Πολιτικό «σεισμό» προκάλεσαν στην Κύπρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Al Jazeera για το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων. Πρόγραμμα, το οποίο υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τις αποκαλύψεις, αποφασίστηκε να καταργηθεί πλήρως, από την 1η Νοεμβρίου

Στο βίντεο διάρκειας μιας ώρας, που δημοσιεύθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας,  καταγράφονται οι συνομιλίες δημοσιογράφων του Al Jazeera με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη, τον Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου, Δημήτρη Συλλούρη καθώς και με τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζιη. Στο βίντεο πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων και υπάλληλοι της εταιρείας Τζιοβάννη.

Οι δημοσιογράφοι ζητούσαν ουσιαστικά να μάθουν πώς μπορούν να λάβουν κυπριακό διαβατήριο για λογαριασμό Κινέζου πελάτη τους,  ο οποίος έχει καταδικαστεί ερήμην σε 7 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα χρήματος.  Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται να αναφέρει πως αν έρθουν τα χρήματα στη Κύπρο ο ίδιος θα έκανε ότι ήταν δυνατόν και αν δεν τα κατάφερνε στη Κύπρο θα μπορούσε να μιλήσει με τους ομολόγους του Προέδρους των Κοινοβουλίων της Μάλτας, της Λετονίας και της Σλοβενίας.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τα πολιτικά κόμματα να ζητούν από το πρωί της Τρίτης την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής.  Αυτό οδήγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και αποφάσισε τον τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος των «χρυσών διαβατηρίων». Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η λύση της κατάργησης του προγράμματος ήρθε μετά  από πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος υπογράμμισε πως οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή ήταν οι καταχρήσεις, αλλά και τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του. Παράλληλα ανέφερε πως με το πέρας της έρευνας που έχει διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας, η Κυβέρνηση θα επενεξετάσει συνολικά την παροχή κινήτρων για επενδύσεις με στόχο την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας.

Την ίδια ώρα την αποχή του από τα καθήκοντά του από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης. Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε «δημοσίως συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει».

«Απολογούμαι» αναφέρει ο κ. Συλλούρης «που επέτρεψα σε κάποιους, έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας, να πλήξουν το πρόσωπο μου και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Παράλληλα θέλω να ανακοινώσω, ότι από την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω. Καλώ επίσης όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και είμαι στη διάθεση των Αρχών για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί σχετικά με τις έρευνες».

Παράλληλα, την παραίτησή του από το αξίωμα του Βουλευτή, αλλά και όλες τις θέσεις που κατέχει στο ΑΚΕΛ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου), ανακοίνωσε ο βουλευτής Χρήστος Τζιοβάνης, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρει στην επιστολή «μετά τη δημοσιοποίηση του σκηνοθετημένου ρεπορτάζ με τους ‘υπό κάλυψη δημοσιογράφους’ του δικτύου Al Jazeera, που στόχο είχαν να πλήξουν το κύρος της χώρας μας, αλλά και του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για λόγους πολιτικής ευθιξίας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Βουλευτή ΑΚΕΛ Αμμοχώστου στο κυπριακό Κοινοβούλιου».«Υποβάλλω επίσης την παραίτησή μου από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ και από όλα τα σώματα του κόμματος, δίνοντας τη δυνατότητα στο κόμμα μου να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης», προσθέτει.

«Κοιτώντας στα μάτια όλους όσοι με τίμησαν με τη ψήφο τους και τον κόσμο της Αριστερά, δηλώνω ξεκάθαρα ότι όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση των αρχών», αναφέρει ο κ. Τζιοβάνης, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο είναι προτεραιότητα «να λάμψει η αλήθεια».«Η δική μου παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα ας αποτελέσει την απαρχή για πλήρη διερεύνηση κι απόδοση δικαιοσύνης όλων των υποθέσεων που ταλανίζουν τον τόπο σε όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς χώρους και όλα τα επίπεδα με την ίδια πολιτική ευθιξία και ίδια πολιτική βούληση», σημειώνει.

Θέση για το θέμα έλαβε και η Κομισιόν, με τον αρμόδιο εκπρόσωπο Κρίστιαν Βίγκαντ να δηλώνει πως εξετάζεται  επί του παρόντος η συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού προγράμματος απόδοσης διαβατηρίων σε επενδυτές, ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει. Ο Κρίστιαν Βίγκαντ ανέφερε ότι «παρατηρήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι εμπορεύονταν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά οφέλη. Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ήταν σαφής όταν είπε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση».

«Η Κομισιόν έχει εκφράσει συχνά τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας επενδυτών, επίσης απευθείας με τις κυπριακές αρχές. Η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού συστήματος ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει», ανέφερε ο αρμόδιος εκπρόσωπος. «Γνωρίζουμε τις τελευταίες δηλώσεις της Κυβέρνησης και αναμένουμε από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά αυτήν την υπόθεση», κατέληξε.