Spending review νούμερο 2 έχει μπει ήδη σε εφαρμογή, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την απελευθέρωση πόρων από τα νοσοκομεία στα νησιά του Αιγαίου που δέχονταν μετανάστες κι εκείνοι επισκέπτονταν τα νοσοκομεία δεσμεύοντας κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, την υλοποίηση από το υπουργείο Εσωτερικών της δράσης που εντάχθηκε στην επισκόπηση δαπανών και εσόδων των ΟΤΑ για την ορθή δήλωση των τετραγωνικών μέτρων των οικοδομών, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία (δηλώθηκαν 60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά μέτρα περίπου από 2,6 εκατ. πολίτες) και θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα των ΟΤΑ το 2021 και τα επόμενα χρόνια, έρχεται γενναίο ξεσκόνισμα των επιδομάτων.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, γίνεται ενδελεχής έρευνα να ανακαλυφθούν κάποιοι που καταχρώνται επιδόματα από αδυναμίες του συστήματος.

Το 2022 και το 2023, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν θα υπάρχει καμία σπατάλη ή παρατυπία εκ μέρους της Πολιτείας, τέτοια που να συνιστά άσκοπη επιδοματική πολιτική, τύπου «άγαμων θυγατέρων» ή «θυγατέρων στρατηγού»…

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κάθε φορέα του Δημοσίου, θα υπάρχει ηλεκτρονικός κόφτης, συγκεκριμένοι δείκτες εν προκειμένω, που θα δείχνουν τις υπερβάσεις δαπανών τους ή τι είναι αυτό που οδηγεί σε υπέρβαση ή αν υπάρχει λόγος για υπέρβαση.

Άλλωστε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζεται ρητά πως η πρόκληση έγκειται στην εντατικοποίηση της διαδικασίας αυτής σε όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας και οικονομικής αποτελεσματικότητας. Στόχος είναι να απελευθερωθούν πόροι που, στην ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία που βιώνει η κοινωνία και η οικονομία, θα μπορέσουν να κατευθυνθούν άμεσα σε περιοχές που χρήζουν υποστήριξης.

Κύρια προτεραιότητα σε αυτό το πλαίσιο είναι η εξέταση των αδυναμιών του συστήματος προνοιακής πολιτικής της χώρας και ο επανασχεδιασμός του, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές του και να μπορεί να υποστηρίζει με δικαιοσύνη όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Βασικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν η επανεξέταση και κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας, η εντατικοποίηση των διασταυρώσεων μέσα από διαλειτουργούσες βάσεις δεδομένων και η ισχυροποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να συμβάλλουν στη θωράκιση του συστήματος με δικλείδες και προϋποθέσεις που δεν θα επιτρέπουν την εκμετάλλευσή του εις βάρος της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανταποδοτικότητας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά στον πυλώνα των ΟΤΑ, έμφαση δίνεται στην απλούστευση των διαδικασιών είσπραξης κύριων κατηγοριών εσόδων τους, ώστε να απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι και να ενισχυθεί η καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μάλιστα, οι επισκοπήσεις αυτές θα υποστηρίζονται από ένα σύστημα κύριων δεικτών επίδοσης (KPIs) για τη μέτρηση και αξιολόγηση της επίτευξης των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση