Εντός των ερχόμενων 90 ημερών, στα τέλη του Ιανουαρίου, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ η νέα διεθνής Συνθήκη που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα, ανέφερε το Σάββατο αξιωματούχος του ΟΗΕ, έπειτα από την επικύρωσή της από την Ονδούρα, το 50ο κράτος που προχωρά στην ανάλογη κίνηση.

«Σήμερα είναι μια νίκη για την ανθρωπότητα και μια υπόσχεση για ένα πιο ασφαλές μέλλον», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Πίτερ Μάουρερ πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων θα τεθεί σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Συνθήκη, που απαγορεύει «την ανάπτυξη, τις δοκιμές, την παραγωγή, την κατασκευή, την απόκτηση, επεξεργασία ή αποθήκευση πυρηνικών όπλων ή άλλων πυρηνικών εκρηκτικών μηχανισμών», είχε εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2017 με τη στήριξή 122 χωρών. Πλέον την έχουν υπογράψει 84 χώρες και την έχουν επικυρώσει 50.

«Η Ονδούρα μόλις επικύρωσε τη Συνθήκη. Πρόκειται για την 50η χώρα, κάτι που είναι ιστορικό και επιτρέπει να τεθεί σε ισχύ», έγραψε στον λογαριασμό της στη Twitter η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οποία το 2017 είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο της στην κατάρτιση της συνθήκης αυτής.

Οι βασικές χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα – ΗΠΑ,  Βρετανία, Γαλλία,  Κίνα και  Ρωσία – δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση