• AUTO

    Δοκιμή ηλεκτρικού ποδηλάτου: Ζαβολιά! (video)


    Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του ΥΠΕΝ επιδοτεί τα ηλεκτρικά ποδήλατα με 800 ευρώ για όλους και 1300 ευρώ για τους πολύτεκνους.

    Καθότι θεωρώ πως η μικροκινητικότητα θα είναι μια σημαντική λύση εντός πόλης, ζήτησα και πήρα για δοκιμή από το Cyclist ένα ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο. Όντας φανατικός ποδηλάτης σκοπεύω να κάνω και άλλες δοκιμές ηλεκτρικών ποδηλάτων.

     

    Το ποδήλατο δοκιμής μας δεν επιδοτείται γιατί ο ηλεκτροκινητήρας της Bosch με ισχύ 250watt και χωρητικότητα μπαταρίας 625wh συνεχίζει να υποβοηθά έως τα 45km/h ενώ η κρατική επιδότηση περιορίζεται σε όσα ποδήλατα έχουν υποβοήθηση έως τα 25km/h.

    Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ποδήλατο, καταρχάς: Αν σταματήσεις να κάνεις πεντάλ πέφτεις! Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο δοκιμής μας είχε 5 χαρτογραφήσεις: Στο off δεν έχεις υποβοήθηση, στο Eco η υποβοήθηση ίσα που υπερνικά το επιπλέον βάρος (ζυγίζει 20.6kg το ποδήλατο), στο Tour πας άνετα, στο Sport γρήγορα και στο Turbo κινείσαι εντός πόλης σα μηχανάκι. Μόνο που δεν ρυπαίνεις, δεν ηχορυπαίνεις και καταναλώνεις ελάχιστα! Σκεφτείτε πως μια kwh κοστίζει 10 λεπτά και αυτό με ένα γέμισμα 0,625kwh ή 7 λεπτά του ευρώ βγάζει έως 170km. Ακόμη και στο turbo βγάζει 60 km αυτονομίας. Κατά τα άλλα έχει 10 ταχύτητες, δισκόφρενα, καθρέπτη και μόνιμα φώτα μπρος πίσω.

    Ξεκινήσαμε από τον Παπάγο για τις κεραίες του Υμηττού. Μια συνήθη βόλτα Κυριακή πρωί. Το ηλεκτρικό ποδήλατο μας βοήθησε ν’ ανέβουμε πολύ πιο άνετα. Στην κόντρα ανηφόρα στα νεκροταφεία ήταν απολαυστικό. Εννοείτε πως μπορείς επιλέγοντας το αντίστοιχο γρανάζι και το πρόγραμμα Eco να βρεις τη χρυσή τομή ώστε να γυμνάζεσαι και να ευχαριστιέσαι τη βόλτα σου. Ή να κάνεις πλάκα στους άλλους ποδηλάτες προσπερνώντας τους, σαν πρωταθλητής!

    Εντός πόλης η μεγάλη διαφορά από το απλό ποδήλατο είναι ότι δεν κουράζεσαι. Επίσης ξεκινάς εύκολα και γρήγορα οπότε δεν αγχώνεσαι ότι ενοχλείς την κυκλοφορία. Μεγάλη υπόθεση αυτό, οι φίλοι ποδηλάτες με καταλαβαίνουν. Επίσης έχει χοντρά λάστιχα, που προσφέρουν σταθερότητα και δε σε αγχώνουν καθόλου σε ανομοιομορφίες και λακκούβες. Φτάνεις απροβλημάτιστα στον προορισμό σου και εννοείται πιο γρήγορα απ’ ότι με το αυτοκίνητο.

    Δε σας το κρύβω πως μ’ έβαλε σε σκέψεις το ηλεκτρικό ποδήλατο. Ειδικά για τις μετακινήσεις μου στο κέντρο της Αθήνας. Βέβαια χρειάζεσαι ένα καλό λουκέτο γιατί δεν είναι φθηνό (4.699 ευρώ) αλλά είναι ελαφρύ οπότε… το βουτάνε εύκολα. Η κόρη μου και η γυναίκα μου ξετρελάθηκαν μ’ αυτό.

    Εδώ αν θέλετε μπορείτε να δείτε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μοντέλου.

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ