Μία ακόμα άσχημη μέρα ξεκίνησε για τις αγορές την Πέμπτη.

Οι αγορές ανησυχούν για το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας της αμερικανικής οικονομίας και μήπως αυτό εξαντλήθηκε από τις επιταγές του Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων βυθίζονται.

Απώλειες σχεδόν 100 μονάδων χθες για τον Dow Jones και βουτιά 150 μονάδων στο ξεκίνημα για τον Dax στην Φρανκφούρτη και σχεδόν 50 για τον Cac στο Παρίσι. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου στο ξεκίνημα, με τον γενικό δείκτη να πραγματοποιεί… μακροβούτι στις 611 μονάδες και πτώση 1,4%.

Ανησυχητική δε, είναι και η άνοδος του ελληνικού 10ετούς, μία μέρα μετά την επιτυχημένη άντληση 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο, σε ιστορικά χαμηλά, 1,15%. Ανεβαίνει στο 0,90% η απόδοση του 10ετούς λίγο πιο πριν και είναι λογικό να συμβαίνει, υποστηρίζουν Έλληνες brokers, μετά τη χθεσινή έκδοση, η οποία δεν συνηθίζεται να πραγματοποιείται στα τρέχοντα ελκυστικά επίπεδα, αφού οι ξένοι θέλουν καλύτερες αποδόσεις προκειμένου να συμμετάσχουν.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. στο ξεκίνημα διαμορφώνονται στα επίπεδα των 2 εκατ. ευρώ, με 43 μετοχές να υποχωρούν και μόλις 9 να ενισχύονται.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες. Πάνω από 3% η πτώση για την Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68, 2,7% η πτώση για την Eurobank, 1,9% για την ETE και 1,6% για την Πειραιώς. Το πτωτικό ρεύμα περνάει και στα υπόλοιπα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πάνω από 2% η πτώση για την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60, στα 1,48 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ στα 6,31 ευρώ, την Βιοχάλκο, στα 2,75 ευρώ, την ΔΕΗ στα 5,08 ευρώ.

Απώλειες 0,9% για τον ΟΤΕ , κάτω από τα 12 ευρώ και πάνω από 1% η πτώση για την Aegean, την Coca Cola και τον Μυτιληναίο.

Η κατάσταση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά παραμένει εύθραυστη, ειδικά όσο διατηρείται η τεχνητή κρίση στην Ν.Α.Μεσόγειο εκ μέρους της Τουρκίας, ανανεώνοντας την ΝΑVTEX της στην περιοχή, νοτίως του Καστελόριζου έως τις 27 Οκτωβρίου.