ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θα είναι η πρώτη δοκιμή εμβολίου κορονοϊού που θα περιλαμβάνει παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το CNN. Μια ομάδα από το Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 16 και 17 ετών αυτή την εβδομάδα και αργότερα θα προχωρήσει σε παιδιά 12 έως 15 ετών, δήλωσε στο CNN ο δρ. Ρόμπερτ Φρενκ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων στο νοσοκομείο.
Η εταιρεία διαβεβαίωσε στην ιστοσελίδα της πως έχει την έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για την συμμετοχή παιδιών από 12 ετών στην δοκιμή της.
«Πιστεύουμε πραγματικά πως ένα εμβόλιο για εφήβους και παιδιά θα είναι κρίσιμο για τον έλεγχο του κορονοϊού» δήλωσε ο Φρενκ στο CNN.
«Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι παρόλο που το ποσοστό θανάτου για παιδιά με κορονοϊό είναι χαμηλότερο από ό,τι στους ενήλικες, δεν είναι μηδενικό» είπε, σημειώνοντας πως περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό στις ΗΠΑ.
Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και επίσης να πεθάνουν από κορονοϊό και δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποια θα είναι αυτά, τόνισε. Μπορούν επίσης να τον διαδώσουν σε άλλα, πιο ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και γιαγιάδων, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων. Και τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν μια σπάνια αλλά σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια από λοίμωξη από κορονοϊό, που ονομάζεται σύνδρομο φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων ή MIS-C.
Ο Φρενκ πιστεύει επίσης πως περισσότερα παιδιά έχουν μολυνθεί από κορονοϊό από ότι δείχνει η επίσημη έκθεση δεδομένων.
«Νομίζω ότι πιθανότατα δεν εντοπίζουμε τον ακριβή αριθμό παιδιών που έχουν μολυνθεί επειδή δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην τα πάνε οι γονείς τους γιατρούς. Τις περισσότερες φορές στα παιδιά, όταν έχετε ένα μικρό παιδί στο σπίτι και έχει ρινική καταρροή ή βήχα, δεν το πάτε στον γιατρό» πρόσθεσε. «Και τις περισσότερες φορές – τουλάχιστον όσον αφορά στα παιδιά – ένας κορωνοϊός μπορεί να μοιάζει με κρυολόγημα».
Να σημειωθεί ότι η Pfizer είναι μία από τις τέσσερις εταιρείες που βρίσκονται σε προχωρημένες δοκιμές φάσης 3 για τα εμβόλια κορονοϊού στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία έχουν εγγραφεί περίπου 38.000 εθελοντές στις δοκιμές ενώ περισσότεροι από 31.000 έχουν λάβει ήδη την δεύτερη δόση του εμβολίου. Ο Φρενκ πιστεύει ότι περισσότερα από 90 άτομα έχουν ανταποκριθεί σε μια διαφήμιση για την αναζήτηση εθελοντών εφήβων στις δοκιμές.
Όσο για το εμβόλιο, η Pfizer ανέπτυξε ένα εμβόλιο δύο δόσεων με την γερμανική εταιρεία BioNtech και χρησιμοποιεί τμήματα ιικού γενετικού υλικού για να προκαλέσει ανοσία στον κορονοϊό.
«Εάν ληφθεί έγκριση, οι εταιρείες αναμένουν να παράγουν παγκοσμίως έως και 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2020 και δυνητικά 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021» ανέφερε η Pfizer στην ιστοσελίδα της.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση