ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν και το φαινόμενο αναμένεται να αποδειχθεί προσωρινό, δεδομένων των περιστάσεων, το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 7,4% στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το οποίο αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 33,1%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Επίδοση η οποία οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι ξανάνοιξαν οι επιχειρήσεις και αφετέρου στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ελήφθησαν, με τη ρευστότητα που διοχετεύθηκε στην πραγματική οικονομία να μεταφράζεται, όπως αποδείχθηκε, σε καταναλωτικές δαπάνες.
Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, αν και η παραγωγή δεν έχει ακόμη επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Η επίδοση της αμερικανικής οικονομίας ξεπέρασε μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη 32%, παρά το γεγονός ότι και η πρόβλεψη αυτή ήταν ήδη πολύ καλύτερη των εκτιμήσεων που έδιναν οι αναλυτές τρεις μήνες νωρίτερα, για ανάπτυξη 18%.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πίσω από το εντυπωσιακό αυτό ριμπάουντ ήταν η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών (κυρίως για διαρκή αγαθά), οι οποίες παρουσίασαν και αυτές αύξηση ρεκόρ, 40,7% (επίσης σε ετησιοποιημένη βάση), κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν ωστόσο και οι επιχειρηματικές επενδύσεις, όπως και ο κλάδος της στέγασης.
Ανοδικό γύρισμα για τα futures του S&P 500
Η είδηση στάθηκε αρκετή για να δώσει μικρή μεν, ώθηση δε στα futures του δείκτη S&P 500, σε συνδυασμό με την είδηση ότι οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν σε επίπεδο εβδομάδας.
Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στην αγορά παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητο, υπό την απειλή νέων lockdown λόγω έξαρσης της πανδημίας, αλλά και εν αναμονή πληθώρας νέων στοιχείων, από εταιρικά αποτελέσματα μέχρι αποφάσεις κεντρικών τραπεζών και νέα οικονομικά στοιχεία.
Ναι μεν, αλλά…
Αν και εντυπωσιακή, η βελτίωση που σημειώθηκε στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, δεν αναμένεται να έχει το ίδιο εντυπωσιακή συνέχεια, καθώς υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι η ανάκαμψη επιβραδύνεται και πάλι, καθώς αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα και σβήνει ο θετικός αντίκτυπος των μέτρων που είχαν ληφθεί για τη στήριξη της οικονομίας.
Άλλωστε, η ανάκαμψη, όπως καταγράφεται μέχρι στιγμής, δεν είναι ούτε ολοκληρωμένη ούτε ομοιόμορφη. Είναι ενδεικτικό ότι σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, τον Σεπτέμβριο απασχολούνταν 10,7 εκατ. λιγότεροι Αμερικανοί.
Επίσης, ο ετησιοποιημένος ρυθμός ανάπτυξης δείχνει τον ρυθμό που θα καταγραφόταν αν η ανάπτυξη που ανακοινώθηκε σε τριμηνιαία βάση διατηρείτο στο ίδιο επίπεδο όλο τον χρόνο. Κάτι που είναι απίθανο να συμβεί, δεδομένης της «τρύπας» στην οποία βρέθηκε η οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο, με την έξαρση της πανδημίας, αλλά και επειδή η αμερικανική οικονομία βιώνει ήδη το δεύτερο κύμα. Συγκεκριμένα, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της χώρας είχε παρουσιάσει ύφεση (ετησιοποιημένη) 31,4% – τη βαθύτερη στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία. Σε τριμηνιαία δε βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4% από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο, έχοντας υποχωρήσει κατά 9% από το πρώτο στο δεύτερο.
Συνολικά, η οικονομία παραμένει 3,5% μικρότερη απ’ ό,τι ήταν στο τέλος του 2019.
Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία αυτά στοιχεία είναι βούτυρο στο ψωμί του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά έχει δώσει τεράστιο βάρος στο θέμα της ανάπτυξης, γνωρίζοντας ότι ήταν, ούτως ή άλλως, πολύ πιθανό να καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ ανάπτυξης, που είχε καταγραφεί το 1950 με ετησιοποιημένο 16,7%.