ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η αξιολόγηση των έργων που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση με τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης, με κατάθεση έργων και μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε πως συνέχεια έχει η δεύτερη και τελική φάση της αξιολόγησης των προγραμμάτων και από τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η επιλογή των έργων θα γίνει με ωριμότητα και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Ο κατάλογος των έργων που θα αποφασιστεί να υλοποιηθούν θα γίνει με βάση τόσο τους εθνικούς αλλά και τους ευρωπαϊκούς στόχους και θα έχουν ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα. Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το πλάνο εργασιών θα είναι συνυφασμένο με την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, βάζοντας στο επίκεντρο της επίτευξη του στόχου, που είναι 37% πράσινο, 20% ψηφιακό.
Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.
Όπως είπε τα βασικά στοιχεία αφορούν:
1. Τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και 8 αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Προστασία από καταστροφές.
2. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.
3. Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.
4. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων. Απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών. Κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές. Κλαδικές παρεμβάσεις (αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός).