ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες σε σχέση με τα δίκτυα 4G που χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια φέρνουν τα δίκτυα 5ης γενιάς με τη διαγωνιστική διαδικασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη χορήγηση φάσματος (700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz) να εισέρχεται στην τελική ευθεία.
Cosmote, Vodafone και Wind κατέθεσαν χθες αίτηση συμμετοχής για όλες τις φασματικές περιοχές και το ποσό που θα καταβάλουν συνολικά είναι 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας).
Όπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Wind η 5η γενιά σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να στηρίξει την τεράστια πλέον παραγωγή πληροφορίας, στη σύγχρονη κοινωνία και την παροχή υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, Internet of Things (Επικοινωνία Μηχανών), την επικοινωνία δηλαδή, όλων των συσκευών και μηχανών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, από το αυτοκίνητο, το ψυγείο μέχρι και το πλυντήριο του σπιτιού μας, αλλάζοντας τον τρόπο της ζωής μας.
Η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων και εξαιρετικά χαμηλότερου χρόνου απόκρισης, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εφαρμογών. Το 5G φέρνει ταχύτητες έως και 10Gbps και δυνατότητα λήψης ταινίας πλήρους HD σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τα 10 λεπτά στο 4G.
Βασικό χαρακτηριστικό των νέων δικτύων είναι ο χρόνος απόκρισης που μπορεί να είναι 1 ms, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από το χρήστη αλλά είναι χρήσιμο για τις συσκευές. Στο 4G αυτό είναι μέχρι 10ms. Επίσης το 5G έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, άρα τα δίκτυα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα με high-demand εφαρμογές ταυτόχρονα. Με το 5G έως 1 εκατομμύριο συσκευές/Km2 θα μπορούν να είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο σε αντίθεση με το 4G που επιτρέπει 10.000-100.000 συσκευές/Km2.
Σύμφωνα με την μελέτη της Accenture Research για το 5G με τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G» η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολ. το ΑΕΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. ευρώ. Εστιάζοντας στην απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.
Η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31%, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G (Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ελβετία, Λετονία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι στιγμής το 5G εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 59% των συνολικών συνδέσεων στη Νότια Κορέα, περίπου το 50% των συνολικών συνδέσεων σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, το 25% στην Κίνα, 16% στις Αραβικές χώρες, 10% στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, 7% στη Λατινική Αμερική, 6% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και 3% στις υποσαχάριες χώρες. Στη Νότια Κορέα οι συνδρομές 5G έφτασαν τα 7,4 εκατομμύρια ενώ στην Ιαπωνία, όπου κυκλοφόρησε το 5G το Μάρτιο του 2020, ο αριθμός των συσκευών 5G που πωλήθηκαν από την NTT DoCoMo έφτασε τα 149.000.
Την επόμενη τριετία θα υπάρξει εκτόξευση των επενδύσεων σε εφαρμογές και υποδομές δικτύων 5G παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της EY με τίτλο «Maximizing the 5G opportunity for enterprise».
Η ΕΕΤΤ θα ελέγξει τους φακέλους συμμετοχής, θα ανακοινώσει τους προεπιλεγέντες συμμετέχοντες και στη συνέχεια θα εξετάσει τη δέσμευση τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων για τους προεπιλεγέντες. Θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων (21 Δεκεμβρίου) με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό από την ΕΕΤΤ.
Οι τρεις πάροχοι υποχρεούνται εντός 3 ετών να καλύψουν με ευρυζωνικές υπηρεσίες (ονομαστικός ρυθμός μετάδοσης τουλάχιστον 100 Mbps στην καθοδική ζεύξη) γεωγραφικές περιοχές που κατοικεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού και το 60% των εθνικών οδών, των αυτοκινητόδρομων και του σιδηροδρομικού δικτύου, Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Για την καταβολή του εκπλειστηριάσματος έχουν δοθεί δύο επιλογές στους παρόχους: Η μία είναι η καταβολή του 100% τοις μετρητοίς εντός 10 ημερών από την απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία ανακηρύσσονται υπερθεματιστές και η δεύτερη το 30% του εκπλειστηριάσματος τοις μετρητοίς εντός δέκα 10 ημερών και το υπολειπόμενο 70% σε 9 ετήσιες δόσεις, προσαυξημένες με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, με ημερομηνία πρώτης καταβολής την 10η Ιανουαρίου 2024.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
- Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο
- Πεντάγωνο: Η Κίνα έχει αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 20%