέστη επίσης μείωση κατά 5,9 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η Σωληνουργεία Κορίνθου επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στους δύσκολους αυτούς καιρούς ενισχύοντας την παρουσία της σε υφιστάμενες και αναδυόμενες αγορές (Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, Ασία, Κεντρική Αμερική), κερδίζοντας σημαντικά χερσαία και υπεράκτια έργα και διασφαλίζοντας την αδιατάρακτη παραγωγική διαδικασία κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις στην Αμερική στο ά 6μηνο ανήλθαν στα 31,08 εκατ. ευρώ.

Tέρνα Ενεργειακή

Ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε  Ελλάδα,  ΗΠΑ,  Κεντρική  και  Ανατολική  Ευρώπη.  Στόχος  της  ΤΕΡΝΑ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  είναι  η  συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εισήλθε στην αγορά καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ ήδη από το 2011. Έχει σε λειτουργία τέσσερα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 651 MW, εκ των οποίων το ένα αφορά στο προς πώληση, πρώτο έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΗΠΑ, ισχύος 138 MW (Mountain Air). Μετά την πώληση του έργου στο Αϊντάχο, η Τέρνα Ενεργειακή θα διατηρεί σε λειτουργία τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 512 MW, στην πολιτεία του Τέξας.

Mυτιληναίος

Μάλλον εμμέσως ο όμιλος ενδιαφέρεται για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Ήταν από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που επένδυσαν στην μεταμνημονιακή Ελλάδα με 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 826 MW και καύσιμο το φυσικό αέριο το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο του χρόνου τέτοια εποχή.  Κατασκευάζεται από τον τομέα Έργων EPC – ΜΕΤΚΑ, αλλά ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα προέλθει από την αμερικανική General Electric και μάλιστα στην εκδήλωση για τη θεμελίωση θα παραστεί και ο CEO της General Electric Power Europe, Michael Reichsteiner.

Kαι όχι μόνο, αλλά ο όμιλος δραστηριοποιείται και στην προμήθεια φυσικού αερίου, προερχόμενου από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση