ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Όταν η κρίση ανάγκασε τον Εμανουέλ Μακρόν να επανεξετάσει την οικονομική του πολιτική, εκείνος στρατολόγησε έναν πρώην οδηγό ταξί.
Ένας επιχειρηματίας, ο οποίος δεν κατάφερε να πάρει το απολυτήριο του Λυκείου, ο 67χρονος Αλέν Γκρισέ, έχει αναλάβει βασικό ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών του μορφωμένου επενδυτή-τραπεζίτη, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Γαλλίας.
Η αποστολή του Γκρισέ ως υπουργός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι να διασφαλίσει ότι η οικονομική ραχοκοκαλιά της Γαλλίας θα επιβιώσει από την κρίση της πανδημίας.
“Διορίστηκα για να παραδώσω ένα μήνυμα στους 3 εκατομμύρια επιχειρηματίες της χώρας: Είστε σημαντικοί», είπε ο Γκρισέ σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. «Το μήνυμα του Προέδρου είναι: Βρίσκεστε στις περιφέρειες, εκπαιδεύετε ανθρώπους, τους δίνετε δουλειές, είστε σημαντικοί για μένα. Ορίστε λοιπόν ένας υπουργός για εσάς”.
Ο Μακρόν ανέλαβε την εξουσία με ένα φιλόδοξο σχέδιο, να επιταχύνει τη μεταμόρφωση που ξεκίνησε ως υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τις δημόσιες δαπάνες, επιτρέποντας παράλληλα στις start-ups της τεχνολογίας να ανθίσουν. Ωστόσο, η πανδημία τον ανάγκασε να επικεντρωθεί στην κατάσβεση της «πυρκαγιάς», μέσω της παροχής κρατικής βοήθειας, με τη χορήγηση εκατοντάδων δισ. ευρώ σε εγγυημένα δάνεια και με την πληρωμή των μισθών ιδιωτικών εταιρειών από το κράτος, μέσω των προγραμμάτων αναστολής συμβάσεων εργασίας.
Λίγο πριν διοριστεί ο Γκρισέ στην ευρύτερη κυβέρνηση του Ιουλίου, και αντιμετωπίσει την οικονομική κατάρρευση δύο χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές, ο πρόεδρος είπε ότι τόσο αυτός όσο και οι Γάλλοι πρέπει να επανεφεύρουν τον εαυτό τους.
Ο Μακρόν και ο Γκρισέ δεν συμφωνούσαν πάντα.
Όταν ο Γάλλος πρόεδρος ήταν υπουργός, ο Γκρισέ είχε αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του στη μεταρρύθμιση που έφερε την προσωπική σφραγίδα του Μακρόν (τον αποκαλούμενο Νόμο Μακρόν) που είχε στόχο να γράψει από την αρχή τον εργασιακό νόμο στη Γαλλία και να ανοίξει τα επαγγέλματα των συμβολαιογράφων, των δικαστικών επιμελητών και άλλων κλάδων.
Η προσέγγιση του Μακρόν ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα που εξυπηρετούσε τότε ο Γκρισέ ως επικεφαλής της εθνικής ένωσης οδηγών ταξί και ανώτερο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
«Δεν είμαι κατά της μεταρρύθμισης, αλλά η μεταρρύθμιση δεν σημαίνει ότι θα καταστρέψεις τα πάντα», δήλωσε η Γκρισέ. “Δεν συμφωνούσαμε πάντα σε αυτά τα θέματα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να με κάνει υπουργό.”
Η κυβέρνηση έπρεπε να γίνει πιο διαλλακτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την υπεράσπιση πολλών από τις επιχειρήσεις και των ελεύθερων επαγγελματιών που υπερασπίστηκε ο Γκρισέ, καθώς έμεναν εκτός των εγγυημένων δανείων και των προγραμμάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
Ενίσχυε τακτικά το λεγόμενο «ταμείο αλληλεγγύης» για να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που συμπεριελάμβαναν από τα παρισινά μπιστρό και τα ανθοπωλεία μέχρι οδηγούς ταξί και προγραμματιστές.
Αν είχαμε πει στους Γάλλους μείνετε σπίτι, αλλά δεν θα πληρώνεστε, τι θα είχε συμβεί; Θα είχαμε “γιλέκα” κάθε χρώματος. Όχι μόνο “κίτρινα”», είπε αναφερόμενος στο λαϊκό κίνημα που ξεκίνησε το 2018 και συντάραξε τη Γαλλία.
Ο Γκρισέ επισημαίνει ότι εργάζεται 18 έως 19 ώρες την ημέρα, συναντώντας δεκάδες άτομα και κοιμάται στο διαμέρισμά του στο υπουργείο. Μέρος της δουλειάς του είναι να εξετάσει πώς οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας μπορούν να μεταμορφωθούν – ανέφερε ότι τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά ως μπόουλινγκ.
Εκτός από τα μέτρα κατά της κρίσης, ο Γκρισέ εργάζεται επάνω σε ένα σχέδιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους αυτοαπασχολούμενους, απλοποιώντας τη φορολογική διοίκηση και το νομικό πλαίσιο.
Ο επιχειρηματίας που δημιούργησε μια υπηρεσία ταξί από το μηδέν, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επιστρέψει στα θρανία για να πάρει το απολυτήριο Λυκείου.
Συμμετείχε στο κάλεσμα του Μακρόν, ο οποίος αποφοίτησε από το Ecole Nationale d’Administration (το πανεπιστήμιο που φοιτά η ελίτ της χώρας), για να απομακρυνθεί από το δεδομένο μίας κοινωνίας στην οποία ένα πτυχίο μπορεί να εξασφαλίσει σε κάποιον τα προς το ζην.
«Το ότι ανέλαβα αυτή τη θέση, δημιουργεί ελπίδες μεταξύ επιχειρηματιών», είπε. “Ο στόχος μου δεν είναι να τους απογοητεύσω”.