Η Ελλάδα έχει θέσει ως αποκλειστική προϋπόθεση για να κατέβει σε μια συζήτηση με την Τουρκία, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να μην υπάρξει καμία ενέργεια επιθετικού χαρακτήρα, υπενθύμισε μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι υπό τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλει είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την νέα τουρκική NAVTEX και την επανεμφάνιση του Oruc Reis νότια του Καστελόριζου. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η ελληνική Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία παραμένουν πάνω στο τραπέζι.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη περί «στοπ» που είχε βάλει η ΝΔ το 2013 στον αντιρατσιστικό νόμο, ο κ. Γεραπετρίτης είπε χαρακτηριστικά ότι ο αντιρατσιστικός νόμος «όπως καταλαβαίνουμε όλοι οι νομικοί – και νομίζω ότι μπορεί να το καταλάβει ένας πρωτοετής – δεν έχει καμία σχέση με τα ζητήματα των ποινικών δικών στην προκειμένη περίπτωση».

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ιστορία έχει γράψει ότι η δίκη αυτή επισπεύστηκε το 2013 κυρίως μέσω της συγκέντρωσης όλων των δικογραφιών σε μια ενέργεια, και της αποστολής στην αρμόδια εισαγγελία και η επίσπευση αυτή οδήγησε στο σημερινό γεγονός» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και υπενθύμισε ότι «δεν πρόκειται μόνο για την ποινική επίσπευση αλλά και για την πολιτική ασφυξία που προκλήθηκε στην Χρυσή Αυγή διότι παράλληλα με την αποστολή της δικογραφίας υπήρξε και αναστολή της χρηματοδότησης της Χ.Α. με ρύθμιση που έφερε η τότε κυβέρνηση το 2013 και ουσιαστικά οδήγησε τη Χ.Α εκτός Κοινοβουλίου».

«Η Χρυσή Αυγή, τόσο σε επίπεδο ποινικά κολάσιμο τόσο σε επίπεδο πολιτικής έχει οριστικά καταδικαστεί και καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση να μην γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής σκοπιμότητας ένα τόσο σπουδαίο για τη Δημοκρατία ζήτημα», υπογράμμισε.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την εξέλιξη της πανδημίας και το «αν είναι πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός lockdown, έστω και για ένα χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση της κατάστασης», ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν βρισκόμαστε καθόλου κοντά σε μια απαγόρευση κυκλοφορίας όπως είχε συμβεί στην πρώτη φάση της πανδημίας και ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε «στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης που επιδεικνύουμε είναι να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας και το κράτος θα ανταποκρίνεται με γρήγορα αντανακλαστικά».