Την ανάγκη για αμεσότερη επαφή των εκπροσώπων της Πολιτείας με τη βιομηχανία επεσήμανε χθες ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, μετά την παραγωγική χθεσινή ενημερωτική τηλεδιάσκεψη των μελών του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Κωστή Μουσουρούλη.

Στην τηλεδιάσκεψη δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν και να παρουσιαστούν τα κίνητρα και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, καθώς υπάρχει θερμό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμμετάσχουν οι βιομηχανίες στις επενδυτικές ανάγκες τις περιοχής, αξιοποιώντας τα κίνητρα και τις χρηματοδοτήσεις που προσφέρονται. Σημειώνεται ότι το Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης δίνει τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων σε επενδυτικά σχέδια τόσο ιδιωτικών επιχειρήσεων όσο και ΣΔΙΤ.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις, από την πλευρά της βιομηχανίας, αφορά τόσο τον τομέα της πράσινης ενέργειας όσο και άλλους τομείς με βάση τα κίνητρα που δημιουργούν για επενδύσεις τα μεγάλα χρηματοδοτικά πακέτα που θα ενισχύσουν την περιοχή.

Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη τα μέλη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ενημερώθηκαν από τον κ. K. Μουσουρούλη για τις παραμέτρους του υπό διαμόρφωση Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης που αφορούν τις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας και ιδίως όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται. Ακολουθήσε γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής και των μελών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Ωστόσο, ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος επεσήμανε την ανάγκη για συχνότερη και αμεσότερη επαφή μεταξύ των επιχειρηματιών και των φορέων της εξουσίας. Κι αυτό γιατί έτσι θα μπορούν να  αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και να βρίσκονται λύσεις, με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης της βιομηχανίας και της αύξησης της συμμετοχής της της στο ΑΕΠ της χώρας.

Σημείωσε: «Τώρα που η χώρα, αλλά και όλοι μας είμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, η σημερινή συζήτηση μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της βιομηχανίας και του κράτους. Το Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης σε συνδυασμό με το Σχέδιο Ανάκαμψης θα συμβάλλει στην υλοποίηση του εθνικού στόχου για αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας».

Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Στο πλαίσιο του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, έχει ληφθεί ειδική πρόνοια για τη στήριξη και υποβοήθηση των περιοχών που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την ενεργειακή μετάβαση, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση σημαντικών πόρων και την πρόβλεψη δημιουργίας ad hoc Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Παρουσιάζοντας το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, στην τηλεδιάσκεψη,  ο κ. Κ. Μουσουρούλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα υπάρχει μια σθεναρή πολιτική βούληση να προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που σήμερα βρίσκεται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου».

Από την Ελληνική Παραγωγή τονίζεται ότι η κρίση του COVID-19 φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη ανασχεδιασμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, να δοθεί βάρος στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών αλλά –στο μέτρο του δυνατού– και στην εγχώρια αυτάρκεια, χωρίς λογικές στρεβλού προστατευτισμού.

Η «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι βασικές προϋποθέσεις για ένα Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και κυρίως το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα, με τη συμβολή μικρών και μεγάλων παραγωγικών εταιρειών, αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να παράγει, να εξελίσσει και να εξάγει προϊόντα που στέκονται επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό. Ένα τέτοιο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης μπορεί να ξεκινήσει χωρίς μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την άρση των στρεβλώσεων που αποτρέπουν, εδώ και πολλά χρόνια, την υγιή ανάπτυξη της μεταποίησης.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση