ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η απόφαση της Κουμουνδούρου έρχεται μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία το θέμα των δηλώσεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης βρέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο. Μάλιστα, σχεδόν την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός εξαπέλυε νέα επίθεση κατά του κόμματος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, σε απάντηση της μεσημεριανής ανακοίνωσης της Κουμουνδούρου, η οποία τον είχε κατηγορήσει πως υιοθετεί την προπαγάνδα της Δεξιάς και πως πολεμά το κόμμα και την Αριστερά.
Ο κ. Κοντονής, ο οποίος παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (διευκρινίζοντας πως η απόφασή του αυτή δεν έχει να κάνει με τις διαφωνίες του για τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ), έστρεψε τα πυρά του κατά της ηγεσίας του κόμματος του με αφορμή την συζήτηση για τις ποινές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου. Ο κ. Κοντονής εξήγησε πως ο νέος ποινικός κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «ρίξει στα μαλακά» τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ενώ αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει την ηγεσία του κόμματος για τη διαφωνία του πάνω σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, “κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά”. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.
Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με τη στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί.
Ο καθείς και οι επιλογές του».
Τι είχε προηγηθεί
Αν και ουδείς μπορεί να πει πως η διαφωνία του Σταύρου Κοντονή με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έσκασε σαν «κεραυνός εν αιθρία», τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, και κυρίως η ένταση με την οποία εκδηλώθηκαν, δεν μπορούσε να τα φανταστεί κανείς. Και σίγουρα όχι η ηγεσία της Κουμουνδούρου, η οποία είχε ποντάρει στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της ολοκλήρωσης της Δίκης της Χρυσής Αυγής.
Μια μέρα μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης για την καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, και ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις τελικές ποινές, ο Σταύρος Κοντονής αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του από την Κεντρικής Επιτροπή του κόμματος. Μια κίνηση που όπως διευκρίνισε δεν έχει να κάνει σε κάτι με την δίκη, αλλά όπως εξήγησε έγινε επειδή θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της κοινωνίας.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Παπαδάκη, ωστόσο, η συζήτηση δεν μπορούσε να μην πάει στην ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τη διαδικασία για τις ποινές. Άλλωστε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε εκφράσει τις διαφωνίες του δημόσια για τον ποινικό κώδικα που έφερε ο διάδοχός του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, προς ψήφιση στη Βουλή την άνοιξη του 2019, λίγο πριν τις εκλογές.
«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή. Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλλει. Δεν θα επιβάλλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία» είπε ο κ. Κοντονής, ο οποίος εκείνη την περίοδο αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.
Όπως κατέληξε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».
Οι επισημάνσεις του Σταύρου Κοντονή προκάλεσαν αίσθηση και έντονες αντιδράσεις. Τόσο από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ όσο κυρίως από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου με μια άκρως αιχμηρή ανακοίνωσε χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα.
«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ανέφερε χαρακτηριστικά σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο Σταύρος Κοντονής «σήκωσε το γάντι» που έριξε η Κουμουνδούρου και με νέα του δήλωση επιτέθηκε και αυτός με αιχμηρό τρόπο κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δήλωσή του ανέφερε:
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.
Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.
Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.
Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.
Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.
Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».
Στην διαφωνία του με την Κουμουνδούρου για τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Κοντονής βρήκε συμπαραστάτη τον έτερο πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος είχε και αυτός διαφωνήσει με διάφορα σημεία του νομοθετήματος. «Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει. Για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο , περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Μάλιστα ο κ. Κοντονής επανήλθε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, επιτιθέμενος με βαριές εκφράσεις κατά των στελεχών της Κουμουνδούρου για την ανακοίνωσή τους, ενώ κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να απαντήσει γιατί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις επιπτώσεις του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
«Μετά από 41 χρόνια στην αριστερά λένε ότι γίνομαι 5η φάλαγγα της Δεξιάς. Είναι άθλιοι, συκοφάντες και ψεύτες», ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής, επιβεβαιώνοντας ξανά πως είχε προειδοποιήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα «θα έριχναν στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή». Όπως ανέφερες, «όταν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης είχα πει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να πάμε στη Βουλή με αυτό το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα. Και αυτό διότι απαγορεύεται στον υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει στο έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Τότε είχα πει ότι αν δεν αλλάξουν συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη για να ψηφιστούν από τη Βουλή τέτοια πράγματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η τελευταία επίθεση ήταν αυτή που «ξεχείλισε το ποτήρι» για τον ΣΥΡΙΖΑ, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την αποπομπή του από το κόμμα, το οποίο προσπαθεί πλέον να γυρίσει σελίδα, έχοντας πάντως καταφέρει, λόγω των εσωτερικών του διαφορών, να αποτύχει στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής.