ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη Σάμο, που επλήγη από τον χθεσινό σεισμό, βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τηλεοπτικό μήνυμά του για τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό.
Η επίσκεψη ξεκίνησε με κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τους γονείς των παιδιών που έχασαν χθες τη ζωή τους, στο δημαρχείο στο Βαθύ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη του και τα βαθιά του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του γενικού γραμματέα Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γιώργου Στάντζου, του βουλευτή ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη και τοπικών φορέων.
«Θέλω να έχουμε μια πρώτη εικόνα της αποτύπωσης της ζημιάς, των άμεσων επόμενων βημάτων τα οποία πρέπει να γίνουν και μετά των μεσομακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν κυρίως σε ζητήματα υποδομών. Το πρώτο που θέλω να καταλάβω είναι να έχω μια πλήρη εικόνα της έκτασης της ζημιάς σε ατομικές ιδιοκτησίες και σε δημόσιες υποδομές», δήλωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα περιηγηθεί στο Βαθύ και θα επισκεφτεί το Καρλόβασι.
«Θα ήθελα να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το 112 λειτούργησε με μεγάλη ταχύτητα στέλνοντας έγκαιρα το μήνυμα για το τσουνάμι, που είδαμε στη Σάμο – έχουμε ζημιές σε επιχειρήσεις αλλά όχι απώλεια ανθρώπινης ζωής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι δε ότι οι φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί είναι φαινόμενα που δεν θα λείψουν από τη ζωή μας και υπογράμμισε ότι «σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας».
Σε ότι αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο τα δύο νέα παιδιά στη Σάμο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι παλιές κατασκευές όπως ο συγκεκριμένος τοίχος είναι ένα «πρόβλημα που κληρονομούμε από το παρελθόν. Θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα το λύσουμε. Μας το επισημαίνουν οι ειδικοί. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη των παιδιών.