ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας. Για καλό σκοπό, αφού έτσι αυξάνεται, γίνεται πιο αυστηρή και συγκεκριμένη η προστασία της και γενικώς θωρακίζεται από έξωθεν απειλές.. Κι αυτό γιατί οι καιροί έχουν αλλάξει και σήμερα πλέον ο σεβασμός που υπήρχε παλαιότερα για τα έργα του πολιτισμού δεν υπάρχει. Το αντίθετο, διότι η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται παγκοσμίως από πρωτόγνωρες απειλές, όπως και επισήμως αναγνωρίζεται.
Έκτασης 600 σελίδων είναι ως εκ τούτου η απόρρητη μελέτη τρωτότητας και ασφάλειας, που αφορά στη συνολική προστασία του βράχου της Ακρόπολης και των πέριξ μνημείων, η οποία, παραδόθηκε σήμερα το πρωί στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και τον πρόεδρο του Δ.Σ. και διοικητή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, Θεόδωρο Δραβίλλα.
Η μελέτη εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης υπηρεσιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και αφορά σε ζητήματα προστασίας, σε σχέδια διαφύλαξης και διαχείρισης κινδύνων. Αναλύει σε βάθος τους παράγοντες τρωτότητας, μελετά τους όρους επικινδυνότητας για τον χώρο και καταλήγει σε ένα σύνολο προτάσεων, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ή ανάλογα με την εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών μεσομακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τη μελέτη εξάλλου, εκτιμώνται οι πιθανοί κίνδυνοι σε ένα μεγάλο εύρος, το οποίο περιλαμβάνει, και φυσικά φαινόμενα και ανθρωπογενείς παράγοντες. Για το σκοπό αυτό μάλιστα πραγματοποιήθηκε τρισδιάστατη γεωγραφική αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, η οποία εκτείνεται από το Κουκάκι έως την οδό Πατησίων. ΄Ηδη πάντως όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού αρχίζει η μελέτη των προτάσεων και ο σχεδιασμός των έργων, τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης.
Συγκεκριμένα η μελέτη αφορά στον ιερό βράχο και στα μνημεία του, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στον Άρειο Πάγο και στους δυτικούς λόφους (δηλαδή τον λόφο των Μουσών, τον λόφο των Νυμφών και την Πνύκα), στην Αρχαία Αγορά, στη Ρωμαϊκή Αγορά και στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού.
«Η εικόνα της Ακρόπολης είναι η εικόνα της χώρας. Αυτό εκπέμπουμε προς τα έξω», είπε κατά την παραλαβή της μελέτης η υπουργός Πολιτισμού. Προσθέτοντας: «Εάν στην Ακρόπολη δεν παρέχεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια αντιλαμβάνεται κανείς, ότι οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός έχει επίπτωση στην εικόνα της χώρας. Εδώ η ευθύνη μας είναι πολύ μεγαλύτερη. Μια ενδεχόμενη ζημιά σε όλες τις αρχαιότητες, ιδιαίτερα στην Ακρόπολη είναι μη αναστρέψιμη. Άρα, οφείλομε να την περιορίσομε στο ανθρωπίνως δυνατόν. Μια ενδεχόμενη ζημιά στην Ακρόπολη –έστω και μικρή- είναι δυσφήμιση για τη χώρα, έχει οι μείζονες οικονομικές συνέπειες για την Αθήνα αλλά και για την Ελλάδα, καθώς θα δημιουργούσε μία γενικευμένη ανησυχία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Όπως ανέφερε επίσης η ίδια, η ευθύνη της προστασίας και της διαχείρισης του μείζονος και εμβληματικού μνημείου του δυτικού κόσμου της Ακρόπολης βαρύνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του. «Οφείλουμε λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τη μοναδική πολιτιστική αξία της Ακρόπολης μέσα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οφείλουμε να την παραδώσουμε, τουλάχιστον στην κατάσταση που την παραλάβαμε. Αυτό προφανώς δεν αρκεί. Γι αυτό μας ενδιαφέρει στον μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων, ιδιαιτέρως η ασφάλεια της Ακρόπολης και της γύρω περιοχής της. Έχουμε έναν χώρο με πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, άρα τα θέματα ασφαλείας δεν απασχολούν μόνο την Ελλάδα, αλλά απασχολούν διεθνώς, είπε η κυρία Μενδώνη.
Για την μελέτη συνεργάστηκε το υπουργείο Πολιτισμού με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας με, που είναι ο πιο αξιόπιστος δημόσιος φορέας, όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός. Η πρώτη συζήτηση είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο, ακολούθησε η επίσημη έναρξη στις 25 Φεβρουαρίου και παρά τα προβλήματα λόγω του κορωνοϊού η μελέτη είναι έτοιμη.
Όπως είπε εξάλλου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου «Για εμάς η πρόκληση ήταν μεγάλη, συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο ασφαλείας, το οποίο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις παρούσες και μελλοντικές και δυνατόν προβλεπόμενες απειλές. Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν, ότι τα μνημεία είναι ουσιαστικά ασφαλή, λόγω του συμβολισμού και της σημασίας την οποία έχουν και είναι σεβαστά απ’ όλους, δυστυχώς στις ημέρες μας δεν ισχύει. Υπάρχουν νέου είδους απειλές για τα αρχαιολογικά μνημεία και τα μουσεία και αυτό επιβάλλει πλέον να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός που να μπορεί να τις αντιμετωπίσει».
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε, ότι έχουν γίνει προσομοιώσεις για την εφαρμογή του σχεδίου που έχει εκπονηθεί και έχει φανεί ότι έχει πληρότητα σε πολύ υψηλό βαθμό. Παρ΄όλα αυτά η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα είναι στενή, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι όποιες αδυναμίες μπορεί να εντοπισθούν και να γίνονται ανάλογες προσαρμογές και επικαιροποιήσεις.
Αλλά και ο διοικητής του ΚΕΜΕΑ κ. Θεόδωρος Δραβίλλας διαβεβαίωσε την διαρκή ανταπόκριση του Κέντρου όπου απαιτηθεί, σε όλη την Ελλάδας, για την ασφάλεια, μελέτη επικινδυνότητας, τρωτότητας και λήψη κατάλληλων μέτρων».
Χορηγός της μελέτης είναι το Ίδρυμα Ωνάση, που επίσης χρηματοδοτεί την αναβάθμιση των έργων, που αφορούν στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στη Ακρόπολη. Όπως είναι γνωστό έχει παραδοθεί ήδη ο νέος φωτισμός ενώ στις 3 Δεκεμβρίου παραδίδεται ο ανελκυστήρας πλαγιάς για την διευκόλυνση των εμποδιζόμενων ατόμων προκειμένου να επισκεφθούν τον ιερό βράχο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εξάρχεια: Στη φυλακή ο Παλαιστίνιος που επιτέθηκε στην 33χρονη
- Ζαχαράκη: Με τον «Φροντιστή της Γειτονιάς» αποκτάμε για πρώτη φορά στρατηγική για τη μακροχρόνια φροντίδα κάθε ατόμου
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για προστασία και ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χαρδαλιάς: «Δίνουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να μάθουν διασκεδάζοντας στον πιο χαρούμενο εορταστικό προορισμό της Αττικής»